Ηγέτη που δίδασκες ελευθερία Λόγου. Εκείνοι που φίμωσαν τον Τύπο, παρέλασαν στο Παρίσι

Ηγέτη που δίδασκες ελευθερία Λόγου. Εκείνοι που φίμωσαν τον Τύπο, παρέλασαν στο Παρίσι

Προερχόμενοι από πενήντα περίπου χώρες, πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δέχθηκαν την κριτική για τη στάση τους ως προς την ελευθερία του Τύπου στις χώρες τους (Pics+Vid)

Η ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι την Κυριακή, θα μείνει στην ιστορία για τη συνύπαρξη στην ίδια “αλυσίδα” ηγετών κρατών από όλο τον πλανήτη.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, εφημερίδα σύμβολο της ελευθερίας του Λόγου και της έκφρασης, η παρουσία στο Παρίσι εκπροσώπων κατασταλτικών καθεστώτων προκάλεσε ωστόσο δικαιολογημένη κατακραυγή από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Στο όνομα ποιου πράγματος οι εκπρόσωποι καθεστώτων που διώκουν την ελευθερία του Τύπου έρχονται να παρελάσουν στο Παρίσι τιμώντας μία εφημερίδα που υπερασπίσθηκε πάντοτε τα υψηλότερη έννοια της ελευθερίας της έκφρασης;”, αναρωτήθηκαν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποδεικνύοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γκαμπόν, του Μπενίν.

Μερίδα του γαλλικού Τύπου στηλίτευσε την παρουσία πολλών ηγετών κάνοντας λόγο για “υποκριτική στάση”.

Οι ιστορικές συναντήσεις:

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, φωτογραφήθηκε “αγκαζέ” με το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Ανάμεσα στους δύο άνδρες, που είχαν να συναντηθούν τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, το γαλλογερμανικό δίδυμο Ολάντ-Μέρκελ και ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η πορεία έδωσε την ευκαιρία και για μία ακόμη συνεύρεση: του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Αντιδράσεις πάντως προκάλεσε και η παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου καθώς η Τουρκία έχει κακή φήμη σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Οι φυλακίσεις και οι διώξεις δημοσιογράφων, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη γειτονική μας χώρα.

Ο ίδιος ο Νταβούτογλου σημείωσε σε δηλώσεις του ότι θα ήθελε να δει ανάλογες αντιδράσεις και σε περιπτώσεις επιθέσεων “κατά τζαμιών” ή σε περιπτώσεις φαινομένων ισλαμοφοβίας.

Η κριτική κατά των ηγετών στράφηκε και εναντίον του Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος πέρυσι καταδίκασε Παλαιστίνιο δημοσιογράφο σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων.

Τα πυρά του Τύπου δέχθηκε και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, του κράτους που επιτέθηκε εναντίον της Παλαιστίνης με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο πολλοί εκπρόσωποι του Τύπου.


Στην πορεία συμμετείχαν και οι:

Ο Σάμεχ Σούκρι, υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, μιας χώρας που έχει φυλακίσει δεκάδες δημοσιογράφους, μεταξύ των όποιων και ανταποκριτές του Al Jazeera.

Ο Ραμτανέ Λαμάμρα, υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας στην οποία κρατείται ο δημοσιογράφος Αμπντεσάμια Αμπντελάι για 15 μήνες χωρίς την απόδοση κατηγοριών.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΑΕ, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, όπου δημοσιογράφοι κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μέχντι Τζομάα, της χώρας που πρόσφατα φυλάκισε τον μπλόγκερ Γιασίν Αγιάν για τρία χρόνια με την κατηγορία της δυσφήμισης του στρατού.

Οι πρωθυπουργοί της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, χώρες στις οποίες οι δημοσιογράφοι δέχονται συνεχώς δολοφονικές από παρακρατικές ομάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τον μπλόγκερ Daniel Wickham ( @DanielWickham93).

Αναλυτικά:

Κριτική βέβαια δέχθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συνδέεται με το “μαύρο” στην ΕΡΤ.  Αξίζει να σημειωθεί πως επί της ουσίας, η πορεία των ηγετών δεν “ηγήθηκε” της γενικότερης πορείας, μιας και το μπλοκ τους “παρέλασε” ανεξάρτητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες, καθώς και τον προκάτοχό του στην προεδρία και νυν ηγέτη της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών πρότειναν να ενταθεί η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Έκανε θόρυβο η απουσία Ομπάμα

Η απουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ή κάποιου άλλου κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης του σχολιάστηκε αρνητικά από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το CNN συζήτησε το θέμα στην εκπομπή του Φαρίντ Ζακάρια ο οποίος χαρακτήρισε την απουσία των ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Παρίσι ως ένα λάθος. Η παρουσιάστρια του Fox News Γκρέτα φαν Σουστερεν έγραψε στο Twitter : “Αυτό είναι πραγματικά ενοχλητικό – Που είναι ο πρόεδρος Ομπάμα! Γιατί δεν πήγε;”.

“Λυπηρό το γεγονός ότι 50 ηγέτες του κόσμου επέδειξαν αλληλεγγύη στο Παρίσι, αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να συμμετάσχει. Η δειλία συνεχίζεται”, έγραψε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2012.

Μετά το σάλο, στέλνει τον Κέρι στο Παρίσι ο Ομπάμα

Μετά τα πρωτοσέλιδα και τα σχόλια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι για συνομιλίες με τις γαλλικές αρχές. “Θα ταξιδέψω την Πέμπτη και θα βρίσκομαι εκεί την Παρασκευή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ινδία, διευκρινίζοντας ότι θέλει να «δείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και του παλαιότερου συμμάχου μας”.

“Η σχέση με τη Γαλλία δεν στηρίζεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή ή ημέρα. Είναι μια διαρκής σχέση, πολύ βαθιά ριζωμένη στις κοινές αξίες, κυρίως την αξία της ελευθερίας της έκφρασης”.

“Από την πρώτη στιγμή προσφέραμε τις υπηρεσίες μας των μυστικών πληροφοριών, της επιβολής του νόμου και όλες τις προσπάθειές μας”, δήλωσε ο Κέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Η μαροκινή αντιπροσωπεία δεν συμμετείχε στην πορεία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Σαλαχεντίν Μεζουάρ δεν έλαβε τελικά μέρος στην πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι, “εξαιτίας της παρουσίας βλάσφημων σκίτσων” του προφήτη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την μαροκινή πρεσβεία στο Παρίσι.

“Η μαροκινή αντιπροσωπεία εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Βασιλείου του Μαρόκου” στη Γαλλία, αλλά “δεν έλαβε μέρος στην πορεία που οργανώθηκε στο Παρίσι εξαιτίας της παρουσίας βλάσφημων σκίτσων του προφήτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεκάδες ξένοι επίσημοι, ανάμεσά τους και μουσουλμάνοι, συμμετείχαν στην πορεία κατά της τρομοκρατίας μετά τις αιματηρές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία.

 

“Όσο θα είμαι πρωθυπουργός, η Ουγγαρία δεν θα είναι προορισμός για τους μετανάστες”

Η οικονομική μετανάστευση αποτελεί πηγή προβλημάτων και πρέπει να σταματήσει, δήλωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μετά τη συμμετοχή του στη μεγαλειώδη πορεία κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

“Η οικονονομική μετανάστευση είναι κακό πράγμα για την Ευρώπη, είναι πηγή προβλημάτων και κινδύνων για τους ευρωπαϊκούς λαούς, γι΄αυτό πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε δημοσιογράφος της ουγγρικής τηλεόρασης.

“Όσο θα είμαι πρωθυπουργός, η Ουγγαρία δεν θα είναι προορισμός για τους μετανάστες”, είπε.

“Δεν θέλουμε ανάμεσά μας πολυάριθμες μειονότητες που έχουν διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, θέλουμε η Ουγγαρία να παραμείνει Ουγγαρία”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λιγότεροι από 30.000 άνθρωποι ασιατικής καταγωγής και 5.000 αφρικανικής καταγωγής κατοικούσαν στην Ουγγαρία το 2014.

Οι Ρομά αποτελούν την κύρια μειονότητα της χώρας και αντιπροσωπεύουν το 7% έως 8% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην Ουγγαρία, που βρίσκεται στη ζώνη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός των αιτούντων πολιτικό άσυλο πέρασε από 2.000 άτομα το 2012 στα 20.000 το 2013.

“Ωστόσο, η Ουγγαρία οφείλει να προσφέρει άσυλο σε όσους είναι στόχοι πραγματικής πολιτικής δίωξης”, είπε.

Από τα πρόσφατα δε γεγονότα στο Παρίσι ελπίζει ότι μία “ήρεμη και ψύχραιμη ανάλυση” θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκληρύνουν την πολιτική περιορισμού της μετανάστευσης.

 

(Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα