Ολοκληρώθηκε το 5ο Leadership Seminar της SARGIA Partners

Ολοκληρώθηκε το 5ο Leadership Seminar της SARGIA Partners
ACEPHOTOGRAPHY

Έξυπνοι τρόποι διαχείρισης του μυαλού, στρατηγικές για την ανάπτυξη αποτελεσματικής επικοινωνίας και  προσαρμογή σε ένα περιβάλλον που συνεχώς, αλλάζει ήταν τα κύρια θέματα που παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν σε ένα διαδραστικό σεμινάριο με οδηγό τη Linda Ray

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Σεμινάριο Ηγεσίας που διοργάνωσε η SARGIA Partners, εταιρεία συμβουλευτικής καθοδήγησης ηγετών και με κεντρική ομιλήτρια την συγγραφέα, coach και διακεκριμένη νευροεπιστήμονα Linda Ray. Περισσότερα από 120 στελέχη επιχειρήσεων βρέθηκαν για μια ημέρα εκτός γραφείου για να παραμείνουν εστιασμένοι και να παρακολουθήσουν ένα ξεχωριστό διαδραστικό σεμινάριο που στόχο είχε να προσφέρει πρακτικές μεθόδους για την κατανόηση της λειτουργίας του μυαλού μας και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να διαχειριστούμε τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ηγηθούμε αποτελεσματικά σε περιόδους αλλαγής.

Τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο υποδέχθηκε η κα Γεωργία Καρτσάνη, CEO της SARGIA Partners, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας “Your Agile Brain” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου, με τη συμμετοχή 257 στελεχών. Η έρευνα ανέδειξε το πρόβλημα της αδυναμίας εστίασης των στελεχών, καθώς και την περιορισμένη δημιουργικότητα ως αποτέλεσμα της έλλειψης συγκέντρωσης, αλλά και της φυσικής άσκησης την οποία τα στελέχη δεν φροντίζουν ιδιαίτερα.

Στη συνέχεια, η Linda Ray  μίλησε για τις απίστευτες δυνατότητες του μυαλού μας, τον καταιγισμό πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά και πρότεινε τρόπους διαχείρισης και αποτελεσματικής λειτουργίας του εγκεφάλου σε συνθήκες πίεσης.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του Σεμιναρίου, η Linda Ray μίλησε για τη δομή του μυαλού μας, το οποίο λειτουργεί εδώ και αιώνες κατατάσσοντας τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος σε εκείνα που αποτελούν κίνδυνο ή απειλή και σε εκείνα που αποτελούν πηγή επιβράβευσης και χαράς. Το ίδιο συμβαίνει και στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα σε περιόδους συνεχών αλλαγών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να νιώθουν συχνά εξουθενωμένοι και χωρίς ενέργεια, ενώ τα συναισθήματα αυτά μεταδίδονται από τον έναν στον άλλον. Η αναγνώριση των συναισθημάτων, η περιέργεια (τι ακριβώς είναι αυτό που – μου – συμβαίνει;), ο εντοπισμός της πηγής της απειλής/προβλήματος και η προσπάθεια να δούμε το πρόβλημα ή την αλλαγή με μια άλλη προσέγγιση μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα και να διατηρήσουμε τον αυτοέλεγχό μας.

Ολοκληρώθηκε το 5ο Leadership Seminar της SARGIA Partners
ACEPHOTOGRAPHY

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, η ομιλήτρια παρουσίασε τρόπους διαχείρισης της απόσπασης της προσοχής και μίλησε για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα του Multitasking, της ενασχόλησης δηλαδή με πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα και τη λογικής των open space γραφείων. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κάθε περίπου 5 λεπτά αποσπόμαστε από την εργασία που κάνουμε είτε εσωτερικά (π.χ. πείνα, άλλες σκέψεις) είτε εξαιτίας κάποιας άλλης πηγής ‘θορύβου’ (π.χ. συνάδελφος, ειδοποίηση e-mail).  Οι αποσπάσεις της προσοχής στον εργασιακό χώρο είναι πολύ συχνές, το μυαλό μας όμως χρειάζεται περίπου 20-25 λεπτά για να επαναφέρει την προσοχή του σε αυτό στο οποίο είχε εστιάσει. Η ανάπτυξη αυτού που η Linda Ray ονομάζει attentional intelligence μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την εστίασή μας. Πρόκειται για τη δυνατότητα να εστιάζουμε συνειδητά σε ένα πράγμα κάθε φορά και να μην επιτρέπουμε σε ‘εξωτερικούς θορύβους’ να μας αποσπούν την προσοχή.

Στη συνέχεια, η Linda Ray μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας, τις πιθανές αντιστάσεις που μπορεί να έχουμε οι ίδιοι ή οι συνεργάτες μας, τη σημασία της δέσμευσης στην ομάδα και πρότεινε τρόπους ενίσχυσης της επικοινωνίας ανάμεσα στις ομάδες με στόχο τη συναισθηματική δέσμευση (engagement) που ένας εργαζόμενος έχει προς την εταιρεία στην οποία εργάζεται και τους στόχους της.

Τέλος, στο τέταρτο μέρος του σεμιναρίου, συζητήθηκε το θέμα της αντίστασης στην αλλαγή. Οποιαδήποτε αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση του μυαλού μας λαμβάνεται ως απειλή, δημιουργεί συναισθήματα αβεβαιότητας και, έτσι, χρειάζεται κάποιος να κατανοήσει το όφελος που θα έχει  προκειμένου να γίνει πιο δεκτικός στην αλλαγή. Ο ξεκάθαρος στόχος, η αναγνώριση του οφέλους, η συνεχής επικοινωνία, η προσωπική προσέγγιση, η συνεργασία με τα στελέχη που είναι θετικά στην αλλαγή, οι μικρές αλλαγές, η θετική προσέγγιση, η ανάπτυξη του attentional intelligence και η γνώση των προκαταλήψεων, τόσο των δικών μας, όσο και των άλλων, είναι μερικοί παράγοντες που συμβάλουν στην ομαλή υιοθέτηση και διατήρηση της αλλαγής στο εργασιακό περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 5ο Leadership Seminar μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: http://www.leadershipseminars.gr

SHARE: