Ασφαλιστικές καλύψεις για το Αυτοκίνητο – πως αλλάζει το τοπίο της ασφάλισης

Αν θέλουμε να δούμε ποια είναι η πιο οικεία μορφή ασφάλισης σε όλους μας, αυτή δεν είναι άλλη από την Ασφάλιση Αυτοκινήτου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο βασικά ζητήματα που πρέπει να φροντίσει ένας – υποψήφιος - οδηγός.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου για αστική ευθύνη έναντι τρίτων είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες πανευρωπαϊκά καθιστούν τον εν λόγω κλάδο από τους πρωταγωνιστές στη παραγωγή των ασφαλίσεων κατά Ζημιών με ποσοστό 48,5% και κατά 25% στην συνολική παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής και Ζημιών (στοιχεία έτους 2019).

Βέβαια τα τελευταία χρόνια η συνεισφορά του Αυτοκινήτου στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης έχει μειωθεί ποσοστιαία τόσο από τις συνεχείς μειώσεις στο ασφάλιστρο όσο και από την ανάπτυξη άλλων κλάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας υπολογίζεται πως ο συνολικός ασφαλισμένος στόλος στη χώρα (επιβατικά ΙΧ, ταξί, φορτηγά, λεωφορεία, αγροτικά μηχανήματα, μοτοσυκλέτες κλπ) διαμορφώνονταν στα 6,1 εκατ. περίπου.

Συνοπτικά, σ’ ένα συμβόλαιο Αυτοκινήτου, μια ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που μπορεί να προκαλέσουν σε τρίτους οι υπαίτιοι τροχαίων ατυχημάτων.

Παράλληλα, ωστόσο, στην αγορά προσφέρονται πληθώρα ασφαλιστικών καλύψεων οι οποίες είναι προαιρετικές ώστε ένας οδηγός να είναι καλυμμένος για κινδύνους που δεν περιέχονται σε μια υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Στις προαιρετικές καλύψεις για το Αυτοκίνητο διακρίνουμε τις πιο σημαντικές:

*Η μικτή ασφάλιση με την οποία καλύπτονται οι ζημιές στο αυτοκίνητό από ατύχημα, ακόμα και εάν έχουμε την ευθύνη και την υπαιτιότητα του ατυχήματος

*Η ασφάλιση πυρός με την οποία καλύπτονται οι ζημιές στο αυτοκίνητό από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού και έκρηξη

*Η ασφάλιση ολικής ή και μερικής κλοπής αυτοκινήτου

*Η κάλυψη ζημιών στα υάλινα μέρη του αυτοκινήτου

*Η κάλυψη ζημιών στο αυτοκίνητό από φυσικά φαινόμενα (χαλάζι, σεισμό, πλημμύρα κλπ)

*Η κάλυψη ζημιών του αυτοκινήτου σας από τρομοκρατικές ενέργειες

*Η κάλυψη ζημιών του αυτοκινήτου σας από κακόβουλες ενέργειες τρίτων

*Η κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητό κατά τη διάρκεια απεργιών, πολιτικών ταραχών

*Η κάλυψη εξόδων ενοικίασης αυτοκινήτου

*Η κάλυψη υλικών ζημιών του αυτοκινήτου από την πρόκληση ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα

*Για ένα πλήρες πακέτο πάντως, ιδιαίτερα χρήσιμες είναι επίσης οι καλύψεις της Οδικής Βοήθειας, Νομικής Προστασίας και Προσωπικού Ατυχήματος Οδηγού.

Μάχη στην αγορά

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο ανταγωνισμός στον κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτου τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και εταιρειών – δικτύων διανομής που προσφέρουν τις σχετικές καλύψεις.

Χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαετίας είναι πως οι online πλατφόρμες αύξησαν το αποτύπωμα τους στην αγορά.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα προγράμματα μικρότερης χρονικής διάρκειας (3 μήνες, 1 μήνας κλπ) και άλλα που προσφέρουν περισσότερη ευελιξία ή χρέωση ανά χιλιόμετρο κλπ.

Αξίζει να αναφερθεί πως με το ξέσπασμα της πανδημίας αρκετές εταιρείες προσέφεραν διευκολύνσεις πληρωμών, παροχές και εκπτώσεις για την στήριξη ή προσέλκυση νέων πελατών.

Η ευνόητη μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους λόγω lockdown και η πτώση του σχετικού Δείκτη Ζημιών (lossratio) έδωσε τη δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις στα ασφάλιστρα που ωφελούν εν τέλει τους καταναλωτές.

Ωστόσο, με την άρση των απαγορεύσεων κυκλοφορίας και την αύξηση των οχημάτων στους δρόμους δημιουργούνται κίνδυνοι για ενδεχόμενες ζημιές στα αποτελέσματα του κλάδου των εταιρειών, με τόσο χαμηλά ασφάλιστρα όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κλάδου που στηλιτεύουν το γεγονός αυτό εδώ και καιρό χαρακτηρίζοντας τα «πτωχευτικά».

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο στοιχείο, μεταξύ άλλων, για τη διαμόρφωση του δείκτη lossratio είναι η σφοδρότητα και η συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων.

Νέες τάσεις, ψηφιακός μετασχηματισμός, ηλεκτροκίνηση

Από την άλλη πλευρά, καταλύτης εξελίξεων γύρω από την ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί η συνεχής άνοδος της ηλεκτροκίνησης και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Για παράδειγμα, η «στροφή» στην ηλεκτροκίνηση διεθνώς δημιουργεί νέους κινδύνους προς ασφάλιση που θα πρέπει να έχει κατά νου ένας οδηγός: αστικές ευθύνες κατά την ενοικίαση μπαταριών ενός οχήματος, αστική ευθύνη κατά τη φόρτιση, κλοπή καλωδίων, φθορές σε υποδομές φόρτισης κ.α)

Παράλληλα, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών (υποβοήθηση, τηλεματική κλπ) έχουν ως στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων γεγονός που μειώνει το σχετικό ρίσκο και αλλάζει τους τρόπους υπολογισμού των ασφαλίστρων.

Η νέα εποχή στην ασφάλιση αυτοκινήτου αναβαθμίζεται, γίνεται πιο προσωποποιημένη και παρέχει ποιοτικότερη υπηρεσία προς τον πελάτη καταγράφοντας ακόμη και την οδηγική συμπεριφορά, με προγράμματα που «επιβραβεύσουν» έναν οδηγό, διαμορφώνοντας τα ασφάλιστρα εκείνα ανάλογα με τη συνετό ή όχι τρόπο οδήγησης.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ 2021

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK