Αιχμάλωτοι στην πατρίδα τους: Πέντε Παλαιστίνιοι μιλάνε για τη Χαμάς, τη δράση της και την επίθεση του Ισραήλ

Αιχμάλωτοι στην πατρίδα τους: Πέντε Παλαιστίνιοι μιλάνε για τη Χαμάς, τη δράση της και την επίθεση του Ισραήλ

Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό του γύρω από τη Γάζα και ο Νετανιάχου προειδοποιεί για σκληρή επίθεση. Τι λένε πέντε Παλαιστίνιοι για τα γεγονότα που καίνε και πάλι την Παλαιστίνη

Τουλάχιστον 203 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και 1.500 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών επιδρομών που ξεκίνησαν πριν από εννέα ημέρες.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν και πάλι καθημερινότητα και οι άμαχοι, είναι τα πρώτα θύματα.

Χθες, Τρίτη, καταγράφηκε και η πρώτη απώλεια για την ισραηλινή πλευρά, με θύμα έναν 38χρονο πολίτη ο οποίος είχε μεταβεί  στη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ για να μοιράσει τρόφιμα σε ισραηλινούς στρατιώτες και χτυπήθηκε από όλμο.

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για σκληρή επίθεση την ώρα που η Χαμάς απορρίπτει τους όρους του Ισραήλ και θέτει επί τάπητος τους δικούς της.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τώρα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους σαν ασπίδα προστασίας την ώρα που οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους και αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βομβαρδίζονται ως στόχοι.

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι κάτοικοι της Παλαιστίνης για τα δραματικά γεγονότα; Πέντε εξ αυτών μίλησαν στη Huffington Post:

Αbu Awad, 70 ετών:

Όταν ήταν 4 ετών, έφυγε από το σπίτι του που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή Jaffa του Ισραήλ. Λέει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την επιστροφή του στην αλλοτινή του οικία στην οποία ζουν πλέον Ισραηλινοί.

Ο Awad έδειξε στον νέο κάτοικο του σπιτιού το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε και οι δύο άντρες έκλαψαν μαζί, χωρίς να τους χωρίζει τίποτα, όπως δηλώνει.

Τώρα, ζει στη Γάζα και αναφέρει πως είναι αποφασισμένος να παλέψει για την πατρίδα του και τη γη που τους ανήκει, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στη Huffington.

“Η Χαμάς υπερασπίζεται την Παλαιστίνη απέναντι στους κατακτητές της, άρα δεν μπορείς να τους αποκαλέσεις τρομοκράτες”, συμπληρώνει.”Η μόνη λύση είναι να ανοίξουν τα σύνορα, να αρθεί ο αποκλεισμός και να αφεθούν ελεύθεροι οι φυλακισμένοι μας”, καταλήγει.

22χρονος Παλαιστίνιος:

Διατηρώντας την ανωνυμία του, ο 22χρονος Παλαιστίνιος, Χριστιανός στο θρήσκευμα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο σπουδάζοντας αγγλική φιλολογία.

Ωστόσο, δεν μπορεί να βρει εργασία στην πατρίδα του. Το ίδιο ισχύει για πολλούς νεαρούς συμπατριώτες του. “Η Χαμάς δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος”, λέει. “Οι πύραυλοι που στέλνει είναι άχρηστοι. Μόνο κακό σε εμάς προκαλούν. Δεν μπορείς να τους πολεμήσεις με τον ίδιο τρόπο, προκαλώντας τους. Η λύση στα προβλήματα της Γάζας δεν είναι οι πύραυλοι και οι ρουκέτες. Οι διεθνείς νόμοι προστατεύουν το Ισραήλ, όχι την Παλαιστίνη, αυτό είναι το στοιχείο που πρέπει να αλλάξει”.

Και συνεχίζει: “Δεν μου αρέσει η ιδεολογία της Χαμάς. Έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Υποβαθμίζουν την αξία των ζωών των Παλαιστινίων. Δεν είμαι κατά της αντίστασης εναντίον του Ισραήλ. Αλλά θέλω σκεπτόμενους ηγέτες για τη χώρα μου, όχι στρατιωτικούς”.

Umm Mohamed Sultan, μητέρα τεσσάρων παιδιών:

Έφυγε από το σπίτι της που βρίσκεται στην Beit Lahia, περιοχή βόρεια της Γάζας, την Κυριακή. Οι Ισραηλινοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα χτυπούσαν στρατιωτικούς στόχους στην πόλη.

Επίσημα, οι Ισραηλινοί είπαν ότι κυνηγούσαν τη Χαμάς που εκτοξεύει ρουκέτες από τα βόρεια της Γάζας, ωστόσο ισοπέδωσαν και σπίτια κατοίκων.

“Ήθελα να επιτίθεται η Χαμάς με ρουκέτες”, λέει η γυναίκα που φιλοξενείται από τα Ηνωμένα Έθνη σε σχολείο στην πόλη της Γάζας.

“Αλλά αυτός ο τρόπος αντίστασης βάζει σε ρίσκο την ασφάλεια μας και δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο. Αξίζει να γίνεται λοιπόν; Κανένας δεν μπορεί να το αντέξει άλλο”.

“Τα παιδιά μου φοβούνται”, λέει την ώρα που κρατάει το 2χρονο παιδί της στην αγκαλιά της. “Κάθε φορά που μας χτυπάνε κλείνει τα αυτιά του και φωνάζει. Η κόρη μου τρέμει. Ακούω πυραύλους να σκάνε στη γειτονιά και φοβάμαι για τα χειρότερα”.

Αnwar Qasqeen, μεσήλικας ψαράς:

Για πάνω από 30 χρόνια ήταν ψαράς στην πόλη της Γάζας. Το 2007 το Ισραήλ επέβαλλε αποκλεισμό στην Παλαιστίνη από αέρος και από τη θάλασσα. Όταν προσπάθησε να ανοιχτεί με το σκάφος του για να ψαρέψει, οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν και το βύθισαν.

Πλέον, ο ίδιος και άλλοι ψαράδες Παλαιστίνιοι, δεν μπορούν να εργαστούν μιας και δεν τους αφήνει το κράτος του Ισραήλ. Θέλει να σταματήσει η επίθεση αλλά αναφέρει πως η ανακωχή δεν θα λύσει τα προβλήματα της πατρίδας του.

“Ίσα που μπορώ να βρω ψάρια για να θρέψω την οικογένεια μου αλλά δεν μπορώ να πουλήσω την ψαριά μου γιατί είναι ελάχιστη”.

“Η αντίσταση χωρίς βία, με τη διπλωματική οδό έχει δείξει ότι δεν είχε αποτέλεσμα για εμάς. Έτσι ξεκίνησε η ένοπλη αντίσταση. Το Ισραήλ έχει εξετρεμιστές και εθνικιστές και εμείς έχουμε τη Χαμάς. Είναι ακραίοι και εκείνοι και η Χαμάς. Υποφέρουμε και οι δύο λαοί”, λέει.

Μohamad, 26 ετών, επιβίωσε από αεροπορική επίθεση

Την περασμένη Κυριακή, το Ισραήλ κατέστρεψε την πολυκατοικία στην οποία διέμενε. Μέλη της οικογένειας του είναι ενταγμένα στη Χαμάς και γι’ αυτό το σπίτι χαρτογραφήθηκε σαν στόχος.

“Οι περισσότεροι όμως κάτοικοι της πολυκατοικίας δεν είναι μέλη της Χαμάς”, λέει ο νεαρός Παλαιστίνιος. “Θέλω να σταματήσει τώρα όλο αυτό. Είναι πόλεμος εναντίον μας, όχι εναντίον της Χαμάς. Θέλω ανακωχή άμεσα. Ήταν χάλια και πριν, είναι χάλια η κατάσταση και τώρα αλλά ο πόλεμος είναι ό,τι χειρότερο. Ζούμε με τον φόβο του θανάτου καθημερινά”.

Ο 26χρονος είναι άνεργος και δεν μπορεί να βρει και εκείνος εργασία. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές, όπως τονίζει.

“Η ανεργία έχει φτάσει σε τεράστια μεγέθη. Δεν έχουμε ρεύμα. Δεν έχουμε δικαίωμα να ταξιδέψουμε ελεύθερα από τη χώρα μας. Είμαστε κρατούμενοι στη γη μας παρά τη θέληση μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα αναγκαία για να ζήσουμε σαν άνθρωποι”, καταλήγει.

*Το ρεπορτάζ για τη Huffington Post έγινε από τους Αbeer Ayyoub και Ahmed Rezeq, Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα