Η εμπειρία της ακριτικής Χάλκης μέσα από τα μάτια του μοναδικού γιατρού

Η εμπειρία της ακριτικής Χάλκης μέσα από τα μάτια του μοναδικού γιατρού

Πώς βιώνει την εμπειρία στην ακριτική Χάλκη ο μοναδικός γιατρός του ακριτικού νησιού. Τι δηλώνει ο Σταμάτης Παπασάββας στο NEWS 247 (Vid)

Ένα από τα πιο “περιζήτητα” πρόσωπα της ακριτικής Χάλκης είναι αδιαμφισβήτητα ο αγροτικός γιατρός. Οι λόγοι ευνόητοι αν αναλογιστεί κανείς πως αποτελεί και τον μοναδικό γιατρό για τους λιγοστούς Χαλκίτες.

Η αναλογία ένας προς 150 περίπου ντόπιους κατοίκους είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς πως αυτομάτως βρίσκεται στο επίκεντρο της μικρής τοπικής κοινωνίας.

Οι δυσκολίες για τον Σταμάτη Παπασάββα επίσης ευνόητες δεδομένου ότι ουσιαστικά πρέπει να είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχει άλλωστε κάποιος άλλος γιατρός για να συνδράμει σε ό,τι προκύψει παρά μόνο μία νοσηλεύτρια, η Καθολική.

Το καθήκον ενός αγροτικού γιατρού σε ένα ακριτικό νησί όπως η Χάλκη, όπως μας εξηγεί, είναι πιο δύσκολο σε σύγκριση με το αντίστοιχο σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή επαρχιακή.

Ο χειμώνας άλλωστε είναι σίγουρα πιο δύσκολος δεδομένων και των δυσκολιών στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

“Στις δύσκολες μέρες είμαι σίγουρος και εύχομαι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους δημότες της Χάλκης. Εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε. Αυτοί είναι εκείνοι που μένουν σταθερά και βρίσκονται πάντα εδώ. Εμείς είμαστε εδώ για αυτούς”, υπογράμμισε στο NEWS 247.

Το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός γιατρός στο νησί δεν φαίνεται να τον φοβίζει μετά και την εμπειρία του κατά τη στρατιωτική θητεία όπου υπήρξαν δύσκολες στιγμές και έντονο άγχος.

Επισήμανε ωστόσο πως οι ευθύνες στη Χάλκη είναι πολύ πιο αυξημένες δεδομένου ότι δεν περιορίζεται το εύρος της ηλικίας, όπως στο στρατό, αλλά θα χρειαστεί να περιθάλψει και υπερήλικες.

“Η Χάλκη χρειάζεται έναν μόνιμο γιατρό. Πρέπει ωστόσο να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για να έρθει να ζήσει εδώ ένας μόνιμος γιατρός”, επισήμανε για το “καυτό” ζήτημα που απασχολεί τους Χαλκίτες, θέτοντας από την πλευρά του επί τάπητος το θέμα των εξόδων διαβίωσης για κάποιον που αφήνει πίσω το σπίτι του για να υπηρετήσει σε άλλη περιοχή.

Μία ώρα μακριά από τη Ρόδο από όπου και κατάγεται, ο Σταμάτης Παπασάββας αποδέχτηκε την ακριτική “πρόκληση” για να πραγματοποιήσει το αγροτικό του, που αποτελεί ουσιαστικά το “πέρασμα” για να φτάσει στην ειδικότητα της επιλογής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα