Ψυχοφάρμακα: Βοηθούν, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα

Ψυχοφάρμακα: Βοηθούν, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα

Τα ψυχοφάρμακα μπορεί να τροποποιούν το αποτέλεσμα αλλά όχι την αιτία για την οποία τα παίρνουμε λένε οι ειδικοί. Ποια είναι αυτά τα σκευάσματα που ζητάμε περισσότερο από τους φαρμακοποιούς

Όσο τα προβλήματα της καθημερινότητας στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων παραμένουν τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητούν μια βοήθεια για την ψυχική τους ηρεμία. Ένα χάπι, μια κάψουλα, ένα φακελάκι για το τσάι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος μετά από μια δύσκολη μέρα. Αυτό άλλωστε δείχνουν οι πωλήσεις των φαρμακείων, τα ράφια των οποίων κατακλύζονται από δεκάδες τέτοια σκευάσματα.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, φαρμακοποιός και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, έρχεται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που ζητούν να τους δώσει κάτι για το άγχος, την αϋπνία την κακή διάθεση. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει; Πόσα ψυχοφάρμακα καταναλώνουμε τελικά; Και τι ζητάμε από το φαρμακοποιό μας;

“Ακούω όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται κατά καιρούς για τα ψυχοφάρμακα στον καιρό της κρίσης και πρέπει να πω πως την περιβάλει μια δόση υπερβολής. Δεν θεωρώ ότι γίναμε ξαφνικά καταθλιπτικός λαός, ούτε το ρίξαμε μαζικά στα αντικαταθλιπτικά και στα βαριά ψυχοφάρμακα. Πέρα από τους ψυχικά ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή μετά από υπόδειξη του γιατρού τους για την κατάθλιψη αλλά για τις άλλες παθήσεις που έχει γίνει διάγνωση, ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει κυρίως προβλήματα άγχους που πηγάζουν από τις σημερινές δυσκολίες στον καιρό της κρίσης” τονίζει ο κ.Λουράντος.

“Ναι μεν και οι ψυχικά ασθενείς έχουν αυξηθεί αλλά παρατηρώ πως τα αντικαταθλιπτικά που χορηγούνται με τη συνταγή του γιατρού τα λαμβάνουν κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και αυτό δε σχετίζεται τόσο με την οικονομική κρίση αλλά με την ίδια την ηλικία. Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τόσα περισσότερα ψυχοφάρμακα θα παίρνει ο άνθρωπος καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι γερνάει και ότι πλησιάζει στο τέλος της ζωής του” εξηγεί.

“Αυτό που παρατηρούμε βέβαια στην καθημερινότητα μας στα φαρμακεία είναι πως ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται στα αγχολυτικά ή όπως είναι γνωστά τα ηρεμιστικά βοηθήματα. Αυτά είναι που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη ζήτηση και μάλιστα υπάρχει τάση προς όσα είναι φυτικά. Και αυτό συμβαίνει διότι είναι προσιτά, δεν έχουν παρενέργειες για τον οργανισμό, και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή κυρίως για να αντιμετωπιστεί το άγχος, και η κακή διάθεση. Πρέπει να τονίζουμε όμως πως τα προβλήματα αυξάνονται και θα αυξάνονται συνεχώς οπότε πρέπει και εμείς οι ίδιοι να καταβάλουμε προσπάθειες για τον εαυτό μας. Να βάζουμε σε κάθε ηλικία τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Τα φάρμακα μπορεί να μας βοηθάνε αλλά σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα” καταλήγει ο κ.Λουράντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα