Από τον εστιάτορα έως τον “πρασινοσκούφη”, αυτοί είναι οι ομογενείς του νέου Κογκρέσου

Από τον εστιάτορα έως τον “πρασινοσκούφη”, αυτοί είναι οι ομογενείς του νέου Κογκρέσου
Επισκέπτες περνούν μπροστά από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών AP

Θετικό αποτέλεσμα είχαν για την ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές, καθώς αυξήθηκαν κατά δύο οι εκπρόσωποί της στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ποιοι είναι οι έξι ομογενείς νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Κερδισμένη βγήκε η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ από τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, καθώς οι εκπρόσωποί της στο Κογκρέσο και δη στη Βουλή των Αντιπροσώπων (σ.σ. το ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το άλλο είναι η Γερουσία) ενισχύθηκε.

Στη νέα “Κάτω Βουλή” εξελέγησαν έξι βουλευτές που προέρχονται από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, εκ των οποίων το ένα από την Κύπρο, αριθμός που είναι αυξημένος κατά δύο πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση. Τέσσερις κατάφεραν να επανεκλεγούν και δύο είναι “πρωτάρηδες”.

Οι βουλευτές της νεοεκλεγείσας Βουλής των Αντιπροσώπων θα αναλάβουν και επισήμως τα καθήκοντά τους στις 3 Ιανουαρίου 2019. Τότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον και σ’ αυτή θα δώσουν το παρών οι εξής Ελληνοαμερικανοί:

Τσάρλι Κριστ: Ρεπουμπλικανός ως κυβερνήτης, Δημοκρατικός ως βουλευτής

Ο Τσάρλι Κριστ AP

 

Ο 62χρονος Τσάρλι Κριστ, με καταγωγή από την Κύπρο, ανανέωσε την θητεία του στο Κογκρέσο, βγαίνοντας νικητής στην 13η περιφέρεια της Φλόριντα για το κόμμα των Δημοκρατικών.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, κυβερνήτης της Φλόριντα και γενικός εισαγγελέας της πολιτείας. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως Ρεπουμπλικανός, τους οποίους άφησε το 2010 εν μέσω της θητείας του ως κυβερνήτης για να ενταχθεί δύο χρόνια αργότερα στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Γκας Μπιλιράκης: Από τον φούρνο του παππού του στη βουλή

Ο Γκας Μπιλιράκης ASSOCIATED PRESS

 

Ο 55χρονος, με καταγωγή από την Κάλυμνο, Γκας (Κώστας) Μπιλιράκης συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του Μιχάλη, ο οποίος υπήρξε βουλευτής στο Κογκρέσο για 23 χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2006 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, παίρνοντας τη θέση του πατέρα του.

Γεννήθηκε στη Φλόριντα και μεγάλωσε στην, γνωστή για το ελληνικό της στοιχείο, πόλη του Τάρπον Σπρινγκς. Είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι διατηρούσαν φούρνο στην πόλη, στο οποίο ο νυν βουλευτής απασχολιόταν σε νεαρή ηλικία για να βγάζει το χαρτζιλίκι του.

Πριν την εκλογή του στο Κογκρέσο στην 12η περιφέρεια της Φλόριντα, υπηρέτησε τέσσερις θητείες στην πολιτειακή Γερουσία. Έχει πτυχίο στη Νομική από τα πανεπιστήμια της Φλόριντα και του Στέτσον.

Σε συνεντεύξεις του δεν έχει διστάσει να ομολογήσει ότι δακρύζει όταν ακούει τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, όπως και των ΗΠΑ. Χορεύει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, που τους έμαθε από μικρό παιδί. Ακούει ελληνικά τραγούδια, εκκλησιάζεται όσο πιο τακτικά μπορεί και έχει μεταλαμπαδεύσει στα τέσσερα παιδιά του την αγάπη για την Ελλάδα.

Μάικλ Ουόλτζ: Ένας “πρασινοσκούφης” στα έδρανα

Ο Μάικλ Βαλτζ

 

Ο 45χρονος Μάικλ Ουόλτζ, γεννημένος στη Φλόριντα με ελληνικές ρίζες, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της ομογένειας, έπεσε κατευθείαν στα βαθιά, αφού χωρίς να έχει κάποια εμπειρία στην πολιτική, έβαλε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών και τα κατάφερε, παίρνοντας τη θέση στην 6η περιφέρεια της Φλόριντα.

Βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, υπηρέτησε 21 χρόνια στον στρατό των ΗΠΑ, έχοντας διατελέσει καταδρομέας των “πρασινοσκούφηδων”, των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Υπήρξε, επίσης, σύμβουλος και υπεύθυνος της πολιτικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Έχει περάσει, ακόμη, και από τον χώρο των media, ως συνεργάτης του δικτύου Fox News, αναλύοντας θέματα στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής ενώ έχει βρεθεί και σε υψηλά πόστα σε ιδιωτικές εταιρίες που παρέχουν συμβουλές και δυναμικό στρατιωτικού περιεχομένου.

Κρις Πάππας: Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που έγραψε ιστορία

Ο Κρις Πάππας AP

 

Ο Κρις (Χρήστος) Πάππας έγραψε ιστορία στις πρόσφατες εκλογές για το Νιου Χάμσαϊρ, καθώς έγινε το πρώτο μέλος του Κογκρέσου της συγκεκριμένης πολιτείας που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η εκλογή του ήρθε στην πρώτη του εμφάνιση σε εκλογές για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο 38χρονος με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι επιχειρηματίας και συνιδιοκτήτης ενός ιστορικού εστιατορίου στην περιφέρεια, το οποίο κατέληξε σ’ αυτόν από γενιά σε γενιά, από τον Έλληνα προπάππο του. Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ έχει καθιερωθεί να επισκέπτονται το εστιατόριο κατά το προεκλογικό πέρασμά τους από το Νιου Χάμσαϊρ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της ομογένειας, βρίσκεται τις περισσότερες μέρες στο εστιατόριο, επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία του και συγχρονίζει 230 υπαλλήλους. Πολύ συχνά εργάζεται μέσα στην κουζίνα δίπλα σε άλλους υπαλλήλους φτιάχνοντας σαλάτες, κόβοντας φέτα ή καθαρίζοντας τραπέζια και υποδεχόμενος τους πελάτες.

Στον στίβο της πολιτικής μπήκε το 2002, όταν μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ, επέστρεψε στην γενέτειρα πόλη του, το Μάντσεστερ και, μεταξύ άλλων, εκλέχτηκε πολιτειακός βουλευτής.

Τζον Σαρμπάνης: Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Ο Τζον Σαρμπάνης AP

 

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση του Τζον Σαρμπάνης στις πρόσφατες εκλογές, καθώς ήταν το ακλόνητο φαβορί στην 3η περιφέρεια του Μέριλαντ.

Ο 56χρονος βουλευτής των Δημοκρατικών με καταγωγή από τη Λακωνία θα συνεχίσει, όπως κάνει από το 2007, να εκπροσωπεί το Μέριλαντ στο Κογκρέσο, βαδίζοντας και αυτός στα χνάρια του πατέρα του, Πολ Σαρμπάνης, ο οποίος διετέλεσε επί δεκαετίες τόσο βουλευτής όσο και γερουσιαστής.

Ο γεννημένος στη Βαλτιμόρη Τζον Σαρμπάνης, πατέρας τριών παιδιών σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον Δημόσιες και Διεθνείς Υποθέσεις και στο Χάρβαρντ Νομική ενώ έζησε και ένα χρόνο στην Ελλάδα. Πριν μπει στην πολιτική εργάστηκε ως δικηγόρος σε δημόσιες θέσεις αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Ντίνα Τάιτους: Η “Τρικαλινή” καθηγήτρια του Κογκρέσου

Η Ντίνα Τάιτους AP

 

Μία ακόμη θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να κάνει και η 68χρονη με ρίζες από τα Τρίκαλα Ντίνα Τάιτους, η οποία εκπροσωπεί από το 2013 την 1η περιφέρεια της Νεβάδα με τους Δημοκρατικούς.

Πριν εκλεγεί βουλευτής δίδασκε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας για περισσότερο από 30 χρόνια. Έχει διατελέσει, επίσης, μέλος της πολιτειακής βουλής. Το μικρόβιο της πολιτικής το απέκτησε από μικρή ηλικία, καθώς τόσο ο πατέρας της όσο και ο θείος της ασχολήθηκαν πολλά χρόνια με τα κοινά, σε τοπικό επίπεδο.

Όπως έχει εξομολογηθεί η ίδια σε συνεντεύξεις της, ο παππούς της είχε εστιατόρια σε διάφορες πόλεις του αμερικανικού Νότου και αναγκάζονταν να διανύσουν 200 χιλιόμετρα από την κωμόπολη Τίφτον στην Τζόρτζια, όπου έμεναν για να προμηθευτούν φέτα και ελληνικές ελιές.

Το 2009 είχε έρθει στη χώρα μας ως εκπρόσωπος του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα