25 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση: Οι νικητές που αναδείξατε εσείς στη μεγάλη ψηφοφορία του NEWS 247

25 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση: Οι νικητές που αναδείξατε εσείς  στη μεγάλη ψηφοφορία του NEWS 247

Μετά από ένα μήνα ανελέητων ψηφοφοριών, που μας θύμισαν αγαπημένα σίριαλ και εκπομπές, έφτασε η ώρα να δούμε τι θεωρείτε εσείς, οι αναγνώστες του NEWS 247 ως "κορυφή" σε δέκα τηλεοπτικές κατηγορίες. Οι 10 νικητές της μεγάλης ψηφοφορίας είναι όλοι εδώ (pics)

Επιμέλεια:  Λευτέρης Σαββίδης, Εύη Κιόρρι

Από που αντλεί άραγε τόση δύναμη η τηλεόραση; Τι είναι εκείνο που την κάνει άτρωτη απέναντι σε κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας; Άλλοι θα πουν πως είναι το γεγονός πως ήταν πάντα το εύκολο, άμεσο και δωρεάν μέσο. Μπορεί! Για πολλούς η δύναμή της έγκειται στο γεγονός πως ακόμη, παρά την εξέλιξη του κόσμου του διαδικτύου, η τηλεόραση παραμένει η μόνη ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να χειριστεί με την ίδια ευκολία ένα τετράχρονο και ένας 90χρονος.

Μπορεί στην Ελλάδα να την έχουμε κατηγορήσει για αποβλάκωση, να την έχουμε αφορίσει και δεκάδες από εμάς να ορκίζονται πως δεν την ανοίγουν πια, τα στατιστικά όμως δείχνουν πως το μικρό κουτί (ή και μεγαλύτερο με τα τελευταία τεχνολογικά δεδομένα) κάθε άλλο παρά έχει χάσει τη δυναμική του. Στοιχεία της NIELSEN από τις συνήθειες των Ελλήνων τηλεθεατών, δείχνουν πως ο χρόνος που αφιερώνουμε καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση δεν έχει μειωθεί καθόλου τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, με σαφή υπεροχή εδώ των πιο ηλικιωμένων είναι η αλήθεια, κάθονται κατά μέσο όρο τέσσερις ολόκληρες ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση. Μένει φυσικά να δούμε, για πόσο διάστημα θα εξακολουθήσει κάτι τέτοιο, τώρα που οι εποχές των “παχιών αγελάδων” για τον λαμπερό κόσμο της TV μοιάζουν να έχουν παρέλθει και οι υπεύθυνοι των καναλιών μας ταΐζουν αβέρτα “κονσέρβα”.

Τα 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης βρίσκουν την ελληνική τηλεόραση σε πολύ δύσκολη θέση. Και όχι, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά των τηλεοπτικών σταθμών. Η τηλεοπτική έμπνευση φαίνεται να έχει στερέψει και αν θέλετε τη γνώμη μου αυτό, με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης και έχει τις ρίζες του πολύ πιο πίσω στην τηλεοπτική ιστορία. Η αγάπη για το καινούριο, ο ενθουσιασμός της πρώτης περιόδου των ιδιωτικών σταθμών μετατράπηκε σε κυνήγι για περισσότερα έσοδα, διαφήμιση και εύκολο χρήμα. Η δημιουργία και η φαντασία αντικαταστάθηκαν από μια λίστα με έτοιμα προγράμματα – είτε αυτά ήταν σειρές, είτε εκπομπές – από το εξωτερικό. Θα μου πείτε, τώρα έγινε για πρώτη φορά αυτό; Όχι, αφού πάντα η ελληνική τηλεόραση διακατέχονταν από μια ξενομανία, όμως ίσως όχι στην έκταση που το είδαμε να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, όσο και αν την κατηγορούμε για όλα τα δεινά, όσο και αν την απαξιώνουμε ή απλά θέλουμε να τη σπάσουμε, παραδεχόμαστε ότι ήταν εκείνο το χαζοκούτι που μας χάρισε μερικές από τις πιο διασκεδαστικές, απολαυστικές και συγκινητικές στιγμές, ακόμη και αν αυτές κινούνταν στη σφαίρα του φανταστικού. Γιατί, ναι, ήταν αυτό το χαζοκούτι που ανάβαμε, παλιά πιο συχνά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να χαζέψουμε ή για να ρίξουμε μια ματιά απλά για να  μας πάρει ο ύπνος.

Είναι γεγονός ότι η τηλεόραση μας έχει προσφέρει τόσα και τόσα προγράμματα κατώτερα των προσδοκιών ή απλά σκουπίδια, ωστόσο ακόμα και εκείνα τα μετρημένα στα δάχτυλα του χεριού αξιόλογα προγράμματα πρέπει να τα θυμόμαστε.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του NEWS 247

Το NEWS 247 αποφάσισε να τεστάρει την ελληνική τηλεόραση με μια σειρά από ψηφοφορίες σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες που αφορούσαν σε προγράμματα τα τελευταία 25 χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτών είναι που παρουσιάζουμε σήμερα και που περιγράφουν με γλαφυρότατο τρόπο αυτή την έλλειψη έμπνευσης και δημιουργίας. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες δημοφιλέστερες σειρές και προγράμματα της τηλεόρασης, που πήραν και τις περισσότερες ψήφους προέρχονται μαζικά από περιόδους 15 ίσως και περισσότερων χρόνων πίσω. Στις κατηγορίες που αφορούσαν σε ελληνικές σειρές επικράτησαν σίριαλ που προβλήθηκαν πριν από 20 χρόνια, ενώ μόλις ένα σίριαλ που κατέληξε στην πρώτη θέση χρονολογείται από σεζόν μετά το 2000.

Πάντοτε είναι λογικό να υπάρχει μια νοσταλγία και μια εξιδανίκευση σε πράγματα που μας θυμίζουν παλιότερες εποχές. Ειδικά στην περίπτωση της τηλεόρασης, τα τελευταία πέντε χρόνια, με την ένδεια που έχει παρατηρηθεί στις παραγωγές, ίσως να είναι λογικό που οι αναμνήσεις μας από την καλή τηλεόραση ξεκινούν τουλάχιστον πέντε χρόνια πίσω. Όπως και να έχει, οι δέκα μεγάλες ψηφοφορίες του NEWS 247 έδειξαν την τάση και με περηφάνια έπειτα από σχεδόν ένα μήνα τηλεοπτικών ψηφοφοριών, μπορούμε να σας παρουσιάσουμε τους νικητές από κάθε κατηγορία. Νικητές που επιλέξατε εσείς, ψηφίζοντας μαζικά και κατά χιλιάδες κάθε εβδομάδα. Έχουμε και λέμε: 

Χαρακτήρας από σειρά που λατρέψαμε να μισούμε: Χλαπάτσας – Της Ελλάδος Τα Παιδιά (ΑΝΤ1)

Η σειρά που σατίριζε με τον πιο αναπάντεχο τρόπο την ελληνική αεροπορία, κατέχει εξέχουσα θέσει στην καρδιά των τηλεθεατών τα τελευταία χρόνια, αφού κέρδισε σε δύο κατηγορίες (μισητός χαρακτήρας, καλύτερη ατάκα) και κονταροχτυπήθηκε για την πρώτη θέση και στην ψηφοφορία της καλύτερης κωμωδίας.

Ειδικά, ο Χλαπάτσας, τον οποίο ενσάρκωσε υποδειγματικά ο ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλου, φαίνεται πως κέρδισε χιλιάδες θαυμαστές από τον ρόλο του στη σειρά της “Ελλάδος τα Παιδιά” και έχει μείνει ως ένας από τους πιο αγαπημένους ρόλους σε αυτά τα 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Μια καρικατούρα, μια μορφή που θα μπορούσε να βγει και από σελίδες κόμικ, ο Χλαπάτσας είναι μέχρι και σήμερα 20 και πλέον χρόνια μετά την προβολή της σειράς ένας από τους πιο αγαπητούς των τηλεθεατών.

Δείτε όλη την ψηφοφορία και την κατάταξη μετά την πρώτη θέση

Καλύτερη ατάκα από ελληνική σειρά:

Καλά θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε

Της Ελλάδος Τα Παιδιά (ANT1)

Η σειρά αποτελεί εκτός από “ύμνο” στην αεροπορία της χώρας και μια από τις καλύτερες παραγωγές που έχουν γίνει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Χαρακτηρίστηκε δίκαια μια από τις κορυφαίες κωμικές σειρές, αφενός χάρη στους μοναδικούς και αλλοπρόσαλλους χαρακτήρες της και την εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών και αφετέρου χάρη στο σενάριο και της αξιομνημόνευτες ατάκες του.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι από τις 32 ατάκες των κωμικών σειρών,η ατάκα “Θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε” κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στην ψηφοφορία.

Φυσικά το χέρι του στο να αποδοθεί αυτή η ατάκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έβαλε ο απίστευτος Χλαπάτσας, κατά κόσμον Δημήτρης Φραγκιόγλoυ. Η συγκεκριμένη ατάκα δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο σε κανέναν άλλο χαρακτήρα, εκτός του σπιούνου Σπιουνέα, που απ’ ότι φαίνεται έχει φανατικούς θαυμαστές.

Θυμηθείτε την ψηφοφορία με τις υπόλοιπες ατάκες που έχασαν από τον Χλαπάτσα

Καλύτερο τηλεπαιχνίδι: Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος (MEGA)

Αν κανείς υπολογίσει τα χρόνια που άντεξε στην ελληνική τηλεόραση που βαρέθηκε ακόμη και τη “Λάμψη”, αλλά και το ό, τι αποτέλεσε “μήλον της έριδος” για τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς (με την έννοια ότι προβλήθηκε σε τρεις συχνότητες), έχει λογική που ψηφίστηκε ως το καλύτερο τηλεπαιχνίδι.

Από την άλλη, ίσως αυτή η απόφαση των αναγνωστών του NEWS 247, να είναι και η πιο προφανής απάντηση στους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών, πως το μόνο που χρειάζονται για σίγουρη επιτυχία είναι ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι γνώσεων και όχι πολλές “φιοριτούρες”, χορούς, τραγούδια και πανηγύρια.

Δείτε την ψηφοφορία για να δείτε ποια άλλα τηλεπαιχνίδια βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα

Δημοφιλέστερο “πρωινάδικο”: Πρωινός Καφές (3.0) – Ελένη Μενεγάκη (ANT1)

Μιλώντας για ιδιωτική τηλεόραση δεν θα μπορούσε να λείπει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ροής των προγραμμάτων των καναλιών. Αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από τα πρωινάδικα, που “φορέθηκαν” πολύ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που πήραν τη βασική συνταγή, δηλαδή λίγο κουτσομπολιό, λίγες συνεντεύξεις, λίγη γυμναστική (κάποτε), λίγη μαγειρική, ζώδια και πάντα μα πάντα μια ξανθιά- γοητευτική παρουσιάστρια και την εκτόξευαν. Άλλες φορές τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, γιατί οι νοικοκυρές, κατά κύριο λόγω δέθηκαν με ορισμένους από τους παρουσιαστές και άλλες εφιάλτης.

Η Ελένη Μενεγάκη ανήκει, δίκαια, στην πρώτη κατηγορία, γιατί το κοινό τη λάτρεψε για τη φρεσκάδα της, την “αφέλειά” της και την γλυκύτητα της, έτσι την έχρισε σε βασίλισσα του πρωινού. Η Ελένη βρέθηκε στο τιμόνι του “Πρωινού Καφέ” για δέκα ολόκληρα χρόνια, χαρίζοντας στο κανάλι του Αμαρουσίου τα υψηλότερα νούμερα της ζώνης που εκπροσωπούσε, η αποχώρησή της απ’ αυτό το 2005 αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα.

Δείτε τι θέση δώσατε με την ψήφο σας και στις υπόλοιπες πρωινές εκπομπές

Πιο σέξι ηθοποιός στην ελληνική τηλεόραση: Δήμητρα Ματσούκα

Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που αποφασίσαμε να βάλουμε αυτή την κατηγορία, ως ψηφοφορία, κάτι μας έλεγε πως δεν υπήρχε αντίπαλος να νικήσει τη Δήμητρα Ματσούκα. Δίπλα από τον όρο σέξι, τα τελευταία 15 χρόνια δύσκολα μπορεί κανείς να βάλει κάποιο άλλο πρόσωπο (ή σώμα τέλος πάντων!).

Επειδή όμως οι αναγνώστες αποφασίζουν έπρεπε να περιμένουμε για το αποτέλεσμα. Και εδώ πρέπει να ομολογήσουμε πως οι σέξι παρουσίες στην τηλεόραση είναι κάτι που το κοινό πάντα το αναζητά. Η ψηφοφορία αυτή έσπασε κυριολεκτικά τα “κοντέρ” επισκεψιμότητας και συμμετοχής με την όμορφη Δήμητρα να λαμβάνει 9.5 χιλιάδες θετικές ψήφους, υπερδιπλάσιες δηλαδή από κάθε άλλο νούμερο ένα σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Αν η Δήμητρα είναι νο. 1  και οι 21 υποψήφιες που αναδείχτηκαν σε αυτό που λέμε σέξι από τη μικρή οθόνη είναι υπέροχες. Δείτε την κατάταξη της ψηφοφορίας

Αγαπημένο τραγούδι που ακούστηκε στους τίτλους αρχής ελληνικής σειράς: “Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια” – Λόγω Τιμής (MEGA)

Το τραγούδι των τίτλων αρχής κάθε σειράς ήταν αυτό που καλούνταν να προκαλέσει μια πρώτη και φυσικά όσο το δυνατόν καλύτερη γινόταν εντύπωση στον υποψήφιο, πιστό τηλεθεατή. Για την ακρίβεια το τραγούδι των τίτλων αρχής όφειλε να λειτουργεί συνειρμικά στον θεατή.

Έτσι, κάθε μεγάλη και καλοδουλεμένη παραγωγή όφειλε να έχει ένα τραγούδι που θα αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας της σειράς.

Σε αυτή τη λογική φαίνεται να κινήθηκε η κοινωνική σειρά του Mega “Λόγω τιμής” με soundrtack το “Χρώμα δεν αλλάζουνε μάτια”. Το συγκεκριμένο τραγούδι ερμηνεύθηκε από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και σε συνοδεία με τα απαραίτητα από τη σειρά πλάνα, αποτέλεσε τη σφραγίδα μια μεγάλης επιτυχίας στη μικρή οθόνη. Τη μουσική του έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και τους στοίχους ο Μιχάλης Γκανάς.

Υπήρξαν πολλές ανακατατάξεις και εκπλήξεις στις δέκα πρώτες θέσεις της ψηφοφορίας. Δείτε τα τελικά αποτελέσματα

Δημοφιλέστερο reality παιχνίδι: Big Brother 1 (ANT1)

Θυμάστε την αναφορά κάπου στην αρχή του κειμένου για εκείνες τις παραγωγές που αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων; Ήρθε η ώρα να τις κοιτάξουμε κατάματα. Τα reality θα μπορούσε να πει κανείς ότι, εκτός από πιστή αντιγραφή αμερικανικών, κυρίως, προτύπων, ήταν και αναγκαίο κακό για τα ιδιωτικά κανάλια που στόχευαν στην τηλεθέαση.

Εξ ου και ο νικητής που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Big Brother στην παρθενική του προβολή στην ελληνική τηλεόραση. Ήταν κάτι το διαφορετικό, ένα καινούργιο κόνσεπτ που κέρδισε το ενδιαφέρον εκατομμύρια τηλεθεατών. Αυτό γιατί μας επέτρεπε να κοιτάξουμε μέσα από την “κλειδαρότρυπα” και να παρακολουθήσουμε τη ζωή των άλλων, ικανοποιώντας την περιέργειά μας.

Θυμηθείτε ποια ήταν η τελική κατάταξη των 30 ακόμη reality και talent shows

Αγαπημένη σειρά που βασίστηκε σε βιβλίο: Για την καρδιά ενός αγγέλου – Αναστασία Κορινθίου Χατζηρήγα (Alpha)

Δεν είναι πολλές οι τηλεοπτικές παραγωγές που να έχουν βασιστεί σε βιβλίο, πράγμα που ίσως να οφείλεται στην ακρίβεια που πρέπει να μεταφερθούν τα γεγονότα από το συγγραφικό έργο στη μικρή οθόνη. Ωστόσο, όσες φορές τα ιδιωτικά κανάλια πήραν το ρίσκο να “ζωντανέψουν” τους χαρακτήρες ενός βιβλίου το αποτέλεσμα ήταν, τις περισσότερες, φορές αξιόλογο ακόμη και αν δεν έφερνε τα επιθυμητά νούμερα.

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη, γιατί εκτός από το γεγονός ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε στον πόντο ή συγκεκριμένα στις αρνητικές σας ψήφους, νικητής αναδείχθηκε ένα outsider.

Η δραματική σειρά “Για την καρδιά ενός Αγγέλου” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Κορινθιύ Χατζηρήγα και αποτέλεσε μια από τις πιο καλοδουλεμένες παραγωγές των τελευταίων ετών.

Με ποια σειρά “κονταροχτυπήθηκε” για την κατάκτηση της πρώτης θέσης το outsider της ψηφοφορίας

Καλύτερος κωμικός ηθοποιός: Γιάννης Μπέζος

Άλλο ένα σιγουράκι, που αν οι ψηφοφορίες μας έπαιρναν στοιχήματα θα συγκέντρωνε τις υψηλότερες πιθανότητες να χτυπήσει κορυφή. Ο Γιάννης Μπέζος είναι ίσως ο μόνος ηθοποιός στην Ελλάδα με συνεχή, αδιάλειπτη και διαρκή παρουσία στην ελληνική τηλεόραση, από τα πρώτα, πρώτα χρόνια των ιδιωτικών σταθμών μέχρι και σήμερα. Σε αυτά τα 25 χρόνια, ο ηθοποιός είναι ίσως ο μόνος που έχει καταγράψει τόσες πολλές επιτυχίες, από πλευράς τηλεθέασης και απήχησης, σε κωμικές σειρές.

Με το βάρος της κλασικής πλέον σειράς “Οι Απαράδεκτοι”, ο Γιάννης Μπέζος φτιάχνει κυριολεκτικά τη δική του σχολή στην ελληνική τηλεόραση και έτσι το κοινό τον ακολουθεί σχεδόν φανατικά. Δεν είναι τυχαίο πως μαζί με την κατηγορία του καλύτερου κωμικού ηθοποιού, ο Μπέζος κρύβεται πίσω από το νο. 1 σε τέσσερις συνολικά από τις 10 κατηγορίες του αφιερώματος του NEWS 247 (καλύτερη ατάκα, μισητός χαρακτήρας, καλύτερη κωμική σειρά).

Οι θέσεις 2 έως 10 με τους, κατά τη δική σας γνώμη καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Δείτε όλη την κατάταξη εδώ

Δημοφιλέστερη κωμική σειρά: Οι Απαράδεκτοι (MEGA)

Κάποτε το Oneman είχε συμπεριλάβει την επική σειρά στα ακόμη πιο επικά battle του και απέναντι σε δεκάδες συνήθειες, αγαπημένα πράγματα και λατρεμένες παραγωγές, το σίριαλ της Δήμητρας Παπαδοπούλου κέρδισε χαλαρά κάθε αντίπαλο. Το ίδιο έγινε και στην ψηφοφορία για την δημοφιλέστερη κωμική σειρά των 25 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Είναι το κουαρτέτο – Μπονάτσος, Μπέζος, Παπαδοπούλου, Παπαδόπουλος – που έλαμψε στην κωμωδία του Mega; Μήπως είναι το σενάριο της θεόμουρλης Δήμητρας Παπαδοπούλου; Οι δεύτεροι ρόλοι που ήταν όλα τα λεφτά (Χαλακατεβάκης forever και Αστροπελέκι); Πιθανότατα είναι όλοι οι παραπάνω λόγοι και ακόμη περισσότεροι. Γεγονός όμως είναι πως η σειρά “Οι Απαράδεκτοι” έχει γίνει μύθος, τηλεοπτικός θρύλος που δύσκολα μπορεί κανείς να τον εκθρονίσει από τη συνείδηση της ελληνικής τηλεοπτικής κοινής γνώμης.

Η λίστα είχε 60+ κωμωδίες που αγαπήσαμε και πέραν των Απαράδεκτων έδειξε πως οι κλασικές αξίες πάντα κερδίζουν την αγάπη του κοινού. Δείτε την κατάταξη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα