Υπνική Άπνοια: Μια σύγχρονη επιδημία η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Υπνική Άπνοια: Μια σύγχρονη επιδημία η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ανθρώπους εμφανίζει υπνική άπνοια. Ποια είναι τα συμπτώματα και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται.

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στο να χαρακτηρίσει το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΥ) ως μία διαρκώς αυξανόμενη νοσολογική οντότητα που πλέον λαμβάνει διαστάσεις «επιδημίας». Η επιδημία του ΣΑΥ αφορά ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς εκτιμάται ότι απαντάται στο 13% των ανδρών και στο 6% των γυναικών ή συνολικά σε 1 στους 10 ανθρώπους.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μία κατάσταση κατά την οποία οι μύες του φάρυγγα στο πλάι και στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ξυπνά τόσο ώστε να διεγείρει τους μύες και να πάρετε βαθιά αναπνοή. Κατόπιν πέφτετε σε βαθύ ύπνο ξανά και ο κύκλος συνεχίζεται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ροχαλητό (που θεωρείται ο «προθάλαμος» της υπνικής άπνοιας) ή οι άπνοιες μέχρι 5 ανά μία ώρα, θεωρούνται φυσιολογικές και δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν. Αν όμως οι άπνοιες ξεπεράσουν τον αριθμό αυτό τότε υπάρχει έκφραση του συνδρόμου.

Ανάλογα δε με τη βαρύτητα του, το σύνδρομο κατατάσσεται σε ήπιο (5-15 άπνοιες ανά ώρα), σε μέτριο (15-30 άπνοιες ανά ώρα) και σε σημαντικό (πάνω από 30 άπνοιες ανά ώρα). Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM– American Academy of Sleep Medicine) συστήνει την θεραπεία του συνδρόμου εφόσον οι άπνοιες ξεπερνούν τις 15 ανά ώρα, ανεξαρτήτως συνοσηρότητας ή συνοδών συμπτωμάτων. Στη θεραπεία βοηθούν οι αναπνευστήρες και μάσκες CPAP, BIPAP, BIPAP S/T που διαθέτει η εταιρεία PALLIS MED, πρωτοπόρος στον τομέα ενοικίασης ιατρικού εξοπλισμού με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επίσης υπάρχουν 3 τύποι υπνικής άπνοιας

  • Αποφρακτική Υπνική Άπνοια : ο πιο κοινός τύπος κατά τον οποίο οι μύες του λαιμού κλείνουν τον αεραγωγό προκαλώντας τη διακοπή της αναπνοής.
  • Κεντρική Υπνική Άπνοια: δεν είναι τόσο συχνή όσο η αποφρακτική– ο εγκέφαλος ή το νευρικό σύστημα δε δίνουν εντολή στους μύες ελέγχου της αναπνοής ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος της αναπνοής.
  • Μικτή Υπνική Άπνοια: συγχρόνως συμβαίνει αποφρακτική και κεντρική υπνική άπνοια.

Ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνισή του;

Η αιτιολογία για το ΣΑΥ είναι πολυπαραγοντική και αφορά σε απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών στο ύψος του φάρυγγα. Οι αιτίες της απόφραξης είναι αλλοιώσεις ανατομικές (π.χ. οι υπερτροφικές αμυγδαλές), αλλά και επίκτητες όπως η παχυσαρκία που προκαλεί και αυτή «συμφόρηση» στην περιοχή, ή ο ελαττωμένος νευρομυϊκός τόνος, με μειωμένη ικανότητα σύσπασης των φαρυγγικών μυών με αποτέλεσμα την απόφραξη του φάρυγγα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η υπνική άπνοια έχει μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Ίσως πάσχετε από υπνική άπνοια εάν έχετε περισσότερα από 2-3 συμπτώματα:

  • Ροχαλητό: πολλοί ασθενείς υπνικής άπνοιας απευθύνθηκαν στονιατρό τους επειδή το ροχαλητό τους ξυπνούσε τον/την σύντροφό τους
  • Υπνηλία: κατά τη διάρκεια της ημέρας- ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια επειδή αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν ή εργαζόντουσαν.
  • Έλλειψη προσοχής
  • Κατάθλιψη, εκνευρισμός, κακή διάθεση
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή στυτική δυσλειτουργία
  • Συχνοουρία
  • Εφιάλτες

Επηρεάζει το σύνδρομο τις νοητικές λειτουργίες;

Συχνά δεν αναγνωρίζουμε ότι πίσω από νευροψυχολογικά συμπτώματα όπως μειωμένη προσοχή, συγκέντρωση, ταχύτητα αντίδρασης, ικανότητα απομνημόνευσης και ανάκλησης, ικανότητα υπολογισμών, μειωμένες επιδόσεις στην εργασία μας, βρίσκεται το ΣΑΥ. Αυτές είναι οι επιπτώσεις που κάποιος μπορεί να διαπιστώσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Σε μελέτη παρατήρησης 1667 ανθρώπων μέσης ηλικίας 62 ετών, φάνηκε πως όσο πιο σημαντική ήταν η βαρύτητα του ΣΑΥ, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας. Σε άλλη προοπτική μελέτη διάρκειας 4.5 ετών που συμπεριέλαβε 298 γυναίκες, φάνηκε πως κυρίως η νυχτερινή υποξυγοναιμία, που είναι στοιχείο του ΣΑΥ, συνδεόταν περισσότερο με την εμφάνιση νοητικού ελλείμματος και άνοιας.

Εκτός της υποξυγοναιμίας φαίνεται πως το ΣΑΥ προκαλεί νοητικό έλλειμμα και με άλλους τρόπους. Κατά πρώτον, ο κατακερματισμός του ύπνου με την ελάττωση του ύπνου βραδέων κυμάτων και του ύπνου REM. Είναι γνωστό ότι στα στάδια αυτά διενεργούνται διαδικασίες μνημονικής εναποθήκευσης και εγχάραξης. Συνεπώς, η συστηματική στέρηση του ύπνου από τα χρήσιμα για την μνήμη στάδια αυτά, συμβάλλει στην εμφάνιση άνοιας. Επιπλέον, το ΣΑΥ όντας ένας αγγειακός παράγοντας κινδύνου, εάν δεν θεραπευθεί προκαλεί αγγειακές εγκεφαλικές βλάβες (μικροαγγειοπάθεια και έμφρακτα) με συνοδό νέκρωση εγκεφαλικού ιστού.

Τι πρέπει να κάνετε αν κρίνετε πως πάσχετε από υπνική άπνοια;

Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας. Αρχικά, μπορεί να φανεί χρήσιμο να ρωτήσετε το/τη σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογενείας ή φίλους εάν ροχαλίζετε δυνατά ή εάν έχετε παύσεις στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι συνήθως οι πρώτοι που τα παρατηρούν.

Εάν υποψιάζεστε ότι νοσείτε από υπνική άπνοια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό σας εγκαίρως. Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας μπορεί μόνο να γίνει με μια μελέτη ύπνου σε μια κλινική ύπνου ή στο σπίτι με ειδικό εξοπλισμό απο ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Υπάρχει θεραπεία;

Απεικονιστικές μελέτες στο ΣΑΥ δείχνουν ότι με την εφαρμογή θεραπείας εκλογής, την συσκευή δηλαδή θετικής πίεσης αέρα (CPAP), οι δομικές εγκεφαλικές βλάβες οφειλόμενες στο ΣΑΥ βελτιώνονται και το εγκεφαλικό παρέγχυμα επανακάμπτει. Η θεραπεία με CPAP φαίνεται ότι βελτιώνει και τις νοητικές δεξιότητες (προσοχή, συγκέντρωση, ταχύτητα αντίδρασης, ενεργό μνήμη κλπ) τόσοσε ασθενείς με ΣΑΥ που δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη σημάδια άνοιας αλλά ακόμη και σε εκείνους που έχουν.

Βασιζόμενοι στο τελευταίο, σε ασθενείς που παραπονιούνται για νοητικά ελλείμματα ή σε εκείνους που έχουν ήδη διάγνωση νοητικής έκπτωσης ή άνοιας, με υπόνοια συνύπαρξης ΣΑΥ, προκρίνεται ολοένα και περισσότερο η ανίχνευση και θεραπεία αυτού με σκοπό την αναστροφή της νοητικής έκπτωσης.

Οι κατάλληλες συσκευές μπορούν να προσφέρουν τη λύση στους πάσχοντες. Η εταιρεία PALLIS MED, που είναι πρωτοπόρος και στον τομέα της ενοικίασης ιατρικού εξοπλισμού, προσφέροντας σε κάθε άνθρωπο την ευκαιρία για μία ποιοτική καθημερινότητα που να επιτρέπει στον ίδιο και τα αγαπημένα του πρόσωπα να αντιμετωπίσουν με σιγουριά και ασφάλεια τις προκλήσεις κάθε προβλήματος υγείας, διαθέτει μια μεγάλη γκάμα αναπνευστικών συσκευών.

Με ένα κλικ εδώ, μπορείτε να βρείτε τη συσκευή που ταιριάζει καλύτερα στη δική σας περίπτωση.

Η εταιρεία όμως δεν είναι μόνο ένας εμπορικό οργανισμός πώλησης συσκευών, αλλά προσφέρει και σημαντικές υπηρεσίες ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία κάθε περιβάλλοντος υγείας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της σωστής λειτουργίας του εξοπλισμού που προσφέρει, παρέχει πλήρεις υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησης όποτε και αν χρειαστεί, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Με συνέπεια, επαγγελματισμό και την εγγύηση πιστοποιημένων εργασιών από έμπειρο τεχνικό προσωπικό, βρίσκεται πάντα δίπλα στον επαγγελματία υγείας με ένα απλό τηλεφώνημα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι εταιρεία PALLIS MED είναι πρωτοπόρος και στον τομέα της ενοικίασης ιατρικού εξοπλισμού, προσφέροντας σε κάθε άνθρωπο την ευκαιρία για μία ποιοτική καθημερινότητα που να επιτρέπει στον ίδιο και τα αγαπημένα του πρόσωπα να αντιμετωπίσουν με σιγουριά και ασφάλεια τις προκλήσεις κάθε προβλήματος υγείας. Και στην περίπτωση αυτή η εταιρεία παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο ασθενής και η οικογένειά του, όσον αφορά τη χρήση και την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εξωπλισμού.

Η σύμβαση της εταιρείας με τον ΕΟΠΠΥ, δίνει τη δυνατότητα ακόμη και της ολικής κάλυψης του κόστους ενοικίασης ιατρικού εξοπλισμού ενώ η δέσμευσή της για συνεχή υποστήριξη σε κάθε πελάτη, αποδεικνύεται στην πράξη μέσα από την άμεση κάλυψη κάθε τακτικής και έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψει.

Τι είναι CPAP?

Η θεραπεία με CPAP (Συνεχή Θετική Πίεση Αεραγωγών) αποτελεί το σημείο αναφοράς στην διαχείριση της αποφρακτικής άπνοιας. Οι συσκευές CPAP διαθέτουν μια γεννήτρια ροής (τουρμπίνα) που πρεσάρει αέρα μέσω της μάσκας που φοράτε ενώ κοιμάστε. Με την συνεχή αυτή ροή δημιουργείται ελαφριά πίεση που διατηρεί τον αεραγωγό στον λαιμό ανοιχτό.

Μία συσκευή CPAP που χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να εξαφανίσει το ροχαλητό και να βελτιώσει δραστικά και τον ύπνο του συντρόφου σας. Μικρές σε διαστάσεις συσκευές CPAP (ταξιδίου) μπορούν και συνάδουν με τον τρόπο ζωής σας.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version