Όπως πάντα στο παρά 5'. Γίνεται να χάσει κανείς κιλά λίγες μέρες πριν τις διακοπές

Όπως πάντα στο παρά 5'. Γίνεται να χάσει κανείς κιλά λίγες μέρες πριν τις διακοπές

Το φαινόμενο γνωστό και διαδεδομένο. Θυμόμαστε το γυμναστήριο, τη δίαιτα και την αγάπη μας στο τέλειο κορμί ένα, άντε το πολύ δυο μήνες πριν την γυμνή και πικρή αλήθεια. Η διαιτολόγος μας εξηγεί αν η fast track δίαιτα είναι εφικτή και δίνει συμβουλές διατροφής

Στην Ελλάδα μπορεί να αποτελεί και μέρος του DNA μας. Κάτι σαν προδιαγεγραμμένη λειτουργία. Να αφήνουμε τα πάντα για τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά στο και πέντε πριν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι, να δράσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (ας μην μιλήσουμε και πάλι περί πολιτικής, οικονομίας και διαπραγμάτευσης) το θέμα δίαιτα και διατροφή.

Γρήγορη απώλεια βάρους, ακόμη πιο γρήγορη επαναπρόσληψη

Εν όψει καλοκαιριού οι περισσότεροι επιθυμούν να χάσουν τα περιττά κιλά του χειμώνα, σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα, υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε ακραίες και στερητικές δίαιτες. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ο διακαής πόθος όλων. Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι η εφαρμογή αυτών των διατροφικών σχημάτων, ακριβώς επειδή τα περισσότερα είναι ακραία, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

"Η απότομη μείωση των θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μείωση του βάρους και την απώλεια κυρίως υγρών και μυϊκής μάζας, καθώς επίσης και τη μείωση του μεταβολισμού"

Όπως πάντα στο παρά 5'. Γίνεται να χάσει κανείς κιλά λίγες μέρες πριν τις διακοπές

Η απότομη μείωση των θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μείωση του βάρους και την απώλεια κυρίως υγρών και μυϊκής μάζας, καθώς επίσης και τη μείωση του μεταβολισμού. Μετά από τη λήξη μιας τέτοιας δίαιτας, ο οργανισμός αποθηκεύει ευκολότερα το λίπος που χάθηκε, αφήνοντας κάποιον με παραπάνω λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό. Ο ενδεικνυόμενος ρυθμός απώλειας είναι 2-4 κιλά τον μήνα.

Στα μικρά και καθημερινά βρίσκεται το μυστικό

Άλλοι κόβουν τα γλυκά κι άλλοι αποφασίζουν από τη δύση του ηλίου και μετά να κόψουν τελείως και το φαγητό γενικότερα. Τα δρακόντεια μέτρα διατροφής όμως μάλλον δεν θα φέρουν αποτέλεσμα γιατί θα κουράσουν και θα εξαντλήσουν τόσο τον οργανισμό, όσο και τη θέληση. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες διατροφής και άσκησης είναι εύκολο να επιτευχθούν έστω και στο παρά 5 και είναι πιθανότερο να διατηρηθούν σε μακροχρόνιο επίπεδο, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία και την ποιότητα ζωής.

"Μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες διατροφής και άσκησης είναι εύκολο να επιτευχθούν έστω και στο παρά 5 και είναι πιθανότερο να διατηρηθούν σε μακροχρόνιο επίπεδο, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία και την ποιότητα ζωής"

Όπως πάντα στο παρά 5'. Γίνεται να χάσει κανείς κιλά λίγες μέρες πριν τις διακοπές

Μπορείτε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με 4-5 γεύματα ημερησίως, επαρκή πρόσληψη υγρών, αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών. Καταναλώστε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι και προσπαθήστε να μην τσιμπολογάτε. Έτσι, μπορείτε να χάσετε 2-4 κιλά/μήνα και θα έχετε τη μέγιστη απώλεια σε λίπος, χωρίς να επιβαρύνετε το μεταβολισμό σας.

Οδηγίες για σίγουρα αποτελέσματα

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει κανείς πως τα θαύματα δεν έχουν εφαρμογή στη δίαιτα, τόσο πιο άμεσα θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διορθώσει λάθη στο καθημερινό διαιτολόγιο και έτσι θα έχει αποτέλεσμα. Η διαιτολόγος Τίνα Καραΐσκου έχει τις συμβουλές που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Η αντικατάσταση λευκών ζυμαρικών και δημητριακών με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περιέχουν και φυτικές ίνες οι οποίες προκαλούν πιο γρήγορα κορεσμό και μειώνουν το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπλέον, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και παρουσιάζουν σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.
  • Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
Όπως πάντα στο παρά 5'. Γίνεται να χάσει κανείς κιλά λίγες μέρες πριν τις διακοπές
  • Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό. Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι.
Όπως πάντα στο παρά 5'. Γίνεται να χάσει κανείς κιλά λίγες μέρες πριν τις διακοπές

"Σε μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι"

  • Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
  • Τέλος, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το στρες χτυπά στο στομάχι. Λιγότερο στρες, μικρότερο φούσκωμα! Σε εποχές έντονου στρες εκδηλώνονται γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή επιδεινώνονται ήδη υπάρχουσες. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του άγχους.

Ακολουθώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω θα ξεπρηστείτε και θα λειτουργήσει καλύτερα το γαστρεντερικό σας σύστημα ώστε να μην νιώθετε φουσκωμένοι.

*Η Τίνα Καραΐσκου είναι τελειόφοιτη Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Συνεργάτης Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, www.logodiatrofis.gr

SHARE: