Κωνσταντίνος Φίλης για Έρευνα 20/20: Η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλη ωριμότητα στα ελληνοτουρκικά

Κωνσταντίνος Φίλης για Έρευνα 20/20: Η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλη ωριμότητα στα ελληνοτουρκικά
Ο Κωνσταντίνος Φίλης Eurokinissi

Τα συμπεράσματα του διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνου Φίλη για τα ευρήματα της Έρευνας της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7 σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ιδιαίτερη ωριμότητα αλλά και απολύτως φυσιολογικές ανησυχίες στην ελληνική κοινωνία διέκρινε ο Κωνσταντίνος Φίλης στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7 αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

O διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων τονίζει πως “δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντιφατικά τα στοιχεία της ωριμότητας-αισιοδοξίας και της ανησυχίας. Φαίνεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα ότι η ελληνική κοινωνία παρά το γεγονός ότι βομβαρδίζεται καθημερινά με πληροφορίες και αναλύσεις περί θερμού επεισοδίου και πολέμου με την Τουρκία έχει αποθέματα ωριμότητας.

Επίσης, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει φοβία ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει και να κερδίσει έναν πόλεμο κόντρα στην Ελλάδα αν και ο ο γείτονας είναι δύστροπος, αναθεωρητικός και διεκδικητικός. Η ελληνική κοινωνία διαθέτει την ωριμότητα να ισχυρίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος να διευθετήσουμε τις διαφορές μας είναι ο ειρηνικός και αυτός της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να σας πω ότι από αυτό το στοιχείο είμαι ενθαρρυμένος από την έρευνα”.

Προχωρώντας παρακάτω τη σκέψη του ο κύριος Φίλης υποστηρίζει ότι “δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές ούτε φοβίες. Πρέπει, πάσθη θυσία, να αποφύγουμε τη φοβία που καλλιεργείται από ορισμενους ότι η Τουρκία μπορεί να κερδίσει έναν πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η Τουρκία ούτε πόλεμο θέλει να κάνει και δεν είναι σε θέση να τον κερδίσει.

Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει σε κάτι που έχει σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα έπρεπε να ασκήσει επίσης τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ορισμένες περιπτώσης αλλά γι’ αυτό χρειάζονται συμφωνίες με γειτονικά κράτη.

Η Τουρκία έχει γκριζάρει κάποιες περιοχές. Αλλά αν η διαπραγμάτευση μπορεί να μας οδηγήσει στο δικαστήριο της Χάγης η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει κάτι σε σχέση με αυτά που της αναλογούν από το Δίκαιο της θάλασσας. Η μάχη στη Χάγη θεωρείται χαμένη μόνο στο μυαλό κάποιων μαξιμαλιστών. Στο δικό μου μυαλό η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αρκεί να τεθούν τα σωστά θέματα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version