H μαρτυρία μίας μητέρας που παραλίγο να χάσει το παιδί της από Μηνιγγίτιδα Β

H μαρτυρία μίας μητέρας που παραλίγο να χάσει το παιδί της από Μηνιγγίτιδα Β

Γιατί έχει τεθεί σε επιφυλακή η Κρήτη, τι πρέπει να προσέχουμε, καθώς και οι δηλώσεις της μητέρας για τη νοσηλεία της κόρης της

Χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή, παρακολουθήσαμε την ιστορία της Ελένης Φλουράκη, μίας μητέρας που ζει με την οικογένειά της στη Γερμανία, ενώ η ίδια έχει καταγωγή από την Κρήτη. Όταν πέρσι το καλοκαίρι ταξίδεψε μαζί την κόρη της στο νησί καταγωγής της δεν μπορούσε να φανταστεί τον εφιάλτη που θα ζούσε, καθώς η κόρη της νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β, μία εξαιρετικά σοβαρή νόσο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια: «Η Μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το domino, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή». Προκειμένου να μην περάσει άλλος γονιός τις δύσκολες ώρες που έζησε η ίδια στη ΜΕΘ, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της κόρης της από τη διάρκεια της νοσηλείας της, όπου φαίνονται και τα χαρακτηριστικά σημάδια της Μηνιγγίτιδας Β. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει τους θεράποντες ιατρούς που έσωσαν το κοριτσάκι της από βέβαιο θάνατο ή μόνιμη αναπηρία, -όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β.

H εμφάνιση των απανωτών κρουσμάτων πανελλαδικά έχει δικαιολογημένα ενισχύσει τον φόβο των γονιών, των εκπαιδευτικών και φυσικά των γιατρών, καθώς από την αρχή της χρονιάς τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας ανέρχονται σε δέκα. Στο προσκήνιο επανέρχεται τόσο το θέμα της αντιμετώπισης αλλά και των συνεπειών της νόσου. Υπενθυμίζουμε ότι με διαφορά λίγων μόνο ημερών από το κρούσμα Μηνιγγίτιδας που σημειώθηκε στην Τρίπολη, ακόμα τρία μικρά παιδιά νόσησαν από Μηνιγγίτιδα στην Κρήτη και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων από τις αρχές της εβδομάδας.

Ήδη, στις αρχές Απριλίου είχε καταγραφεί ακόμα ένα κρούσμα, σε 5χρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος και ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να δρουν άμεσα. Η σημασία της πρόληψης είναι το πλέον σημαντικό, ιδίως τους τρέχοντες μήνες που τα κρούσματα είναι περισσότερα. Οι γονείς δεν πρέπει να αναβάλουν ούτε μία μέρα την επίσκεψη στον παιδίατρο, ενόψει ειδικά και της καλοκαιρινής περιόδου που πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε κατασκηνώσεις και ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος και να ζητήσουν να ενημερωθούν άμεσα για τα συμπτώματα, τις συνέπειες και την πρόληψη ενάντια στην νόσο.

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι μια ύπουλη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο

Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους, μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και μεταξύ των άλλων μπορεί να περιλαμβάνουν, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία, εξανθήματα, με τη διαφορά ότι η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει. Τα περισσότερα βρέφη νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Οι γονείς οφείλουν να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους, να ενημερωθούν για τη νόσο και να προχωρήσουν στον έγκαιρο εμβολιασμό, προκειμένου να προστατευτούν πλήρως τα παιδιά τους ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειες της, καθώς πρόκειται για μία νόσο που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει μικρά παιδιά ανά πάσα στιγμή.

Ουσιαστική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, και μάλιστα πολλές φορές από ενηλίκους της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά. 

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα