Ακολούθησε το πάθος σου, όπως η Aimee Morgan

Ακολούθησε το πάθος σου, όπως η Aimee Morgan

Στα 35 της, ενώ εργαζόταν ως αρχειοφύλακας στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Stanford, αποφάσισε να μάθει έναν άλλον, εντελώς διαφορετικό, γλωσσικό κώδικα

“Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις κάτι απαιτητικό”: είναι σημαντικό να ακούει κανείς αυτή τη φράση, οποτεδήποτε κι αν βρεθεί στο κατώφλι εκπαίδευσης για την απόκτηση νέων προσόντων. Ακόμη πιο ενθαρρυντική, όμως, είναι η εν λόγω παρότρυνση όταν προέρχεται από κάποιον για τον οποίο όντως “δεν ήταν αργά”.

Ως φοιτήτρια, η Aimee Morgan είχε ακολουθήσει σπουδές θεωρητικής κατεύθυνσης, εντρυφώντας με ενθουσιασμό στη γλώσσα. Αλλά, στα 35 της, ενώ εργαζόταν ως αρχειοφύλακας στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Stanford, αποφάσισε να μάθει έναν άλλον, εντελώς διαφορετικό, γλωσσικό κώδικα. Άρχισε online μαθήματα στη γλώσσα προγραμματισμού Python, ανακάλυψε ένα νέο δυνατό πάθος και είδε να ανοίγουν μπροστά της καινούργιοι δρόμοι για μια ριζική αλλαγή καριέρας. Καθώς είχε πλέον ερωτευθεί το αντικείμενο, ξεκίνησε μαθήματα στο Hackbright Academy, ένα σχολείο προγραμματισμού για γυναίκες, που στοχεύει στην εξάλειψη της υποαντιπροσώπευσης του γυναικείου φύλου σε τεχνολογικά επαγγέλματα. Συνεχίζοντας να να εξελίσσεται, η Morgan προσελήφθη ως προγραμματίστρια στο Flixster, μια πλατφόρμα για σινεφίλ που πλέον αποτελεί ιδιοκτησία της Warner Bros.

 

Η ίδια σκεφτόταν να ασχοληθεί με τους υπολογιστές νωρίτερα στη ζωή της, ήταν όμως διστακτική καθώς υπέθετε ότι για να πετύχει κανείς σε αυτό τον τομέα πρέπει να ξεκινήσει να γράφει κώδικα από την ηλικία των 11 ετών. Έτσι σήμερα νιώθει την ανάγκη να παροτρύνει ανθρώπους που είχαν παρόμοιες αναστολές με εκείνη: “Μην ακούτε όσους λένε ότι δεν θα πετύχετε τίποτα στον τομέα των υπολογιστών αν δεν έχετε αρχίσει να μαθαίνετε προγραμματισμό νωρίς στην εφηβεία σας. Το πεδίο της τεχνολογίας είναι μεγάλο και υπάρχει χώρος για πολύ κόσμο”.

Ο κόσμος της τεχνολογίας πράγματι προσφέρει πολλά παραδείγματα σαν αυτό της Aimee Morgan, που δείχνουν ότι η κατάκτηση ψηλών στόχων δεν σχετίζεται με την ηλικία, ούτε με το γνωστικό background που έχει κάποιος όταν αποφασίζει να γίνει developer. Για να πετύχει κανείς, χρειάζεται να έχει πάθος, όραμα και να επιλέξει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθεί την τεχνολογία κι εξελίσσεται μαζί της, όπως αυτό που προσφέρεται από το πρώτο κολέγιο τεχνολογίας στην Ελλάδα: Το Athens Tech College είναι ένα ακαδημαϊκό φυτώριο για τους developers του αύριο που οραματίζονται τα δικά τους success stories. Τα προπτυχιακά του προγράμματα οδηγούν σε πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Sheffield, το οποίο συγκαταλέγεται στα 15 καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, στο Αthens Tech College προσφέρονται μεταπτυχιακά που παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες στην επιστήμη των υπολογιστών. Η μέθοδος διδασκαλίας είναι προσαρμοσμένη σε ενήλικες, με τους καθηγητές να προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη σε προσωπική βάση. Είναι ένα περιβάλλον που δημιουργεί προκλήσεις σε όλους τους σπουδαστές, ανεξάρτητα από την προηγούμενη γνώση τους και την ηλικία τους.

Το πώς διαχειρίζεται κανείς αυτές τις προκλήσεις έχει σχέση και με την προσωπικότητά του. “Όταν ήμουν νεότερη”, λέει η Aimee Morgan, “μου ήταν πολύ δύσκολο να παραδεχθώ ότι δεν γνωρίζω πράγματα. Τώρα πλέον, είναι ευκολότερο για μένα να διαχειριστώ αυτή την αρχική ενόχληση”. Σήμερα η Morgan δουλεύει για την Google ως μηχανικός υπολογιστών με αρμοδιότητα τον έλεγχο αξιοπιστίας του site – μια dream job την οποία άξιζε απόλυτα.

Η παροχή ευκαιριών για να έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο και να δείξουν τι αξίζουν και τι μπορούν να πετύχουν είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους προσβλέπουν σε μια καριέρα στο χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Το Athens Tech College, το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που είναι προσανατολισμένο σε σχετικές σπουδές, δίνει στους σπουδαστές του τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε real time επιχειρηματικά projects από τον πρώτο χρόνο φοίτησης, συμπλέκοντας την έρευνα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας και η προοπτική ερευνητικής εργασίας στο πρότυπο ερευνητικό κέντρο AIT (Athens Information Technology) επιτρέπουν στους σπουδαστές να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη, παρέχοντας τους επιπλέον ευκαιρίες δικτύωσης. Για να μπουν στη συναρπαστική τροχιά που μπορεί να οδηγήσει στο δικό τους success story.

(Φωτογραφία: Facebook)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα