«Το νερό είναι στα χέρια μας» συνεχίζει την αποστολή του για 2η χρονιά, στις Οινούσσες

«Το νερό είναι στα χέρια μας» συνεχίζει την αποστολή του για 2η χρονιά, στις Οινούσσες

Το νησί των καραβοκύρηδων υποδέχτηκε την παγκόσμια πρωτοβουλία του FINISH, με τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στη δράση για την εξοικονόμηση νερού́ σε κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους

Οι κάτοικοι των Οινουσσών γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της σωστής διαχείρισης νερού και την ανάγκη εξοικονόμησής του. Καθώς το νερό στο νησί είναι κάθε άλλο παρά άφθονο, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια διατίθεται σε κάθε νοικοκυριό μόλις 3 φορές την εβδομάδα για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών, ενώ η πρόσβαση σε πόσιμο νερό γίνεται από τις κεντρικές βρύσες του νησιού.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Το Νερό είναι στα Χέρια Μας», που εκτείνεται σε εύρος τουλάχιστον 3 ετών, τo FINISH και το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών, επισκέφθηκαν το νησί με στόχο να εξοπλίσουν τα 450 νοικοκυριά και τουριστικά καταλύματα του οικισμού με συσκευές εξοικονόμησης νερού. Η ομάδα της δράσης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, επισκέφθηκε και παρέδωσε σε κάθε σπίτι ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας. Παράλληλα, ενημέρωσε τους κατοίκους για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τον τρόπο χρήσης των συσκευών και βοήθησε στη σωστή τοποθέτησή τους.

Η συνδρομή και συνεργασία του Δήμου Οινουσσών και η ένθερμη ανταπόκριση των κατοίκων, «άνοιξε» το δρόμο για την παρέμβαση της ομάδας της δράσης, όχι μόνο στα σπίτια και καταλύματα, αλλά και στην Ακαδημία Εμπ. Ναυτικού Πλοιάρχων Οινουσσών, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει και την ανακαίνιση του Μαθητικού Οικοτροφείου του νησιού, εγκαθιστώντας σύγχρονες μπαταρίες εξοικονόμησης στα μπάνια και τις κουζίνες, διασφαλίζοντας έτσι σημαντική ποσότητα νερού για τις ανάγκες του Ιδρύματος. Ο στόχος συνολικά για το νησί είναι η εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Βαγγέλης Παγώνης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας RB Hygiene, δήλωσε: «Σε μια δύσκολη χρονιά όπως αυτή που περάσαμε, το Finish, μέσω της πρωτοβουλίας «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», αναδεικνύει και ενισχύει την τεράστια αξία που μπορούν να έχουν μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες. Ακούσαμε αρκετές φορές φέτος πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη, η δέσμευση του καθενός από εμάς να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας και να κάνουμε τη διαφορά. Αλλάζοντας απλές συνήθειες, όπως το να τοποθετούμε τα πιάτα στο πλυντήριο μόνο απομακρύνοντας τα υπολείμματα αντί να τα ξεβγάζουμε με νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 40L νερού ανά πλύση! Μικρές, καθημερινές αλλαγές λοιπόν, μπορούν να μετατρέψουν τον καθένα από εμάς σε κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας προστασίας νερού».

Ο κ. Αλέξανδρος Κανδαράκης, Διευθυντής Επικοινωνίας, Global Water Partnership – Mediterranean, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το FINISH και το Global Water Partnership – Mediterranean, για δεύτερη χρονιά, στηρίζουμε με πρακτικά εργαλεία τις προσπάθειες των ακριτικών νησιών να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της λειψυδρίας. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών, δίνουμε τον πρώτο ρόλο στους κατοίκους, προσφέροντας ειδικές συσκευές που τοποθετούνται εύκολα σε κάθε βρύση του νοικοκυριού, επιτυγχάνοντας ως και 50% εξοικονόμηση νερού. Για να πετύχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας, η αλλαγή στις απλές καθημερινές μας συνήθειες πρέπει να είναι το πρώτο μας βήμα».


Αυτή τη χρονιά, η ομάδα των εκπροσώπων του FINISH και του GWP-Med, εκτός από το πρόγραμμα για την προώθηση της εξοικονόμησης νερού στις Οινούσσες, σχεδίασαν και μία ξεχωριστή «αποστολή» για τους μικρούς νησιώτες. Η Αποστολή: Γαλάζιο Νησί, με τον Νηρέα και την Πηγή στηρίζεται σε ένα πρωτότυπο επιμορφωτικό παραμύθι για τη σημασία και την αξία του νερού, που δημιούργησε η συγγραφέας Σοφία Αλεξίου, αποκλειστικά για τη δράση «Το Νερό είναι στα Χέρια μας». Οι μικροί φίλοι έλαβαν το παραμύθι, γνώρισαν τους ήρωες – προστάτες του νερού Νηρέα και την Πηγή μέσα από ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό δρώμενο, βασιζόμενο στην πλοκή της ιστορίας και έδωσαν τη δική τους υπόσχεση για τη συνεχή διασφάλιση και εξοικονόμηση νερού προς όφελος του νησιού τους.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, δήλωσε: «Οι κάτοικοι του νησιού υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και χαρά αυτή την πρωτοβουλία, γιατί αναγνωρίζουν πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το νερό. Καθένας τους ξεχωριστά, έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και αυτό τους δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» που επέλεξαν το νησί μας για τη συνέχιση μίας πολύ ιδιαίτερης και σημαντικής δράσης. Η εκστρατεία αυτή έρχεται να συνδυαστεί και να ενισχύσει μια μεγαλύτερη προσπάθεια υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών, προς όφελος του τόπου μας».


Το FINISH, μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας», υπόσχεται να προστατεύσει το νερό και εμείς υποσχόμαστε να αλλάξουμε συνήθειες για να το καταφέρουμε, μαζί με το FINISH. Ξεκινάμε από το σπίτι μας με κάτι μικρό, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο μας, για το περιβάλλον, για τα παιδιά μας, για το πιο πολύτιμο αγαθό: Το Νερό.

Γίνετε και εσείς μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες.

Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.

#toneroeinaistaxeriamas

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα