Αλλάζει το τοπίο της Ιδιωτικής Ασφάλισης: Νέες ευκαιρίες και προκλήσεις

Πολλές και αυξανόμενες είναι οι ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας για την κάλυψη μιας σειράς κινδύνων που ελλοχεύουν. Απλών, καθημερινών και πιο σύνθετων.

Η ασφαλιστική βιομηχανία διαθέτει την τεχνογνωσία με μοντέλα ανάλυσης των κινδύνων, αναλαμβάνοντας κατά τη σύναψη ενός συμβολαίου το σχετικό ρίσκο. Προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες, αποζημιώνοντας τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων για κάθε περίπτωση και ανάγκη, βάσει των όρων μιας συμφωνίας.

Στη χώρα μας, ωστόσο, η απήχηση της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύνολο της κοινωνίας παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Η συνεισφορά της ασφαλιστικής αγοράς στο εγχώριο ΑΕΠ παραμένει για χρόνια «κολλημένη» στο 2% περίπου, με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατ’ έτος. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή του κλάδου στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. διαμορφώνεται σ΄ ένα ποσοστό της τάξεως του 7,5%.

Που οφείλεται αυτή η διαφορά; Είναι η έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης; Απαιτούνται ίσως νέα, πιο σύγχρονα ασφαλιστικά προϊόντα; Μήπως η πολυετής οικονομική κρίση και η αδύναμη αγοραστική δύναμη θέτουν σε «δεύτερη μοίρα» την αναζήτηση μιας ασφαλιστικής κάλυψης; Μήπως εκτιμούμε ότι το Κράτος ή εμείς οι ίδιοι με δικούς μας πόρους θα μπορούμε ν’ ανταπεξέλθουμε σε κάθε απρόσμενο γεγονός στη ζωή μας;

Το ξέσπασμα της πανδημίας και η κλιματική κρίση, πλέον, αποτελούν από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι μπορεί να πάει στραβά σήμερα…

Αγνοούνται τα κίνητρα

Οι καταστροφικές πυρκαγιές (και) του φετινού καλοκαιριού έφεραν ξανά στο προσκήνιο δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη παροχή φορολογικών κινήτρων στην ασφάλιση περιουσίας και ειδικότερα στην ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην φετινή ΔΕΘ δεν ευοδώθηκαν και η πιθανή παροχή τους πήραν «παράταση» για το μέλλον.

Ο ασφαλιστικός κλάδος, ωστόσο, έχει προχωρήσει και σε άλλες προτάσεις που θα φέρουν πιο κοντά τους πολίτες στον κόσμο της ασφάλισης: για μια σειρά κινήτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων στην Υγεία, στο συνταξιοδοτικό ή στο τομέα των επενδύσεων στον οποίο η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το σύνολο της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ασφαλιστική αγορά αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή με τοποθετημένα κεφάλαια 17 δις. ευρώ, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος παραμένει εκτός Ελλάδος, ενώ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε εγχώριες επενδύσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Η συζήτηση αυτή βέβαια αφορά το σύνολο της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς η οποία υπόκειται στο πολύ αυστηρό πλαίσιο του Solvency II:

Συνοπτικά, πρόκειται για ένα πλαίσιο κανόνων που θέτει στις ασφαλιστικές εταιρείες πολύ υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις ώστε να είναι φερέγγυες, προστατεύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τους πελάτες. Η προστασία αυτή εξασφαλίζεται μέσα από οδηγίες όσο αφορά αντασφαλίσεις, επενδύσεις, αποθεματικά και τρόπο λειτουργίας. Λόγω όμως του αυστηρού εποπτικού πλαισίου οι ασφαλιστικές δεν είναι τόσο ευέλικτες στο να επενδύσουν κεφάλαια, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τα μεγάλα έργα υποδομών κλπ.

Σημειώνεται ωστόσο πως πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συνολική επανεξέταση των κανόνων της ΕΕ που διέπουν τις ασφαλίσεις ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορούν να αυξήσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημίας της COVID-19. Για τις διαβουλεύσεις ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος…

Επιχειρηματικές και άλλες εξελίξεις

Στο επίκεντρο της εγχώριας ειδησεογραφίας βρέθηκε το τελευταίο χρόνο ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, απόρροια των σημαντικών συμφωνιών – εξαγορών που έλαβαν χώρα.

Ο «χάρτης» της εγχώριας αγοράς αναδιαμορφώνεται με νέα σχήματα και «πρωταγωνιστές» στη κορυφή του ανταγωνισμού και όχι μόνο.

Ο «χορός» των μεγάλων deals του νέου αυτού γύρου συγκέντρωσης στην αγορά άνοιξε με την απόκτηση της AXA Ασφαλιστικής από τον Όμιλο Generali ο οποίος ενισχύει, μεταξύ άλλων, τη θέση του και στο κομμάτι των τραπεζοασφαλείων (bancassurance) μέσω σχετικής συμφωνίας με την Alpha Bank

Παράλληλα, μετά από πολυετή σενάρια, φημολογίες και άγονους διαγωνισμούς η Εθνική Ασφαλιστική εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετά την εξαγορά της από το CVCCapital Partners, το γνωστό αμερικάνικο fund που έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις τόσο στην Υγεία όσο και σε άλλους κλάδους της εγχώριας οικονομίας.

Επιπλέον, σημαντική συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά αποτελεί η εξαγορά της MetLife Ελλάδος από την NN Hellas η οποία ισχυροποιείται στον κλάδο Ζωής και Υγείας.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις, καθώς οι επερχόμενες αλλαγές στους κανόνες του πανευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου Solvency II, μέσω των οποίων θα αυξηθούν οι απαιτήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, στενεύουν τα περιθώρια στο ήδη ανταγωνιστικό πλαίσιο που επικρατεί στην αγορά.

Παράλληλα, σημαντικό παράγοντα σε όλα αυτά διαδραματίζουν και οι αποφάσεις των διοικήσεων πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων για το μέλλον και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Στο ίδιο μοτίβο, παρόμοιες συμφωνίες πραγματοποιούνται στο τομέα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων)

Πεποίθηση παραγόντων της αγοράς είναι πως το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την ασφαλιστική αγορά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν από τη μία σε συσπείρωση των μικρών μονάδων και από την άλλη στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων τα οποία θα αποτελούνται από ισχυρά δίκτυα με πανελλαδική εμβέλεια.

Κρίσιμη παράμετρος σε όλα τα παραπάνω αποτελούν οι συνέπειες της πανδημίας και τα νέα δεδομένα που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα.

Εν κατακλείδι

Πέραν όλων των παραπάνω, κρίσιμο ζητούμενο σήμερα παραμένει η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.

Στο αφιέρωμα του NEWS247 για την ιδιωτική ασφάλιση θα:

-τεθούν επί τάπητος όλοι οι γνωστοί και νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι

-αναδειχθούν τα οφέλη που μπορεί να έχει ένας κάτοχος ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Με λύσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να αντιμετωπιστούν αναπάντεχα γεγονότα της ζωής.

-αναλυθούν Κλάδοι Ασφάλισης και βασικές παρεχόμενες καλύψεις που προσφέρουν, μεταξύ άλλων, σταθερότητα στο προγραμματισμό και τις σύγχρονες ανάγκες μας: στην Υγεία, στη Σύνταξη και Αποταμίευση, στις Επιχειρήσεις και στη Περιουσία μας

ΑΣΦΑΛΙΣΗ 2021

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK