Σημαντικές ενδείξεις ότι η κρητική χλωρίδα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κορονοϊού

Σημαντικές ενδείξεις ότι η κρητική χλωρίδα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κορονοϊού

Σημαντικές ενδείξεις ότι η κρητική χλωρίδα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κορονοϊού

Αποτελεί ίσως μοναδικό παράδειγμα όπου μια διατροφική παράδοση αιώνων κρύβει το κλειδί για την ανάπτυξη μιας μοναδικής καινοτομίας. Η χρήση βοτάνων στην καθημερινότητα των κρητικών και η διατήρηση καλών επιπέδων υγείας, τέθηκαν στο μικροσκόπιο μιας ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι κατέληξαν σε μια σημαντική ανακάλυψη, το Cretan Iama. Ένα φυσικό προϊόν, που βασίζεται στο συνδυασμό τριών βοτάνων (δίκταμο, θυμάρι και φασκόμηλο). Το συγκεκριμένο σκεύασμα, αφού απέδειξε τις «δυνατότητές» του στην καταπολέμηση των συμπτωμάτωντης γρίπης, δοκιμάζεται πλέον και κατά των συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει στο news247.gr o κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας που μελέτησε εκτενώς τις θετικές επιδράσεις των βοτάνων και προχώρησε στην ανακάλυψη του σκευάσματος, «Αυτό το προϊόν ξεκίνησε από τα βραστάρια, από τα βότανα τα οποία χρησιμοποιούσαν στην Κρήτη οι παππούδες. Από κει και πέρα μελετώντας τα φυτά και τον μεταβολισμό τους, δηλαδή τις ουσίες που υπάρχουν μέσα στα φυτά, καταλήξαμε σε τρία βότανα τα οποία σε συγκεκριμένη αναλογία χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί ένας συνδυασμός αυτών σε ένα σκεύασμα».

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα εν λόγω βότανα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία αποδίδονται στο μικροκλίμα όπου αναπτύχθηκαν, δηλαδή το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα ο καθηγητής βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος βρήκε ότι τα βότανα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και μάλιστα βρήκε και ένα εργαλείο το οποίο επιτρέπει στον ίδιο τον αγρότη να γνωρίσει σε ποια περιοχή μπορεί να καλλιεργηθεί η συγκεκριμένη ομάδα των φυτών.

Το Cretan Iama δοκιμάστηκε σε δεκάδες άτομα τα οποία συμμετείχαν σε δυο κλινικές μελέτες και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών ο κ. Καστανάς αναφέρει ότι:

«Βρήκαμε ότι εργαστηριακά το προϊόν αυτό αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και τη μόλυνση των κυττάρων από τον ιό της γρίπης. Και μάλιστα προτείναμε έναν αρχικό μηχανισμό του πως το κάνει, πράγμα το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον να βρούμε και ποια ουσία ή ποιες ουσίες που βρίσκονται στα αιθέρια έλαια των τριών φυτών και είναι αυτές οι οποίες προκαλούν αυτή τη δράση. Επομένως θα έχουμε και ένα μηχανισμό οποίος οφείλω να πω ότι δεν έχει να κάνει καθόλου με τις τυχόν μεταλλάξεις του ιού της γρίπης. Με άλλα λόγια και να μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης αυτό το προϊόν θα συνεχίσει να λειτουργεί».

Μετά λοιπόν από την απόδειξη για την θετική επίδραση στη γρίπη, ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε μία κλινική μελέτη σε λίγα όμως άτομα η οποία απέδειξε σύμφωνα με τον κ. Καστανά «ότι το σκεύασμα βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού και παράλληλα ελαττώνει τη διέγερση του ανοσολογικού συστήματος. Με άλλα λόγια έχει και μία αντιφλεγμονώδη δράση και για να την επιτείνουμε προσθέσαμε και βιταμίνη D η οποία προκαλεί μία ελάττωση της διεγέρσεως του ανοσολογικού συστήματος».

Όπως είναι ίσως γνωστό πολλά από τα κοινά κρυολογήματα οφείλονται σε κορονοϊούς και σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 80. «Με την επιμονή των καθηγητών Λιονή και Πυρίντσου έγινε μια μικρή κλινική μελέτη σε 20 άτομα τα οποία είχαν βγει θετικοί στον κορονοϊό αλλά ανήκαν στην κατηγορία των ελαφρών περιπτώσεων δηλαδή δεν νοσηλευόταν και είχαν ήπια συμπτώματα. Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτό έδειξε ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού έφευγαν αλλά σε τρεις μέρες όπως ο πονοκέφαλος και ο πυρετός, κάποια άλλα όπως ο βήχας σε εφτά μέρες ενώ παρέμενε μια μικρή υπολειπόμενη αγευσία και ανοσμία. Να αναφέρουμε ότι συνολικά η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες περιπτώσεις κορονοϊού είναι 14 με 21 μέρες».

Μετά και τις διαπιστώσεις αυτές οι ομάδα απευθύνθηκε στο εργαστήριο που λειτουργεί πλέον στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που εποπτεύεται από τον Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής Βιολογίας Ιωάννη Καρακασιλιώτη και κάνει αναλύσεις κορονοϊού, προκειμένου να διαπιστωθεί εργαστηριακά το αποτέλεσμα της κλινικής μελέτης. Και από τις εργαστηριακές δοκιμές αποδείχτηκε ότι το Cretan Iama σταματά την αναπαραγωγή του σε μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ προστατεύει τα μη μολυσμένα κύτταρα από το να μολυνθούν.

Όπως τονίζει βέβαια ο κ. Καστανάς μπορεί τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα αλλά θα πρέπει γίνει μία μεγαλύτερη κλινική μελέτη με άτομα που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό ώστε να υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη αποτελεσματικότητας.

Ο κ. Καστανάς επισημαίνει ότι πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες του σκευάσματος, έχει διαπιστωθεί παράλληλα και η ασφάλεια της χρήσης του μετά από ανάλυση τοξικότητας. Όπως μας αναφέρει η κα Μαριλένα Καμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας χορήγησε σε πειραματόζωα δόσεις του εκχυλίσματος των τριών βοτάνων σε υψηλές δόσεις και μελέτησε την ύπαρξη τόσο οξείας, όσο και χρόνιας τοξικότητας του προϊόντος. Τα αποτελέσματα του πειράματος δημοσιεύτηκαν σε μελέτη της ομάδας και αποδεικνύουν ότι χορήγηση μιας δόσης έως και 40 φορές μεγαλύτερη από την χορηγούμενη δόση του σκευάσματος (80 κάψουλες), ή επαναλαμβανόμενη ημερήσια χορήγηση δόσεων, έως και 20 φορές μεγαλύτερης από την χορηγούμενη για τέσσερις μήνες (40 κάψουλες ημερησίως) δεν προκαλεί καμία βλάβη σε ιστούς (πνεύμονες,καρδιά, νεφρούς), ούτε διαταράσσει τις βιοχημικές ή αιματολογικές παραμέτρους των πειραματοζώων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του προϊόντος, όπως είχε δείξει και η κλινική μελέτη σε ανθρώπους.

Το Cretan Iama

Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν που αποτελείται από έναν πατενταρισμένο συνδυασμό 3 κρητικών βοτάνων σε συγκεκριμένες αναλογίες, με αποδεδειγμένη αντι-ιική δράση δράση έναντι τόσο του ανθρώπινου ρινοϊού (δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος) όσο και η άμεση δράση του έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και ιδιαίτερα εναντίον του στελέχους της γρίπης Α/Η1Ν1. Τελευταία Καινοτόμα έρευνα απέδειξε πως ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα κατά της πανδημίας.

Πίσω από τη σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται μία διεπιστημονική ομάδα από καταξιωμένους Έλληνες ερευνητές, αποτελούμενη από τους Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας, Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας, Μαριλένα Καμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ιωάννη Καρακασιλιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής Βιολογίας.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version