Στη μάχη κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης

Στη μάχη κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης

Πώς η Nestlé Ελλάς και η Polyeco Α.Ε. ένωσαν τις δυνάμεις και τις ανησυχίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος, πρωτοπορώντας μέσω του πιλοτικού προγράμματος “We Sea More” που αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές ακτές

Η Nestlé Ελλάς αποδεικνύει εμπράκτως τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες και δραστηριότητες, που αποτελούν προτεραιότητά της και τις έχει εντάξει μεταξύ των βασικών της ενεργειών.

Το ενδιαφέρον της εταιρείας για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης ενεργοποίησε τους μηχανισμούς και τους “αισθητήρες” της για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την πραγματοποίηση δράσεων ώστε να συνεισφέρει το δικό της έργο με στόχο τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Έτσι, έχοντας στο πλευρό της την “Polyeco ΑΕ”, ενώνοντας τις δυνάμεις, τις ανησυχίες και το κοινό τους όραμα για την προστασία του περιβάλλοντος εφάρμοσαν το πρόγραμμα “We Sea More”. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που επικέντρωσε τις δράσεις τους στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και περιλάμβανε την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων στον βυθό και στην ακτή, με ευρύτερο στόχο, εκτός από διάρκεια στην κοινή τους περιβαλλοντική δράση, να επιδείξουν συνέπεια και ακολουθία στις δεσμεύσεις τους για ένα κοινό μέτωπο κατά της ρύπανσης.

Βασική και κυρίαρχη δέσμευση; Όχι μόνο να μην αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά να γίνουν μέρος της λύσης του, εξαλείφοντας την εκβολή αποβλήτων και ενισχύοντας την ανακύκλωση με ποικίλους τρόπους.

Με την πρωτοβουλία του προγράμματος “We Sea More” ξεκίνησαν ήδη να υλοποιούν το έργο και τις δεσμεύσεις τους, συνδυάζοντας την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση, προκειμένου να ελέγξουν το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και εν συνεχεία να προάγουν και να συνδράμουν στη βιωσιμότητα των ελληνικών θαλασσών.

Η εκπόνηση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παλαιού Φαλήρου και αφορούσε τη μελέτη θαλάσσιας και παράλιας έκτασης 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου στην “Ακτή “Εδέμ”, κινήθηκε σε τρεις άξονες. Αρχικά, περιλάμβανε τη χαρτογράφηση των απορριμμάτων, η οποία έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία UcanDrone και με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και εργαλεία και αφορούσε στην καταγραφή των δεδομένων.

Η συλλογή τους αποτελούσε το δεύτερο στάδιο του προγράμματος. Μετά από τον -διάρκειας μίας εβδομάδας- καθαρισμό της περιοχής που έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό με έμπειρους δύτες (και με τη συνδρομή τόσο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου όσο και εθελοντών των δύο εταιριών και της τοπικής κοινωνίας), τα απορρίμματα συλλέγονταν και συγκεντρώνονταν σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο, από όπου γινόταν ο διαχωρισμός τους ανάλογα με την ποιοτική τους σύσταση. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 11 τόνοι απορριμμάτων.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιείχε τη διαχείριση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων, στόχος που είχε οριοθετηθεί από τον αρχικό σχεδιασμό του εν λόγω προγράμματος. Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό (75%) των 132 κιλών πλαστικού που συλλέχθηκε έγινε πέλλετ, τα ελαστικά οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση σε εταιρεία ελαστικών αποβλήτων, το χαρτί και το ξύλο διατέθηκαν για παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου, το γυαλί έγινε πρώτη ύλη για τσιμεντοβιομηχανία, οι μπαταρίες ανακυκλώθηκαν, ενώ προς ανακύκλωση δόθηκαν και σιδηρούχα -και μη- μέταλλα.

Με τα τρία αυτά στάδια, το πρόγραμμα “We Sea More” υλοποίησε μία ολοκληρωμένη διαδικασία η οποία δεν στοχεύει μόνο στον καθαρισμό των ακτών και τη μείωση της ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά και στην προώθηση των αξιών και των επιμέρους δράσεων για ανακύκλωση.

Όραμα αλλά και δέσμευση της Nestlé Ελλάς, άλλωστε, είναι να κάνει όλες τις συσκευασίες της ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες μέχρι το 2025 και να μην καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απορρίμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο και για την επίτευξη αυτού του στόχου, η εταιρεία εισάγει και άλλα καινοτόμα συστήματα με τη χρήση νέων υλικών για τις συσκευασίες της, την ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων διάθεσης των προϊόντων της, αλλά και την υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων συλλογής και ανακύκλωσης όπως και της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού. Η Nestlé Ελλάς ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη και εντείνει το έργο της για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, στοχεύοντας στη μείωση της χρήσης του πρωτογενούς πλαστικού κατά 1/3 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το πρώτο “αναγνωριστικό” τρίμηνο του 2020 και το πιλοτικό πρόγραμμα “We Sea More” ήταν απλά το εφαλτήριο που δικαίωσε την πρωτοβουλία της εταιρείας και έδωσε έξτρα κίνητρο για να συνεχίσει να μετουσιώνει το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον σε ζωτικής σημασίας δράσεις.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version