Ένας χρόνος φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία

Ένας χρόνος φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία
In this July 24, 2017 photo, marijuana plants bloom at a laboratory in Natural Ventures in Caguas, Puerto Rico. Experts say that compared with U.S. states, Puerto Rico offers lower tax rates and is not subject to a federal tax law that prohibits investors from deducting cannabis-related operating expenses for tax purposes. (AP Photo/Ricardo Arduengo) AP Photo/Ricardo Arduengo

Εδώ και ένα χρόνο οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται συνταγογραφημένη φαρμακευτική κάνναβη από τα φαρμακεία της Γερμανίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν νόμιμη χρήση χασίς έχει αυξηθεί σημαντικά.

Από τις 10 Μαρτίου 2017 οι βαριά ασθενείς στη Γερμανία μπορούν να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους για την συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Έκτοτε επικρατεί αναστάτωση στον τομέα της υγείας. Ξένες εταιρείες έρχονται στη Γερμανία, όλο και περισσότεροι ασθενείς επιθυμούν θεραπείες με χρήση κάνναβης ενώ οι γιατροί και τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας είναι επιφυλακτικοί.

Η ευεργετική δράση της κάνναβης δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο η χρήση της κάνναβης συγχετίζεται συχνά με μαστουρωμένους νέους και ρέγκε τραγουδιστές. Γι’ αυτό το λόγο ορισμένοι γιατροί ανησυχούν για τη δική τους φήμη. Επίσης, η φαρμακευτική αποτελεσματικότητα της κάνναβης είναι εν μέρει αμφιλεγόμενη.

Αύξηση των ασθενών που κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης

Έως τον περασμένο Μάρτιο μόνο 1.000 ασθενείς διέθεταν ειδική άδεια για την χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης. Σύμφωνα με τους αριθμούς της φαρμακοβιομηχανίας ABDA που δόθηκαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, από τότε η ζήτηση εκτοξεύθηκε κατακόρυφα. Έτσι ώστε το 2017 χορηγήθηκαν 44.000 ανθοί (κοινώς φούντα) εις βάρος των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων ασθενείας.

«Aπό τρίμηνο σε τρίμηνο αυξήθηκαν οι συνταγές καθώς και η ποσότητα κάνναβης που χορηγήθηκε», αναφέρει ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού συλλόγου φαρμακοποιών Άντρεας Κίφερ. Η απελευθέρωση της κάνναβης βοήθησε ασφαλώς τους ασθενείς που μέχρι πρόσφατα έπρεπε να λάβουν την ειδική άδεια που απαιτούνταν. «Οι ασθενείς δεν θα είναι πλέον μόνοι τους όσον αφορά τη δοσολογία και  τη χρήση της κάνναβης» επισημαίνει ο Κίφερ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η φαρμακευτική κάνναβη έγινε τώρα πιο εύκολα πρόσβασιμη και σημαντικά φθηνότερη.

Πιο ελκυστική η γερμανική αγορά για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Από αυτό το μπαμ επωφελείται ασφαλώς και η παρασκευαστική εταιρεία φαρμάκων της Βαυαρίας, Bionorica. Το 2017 οι πωλήσεις στο Dronabinol που είναι το δικό τους φαρμακευτικό προϊόν κάνναβης διπλασιάστηκαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών σχεδόν τριπλασιάστηκε. Γι΄αυτό η Bionorica επεκτείνεται και στην παραγωγή κάνναβης. Μέχρι στιγμής, η φαρμακευτική κάνναβη εισάγεται στη Γερμανία κυρίως από τον Καναδά και την Ολλανδία. Στο μέλλον όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει την καλλιέργεια στη Γερμανία.

Μία υπηρεσία που είναι αρμόδια για την κάνναβη υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών και Ιατρικών Παρασκευασμάτων ζητά την υποβολή προσφορών από εταιρείες. Πρόκειται  να δοθούν άδειες που αφορούν την παραγωγή 6.600 κιλών ιατρικής κάνναβης, η οποία πρέπει να καλλιεργηθεί για πάνω από τα τέσσερα χρόνια. Πάνω από 100 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση και όπως λέγεται, μόνο δέκα θα φτάσουν στον τελικό. Η πρώτη συγκομιδή πάντως πρόκειται να γίνει υπό κρατική εποπτεία το 2019.

Οι ξένες εταιρείες βέβαια πιέζουν τη Γερμανία. Η καναδική Nuuvera, για παράδειγμα, έχει ήδη ανοίξει ένα γραφείο στο Αμβούργο και κατασκευάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την αποθήκευση κάνναβης με ειδικά συστήματα φύλαξης σε προάστειο του Αμβούργου. Τέλος, η Nuuvera ξεκινάει την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης με μορφή ελαίου και κάψουλας για να διευκολύνει γιατρούς και οι ασθενείς  με την δοσολογία.

ΠΗΓΗ DW/AP Photo/Ricardo Arduengo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα