Ένας στους δυο καρκινοπαθείς έχει προβλήματα στη δουλειά του

Ερευνητές από το τον Βρετανικό οργανισμό στήριξης ασθενών με καρκίνο Macmillan Cancer Support μελέτησαν 1.009 πάσχοντες από καρκίνο οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι όταν διαγνώστηκαν με τη νόσο

Χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον καρκίνο. Συνεχίζουν κανονικά τη ζωή του πηγαίνοντας κάθε μέρα στη δουλειά τους. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων όμως δείχνει τώρα πως ένας στους δύο πάσχοντες από καρκίνο αντιμετωπίζει προβλήματα όταν επιστρέφει στη δουλειά του, τα οποία μερικές φορές τον οδηγούν στην παραίτηση ή στην απόλυση.

Ερευνητές από το τον Βρετανικό οργανισμό στήριξης ασθενών με καρκίνο Macmillan Cancer Support μελέτησαν 1.009 πάσχοντες από καρκίνο οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι όταν διαγνώσθηκαν με τη νόσο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το 15% των ασθενών επιστρέφουν στη δουλειά πριν νιώσουν ότι είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Ακόμα όμως και όταν νιώθουν έτοιμοι, συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με έλλειψη κατανόησης και υποστήριξης από τους συναδέλφους ή/και τους προϊσταμένους τους.

Έτσι, σχεδόν ένας στους πέντε (το 18%) αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο γραφείο και το 14% παραιτούνται ή απολύονται.

Από την μελέτη φάνηκε ακόμα πως το 35% των ασθενών με καρκίνο έχουν αρνητικές εμπειρίες μετά την επιστροφή τους στη δουλειά, καθώς νιώθουν ενοχές όταν παίρνουν άδεια για να πάνε στα ραντεβού με τον γιατρό τους ή χάνουν την πίστη στον εαυτό τους ότι μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 85% είπαν ότι η συνέχιση της εργασίας μετά τη διάγνωση του καρκίνου είναι εξαιρετικά σημαντική για διάφορους λόγους, με κυριότερους ότι συμβάλλει στη διατήρηση της ζωής όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικής (60% των ερωτηθέντων) και παρέχει οικονομική ασφάλεια (45% των ασθενών).

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Macmillan, Λιζ Έγκαν «είναι απαράδεκτο ότι, σε μια ήδη πολύ δύσκολη και στρεσογόνο περίοδο της ζωής τους, τόσο πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν την στήριξη που χρειάζονται στον χώρο της εργασίας και εξωθούνται στην παραίτηση ή απολύονται. Έχει ζωτική σημασία οι εργοδότες να βελτιώσουν τη στήριξη προς τους εργαζόμενούς τους, προνοώντας να εκπαιδεύσουν κατάλληλα και τους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησής τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW.GR

Λουράντος: Τα 11.000 φαρμακεία μπορεί να ξαναγίνουν εκλογικά κέντρα
Χρησιμοποιείστε τις φλούδες των μήλων: 5 έξυπνες ιδέες!

ADVERTISING

SHARE: