Εμβόλια ενηλίκων: Η σημασία της πρόληψης

Εμβόλια ενηλίκων: Η σημασία της πρόληψης

"Ένα γραμμάριο πρόληψης αξίζει περισσότερο από ένα κιλό θεραπείας"

Είναι γνωστό ότι, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην παιδική ηλικία, εξαφάνισε εντελώς κάποια λοιμώδη νοσήματα και περιόρισε πολλά άλλα στον 20ο αιώνα. Συγκεκριμένα, η ευλογιά εδώ και χρόνια εξαφανίσθηκε απ’ όλο τον κόσμο και η πολυομυελίτιδα από τις χώρες του Δυτικού ημισφαιρίου, απαλλάσσοντας την ανθρωπότητα από δύο μάστιγες. Η εξαφάνισή τους είναι μία από τις πιο θριαμβευτικές στιγμές της Ιατρικής.

Τα εμβόλια όμως δεν αφορούν μόνο τα παιδιά. Αφορούν και τους ενήλικες. Πολλοί ενήλικες κινδυνεύουν από νοσήματα που προλαμβάνονται από εμβόλια. Τα πιο συνηθισμένα νοσήματα ενηλίκων, που προλαμβάνονται με εμβόλια (vaccine preventable) είναι τα εξής:

ΙΛΑΡΑ: Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων που αφορά και τους ενήλικες που δεν είχαν εμβολιασθεί και έχουν γεννηθεί μετά το 1957. Η έξαρση κρουσμάτων έχει προκληθεί από την άρνηση για το εμβόλιο τα προηγούμενα χρόνια. Το λεγόμενο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, παρέσυρε με τις σκοταδιστικές απόψεις του ένα τμήμα της κοινωνίας, με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε την επιδημία αυτή από ένα νόσημα ξεχασμένο. Η ιλαρά είναι μία ιογενής νόσος πολύ μεταδοτική, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη νοσηρότητα, ακόμη και θάνατο. Το εμβόλιο MMR, προστατεύει έναντι της παρωτίτιδος και της ερυθράς. Ειδικά η ερυθρά είναι μία νόσος που αφορά ιδιαιτέρως τις γυναίκες σε κύηση γιατί δρα καταστροφικά στο έμβρυο.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: Μεταδίδεται με μολυσμένο νερό ή τροφή και μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα εστιατόρια. Το εμβόλιο προστατεύει και συνιστάται ιδιαιτέρως στους ταξιδιώτες.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β: Νόσημα που μπορεί να χρονίσει και να προκαλέσει κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Το εμβόλιο προφυλάσσει από την μόλυνση και προστατεύει από τι επιπλοκές δια βίου.

ΓΡΙΠΠΗ: Η νόσος κάθε χρόνο προσβάλλει πολλούς και ενίοτε προκαλεί το θάνατο σε υγιείς κατά τα άλλα ενήλικες. Ο ετήσιος εμβολιασμός με διάφορα στελέχη είναι αναγκαίος στους άνω των 55 ετών, στα μικρά παιδιά και συνιστάται ισχυρά σε όλους.

ΤΕΤΑΝΟΣ: Όλοι εμβολιάζονται στην παιδική ηλικία αλλά η ανοσία εκλείπει βαθμιαία, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος.

HPV: Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που μεταδίδεται σεξουαλικά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και εν γένει των γεννητικών οργάνων αλλά και του πρωκτού στις γυναίκες. Το εμβόλιο συνιστάται στην αρχή της εφηβείας, ωστόσο γυναίκες νεότερες των 26 ετών, που δεν έχουν εμβολιασθεί  μπορούν να ωφεληθούν σύμφωνα με την βιβλιογραφία

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ:  Βακτήριο με ισχυρή λοιμογόνο δύναμη που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μικροβιαιμία και θάνατο. Υπάρχουν δύο εμβόλια στη διάθεση μας. Συστήνεται κάθε ενήλικας άνω των 60 να εμβολιάζεται.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που συνιστώνται σε ειδικές περιπτώσεις όπως έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου, του έρπητος ζωστήρος, του κιτρίνου πυρετού κλπ.

Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μην χρειάζεται να εμβολιασθεί.

Elisseos Kontis/Corporate & Event Photography

 

Του Αντωνίου Βασιλογιαννακόπουλου

Παθολόγου –Λοιμωξιολόγου, Διευθυντή Β΄ Παθολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα