ΕΟΠΥΥ: Έρχεται νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων

Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας στο συνέδριο του Economist

Νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σχεδιάζει η διοίκηση του Οργανισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Όπως αποκάλυψε τη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης -μιλώντας στο συνέδριο του Economist- στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή.

Ο κ. Μπερσίμης αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο σύστημα αποζημίωσης, ωστόσο το χαρακτήρισε «δικαιότερο». Αλλά και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε νέα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία. Όπως είπε, προτεραιότητα θα δοθεί σε παρεμβάσεις στη ζήτηση και ανέφερε ενδεικτικά την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση των νοσοκομείων.

Ειδική αναφορά έκανα στις τιμές των φαρμάκων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διακρατικές συμφωνίες ώστε οι χώρες κυρίως του Νότου να εξασφαλίσουν τιμές βιώσιμες για το δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, ο κ. Ξναθός δεσμεύτηκε για ένα δικαιότερο – όπως το χαρακτήρισε- rebate (υποχρεωτική έκπτωση των φαρμακευτικών εταιριών προς τον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με το τζίρο τους).

Στις βίαιες παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, παρουσιάζοντας  παράλληλα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τιμές παλαιών και φθηνών φαρμάκων μειώθηκαν κατά 60% και των ακριβών κατά 3%. Και ενώ οι τιμές των γενόσημων μειώθηκαν κατά 60-70%, η διείσδυσή τους αυξήθηκε από 19% μόλις στο 22%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW

Θ. Βασιλακόπουλος: 15% ασθενών με Πνευμονική Ίνωση χωρίς φάρμακα εξαιτίας ΕΟΠΥΥ
Ένας στους τρεις ανθρώπους υποφέρει από χρόνιο πόνο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα