Τι πρέπει να αποφύγει ο Ανδρουλάκης

Τι πρέπει να αποφύγει ο Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για τον στόχο του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη και το κόμμα που θα εκπροσωπεί πολιτικά την κεντροαριστερά στην Ελλάδα.

Ακούω πολλούς να μιλούν για την ανάγκη ύπαρξης ενός κόμματος, που να βρίσκεται πολιτικά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, λες και πρόκειται για ένα είδος πολιτικών «κυανόκρανων» με αποστολή να εμποδίζουν «θερμές» πολιτικές «συρράξεις» μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και τη σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και άλλους, να μιλούν, για την ανάγκη ύπαρξης ενός κόμματος, που να μπορεί να αποτελεί τον πολιτικό «μπαλαντέρ», που θα «κολλάει» σ’ ένα από τα δύο μεγάλα -από άποψη εκλογικών ποσοστών- κόμματα, στην περίπτωση, που μετά από μια εκλογική αναμέτρηση, δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Καλά -και πρακτικά πολιτικά- τα παραπάνω σενάρια, αλλά ίσως, αυτοί που τα λένε, λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο», (στην προκειμένη περίπτωση «ξενοδόχος» ο Νίκος Ανδρουλάκης).

Μήπως ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπράταξη (ή τέλος πάντων οποιουδήποτε συνδυασμού ονόματος με απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο συνθετικό), αυτό που φιλοδοξεί είναι, να είναι αυτός και το κόμμα του, ο εκφραστής της κεντροαριστεράς στην χώρα μας;

Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, μήπως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμεί να είναι το… «τυράκι» στο «πολιτικό τοστ» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι σαφές, ότι ο μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων -και τις δύο Κυριακές- στην διαδικασία εκλογής του διαδόχου της Φώτης Γεννηματά, έχει φουσκώσει τα πανιά του κόμματος, αλλά και τις φιλοδοξίες των στελεχών του και ειδικά του νέου Προέδρου.

Ο στόχος λογικά είναι ένας: Να αποκαθηλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον «θρόνο» του κομματικού εκφραστή της κεντροαριστεράς και να τον καταλάβει ξανά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράσταση ή τελός πάντων όπως και αν λέγεται τελικά το κόμμα..!

Τα δύο κόμματα είναι σαφές ότι βρίσκονται ιδεολογικά στον ίδιο χώρο, στην κεντροαριστερά, απευθύνονται στην ίδια πολιτική βάση, στους ίδιους ψηφοφόρους και μάλιστα, με μια γλώσσα, που προσομοιάζει σε πολλά σημεία.

Αρα, μπορεί για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πολιτικός αγώνας να είναι διμέτωπος, αλλά είναι λογικό, η μάχη να δοθεί κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το διακύβευμα είναι ένα: Ποιο κόμμα θα ηγηθεί και θα εκπροσωπεί πολιτικά την κεντροαριστερά στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε -και από το 4% έγινε κυβέρνηση- λόγω της μετατόπισης ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν και προς τη ΝΔ, αλλά η εκλογική βάση του κόμματος της κεντροδεξιάς παρέμεινε υψηλή.

Αυτός ο στόχος για να επιτευχθεί έχει κάποια πρώτα βήματα. Δηλαδή, στις επόμενες εκλογές -είτε αυτές γίνουν πρόωρα, είτε όχι- ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να φέρει, σε κάθε περίπτωση, διψήφιο ποσοστό! Το μονοψήφιο ποσοστό μπορεί να ανοίξει τον εσωκομματικό «ασκό του Αιόλου».

Κάποιοι, ήδη, περιμένουν στην «γωνία» τον νέο Πρόεδρο… Αν μείνουν βέβαια στο κόμμα..!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα