Τα παιδιά που παίζουν από νωρίς με το κινητό των γονιών τους αργούν να μιλήσουν

Τα παιδιά που παίζουν από νωρίς με το κινητό των γονιών τους αργούν να μιλήσουν

Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, μελετώντας περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να δίνουν ακόμα και σε νήπια τα κινητά τους για να τα απασχολήσουν όσο εκείνοι κάνουν δουλειές. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να είναι καταστροφικό. Νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει, πως τα παιδάκια που παίζουν με τα κινητά του μπαμπά και της μαμάς καθυστερεί την έναρξη της ομιλία τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έδειξαν πως για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί έως δύο ετών μπροστά από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή-ταμπλέτας ή άλλης φορητής ηλεκτρονικής συσκευής, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να μιλάει με καθυστέρηση. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει κάτι τέτοιο για τις φορητές συσκευές, ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η πολλή οθόνη τηλέορασης μπορεί να καθυστερήσει το πότε θα μιλήσει ένα παιδί.

Η επικεφαλής της έρευνας Τζούλια Μα λέει πως μέχρι να γίνουν 18 μηνών, ένα στα πέντε παιδιά (20%) χρησιμοποιούσε κάποια οθόνη κατά μέσο όρο σχεδόν μισή ώρα καθημερινά, ενώ το 70% των παιδιών έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή.

Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%. Η χρήση οθονών δεν φάνηκε να καθυστερεί τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού, μέσω κινήσεων και χειρονομιών.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι καθώς ολοένα περισσότερα παιδάκια καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια τους πριν καν αρχίσουν να μιλάνε, αυτό μπορεί να έχει συνέπειες. Όπως είπαν, τα νέα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του να αποθαρρυνθεί η χρήση κάθε είδους οθονών από παιδιά κάτω του ενάμισι έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW.GR:

Δικαστική απόφαση δίνει το πράσινο φως για αλλαγές στις διαδικασίες υιοθεσίας
Σεξ: 6 λόγοι για τους οποίους προσποιούνται τον οργασμό άντρες και γυναίκες

ADVERTISING

SHARE: