Με ιλαρά έξι γιατροί δημοσίων νοσοκομείων

Με ιλαρά έξι γιατροί δημοσίων νοσοκομείων
This undated image made available by the Centers for Disease Control and Prevention on Feb. 4, 2015 shows an electron microscope image of a measles virus particle, center. Measles is considered one of the most infectious diseases known. The virus is spread through the air when someone infected coughs or sneezes. (AP Photo/Centers for Disease Control and Prevention, Cynthia Goldsmith) AP

Έξι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων έχουν πληγεί από την ασθένεια, η οποία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και στη χώρα μας

Από τον ιό της ιλαράς φέρονται να έχουν προσβληθεί έξι γιατροί μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων της Αθήνας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του in.gr

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για γιατρούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, που σημαίνει ότι ή δεν είχαν εμβολιαστεί, ή είχαν κάνει μόνο μία δόση του εμβολίου, που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή.

Συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές αρχές, καθώς το τελευταίο τετράμηνο έχουν εκδηλωθεί περίπου 16ο περιστατικά, ενώ τα προηγούμενα 3 χρόνια είχαμε ένα κρούσμα ανά έτος.

Ενδεικτικό του επείγοντος της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τα 160 φετινά κρούσματα, τα 60 σημειώθηκαν μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ, ήδη από τον Απρίλιο, έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις εμβολιασμού με κινητές μονάδες σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνήλθε και συζήτησε για το ζήτημα, συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό “με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις”.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Επίσης, λόγω της επιδημικής έξαρσης, συστήνει τη διενέργεια της 1δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2δόσης τρεις μήνες μετά την 1 ή το ταχύτερο δυνατόν, ενώ σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός, ενώ επισημαίνεται ότι προκειμένου να επιτευχθεί η πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Πηγή:in.gr Φωτογραφία: AP Photo/Centers for Disease Control and Prevention, Cynthia Goldsmith

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα