Ιστορίες από την κρύπτη της News of the World

Ιστορίες από την κρύπτη της News of the World

H News of the World, κυκλοφορεί για τελευταία φορά και το NEWS 247 θυμάται μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της. Οι αποκαλύψεις, τα σκάνδαλα, οι μηνύσεις και τα εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα (Pics)

“Κοίταξα την εφημερίδα σας και αμέσως μετά την πέταξα στο καλάθι των αχρήστων. Σκέφτηκα όμως ότι αν την αφήσω εκεί μπορεί να τη δει ο μάγειρας και να τη διαβάσει. Οπότε την έκαψα”.

Η φράση αυτή, που σύμφωνα με φήμες, ειπώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον συντάκτη της εφημερίδας Pall Mall Gazette, Φρέντερικ Γκρίνγουντ σε μια συνομιλία με τον τότε διευθυντή της “News of the World” Τζορτζ Ρίντελ, συμπυκνώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τα 168 χρόνια ιστορίας της εφημερίδας που σήμερα κατεβάζει ρολά.

Επρόκειτο για μια εφημερίδα που εκατομμύρια άνθρωποι αγαπούσαν να μισούν και δύσκολα κάποιος μπορούσε να αποστρέψει το βλέμμα του με αδιαφορία από τα πρωτοσέλιδά της.

Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι οι εντυπωσιακοί τίτλοι, η προβολή σκανδάλων και οι σκοτεινές πρακτικές της News of the World, με τελευταία αυτή των υποκλοπών που οδήγησαν και στο λουκέτο , να είναι συμπτώματα της περιόδου Μέρντοκ (την αγόρασε το 1969), ωστόσο από την ίδρυσή της η εφημερίδα συνέδεσε το όνομά της με το κίτρινο χρώμα, αλλά και με μεγάλες αποκαλύψεις.

 

Άλλωστε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της, την 1η Οκτωβρίου 1843, ήταν ξεκάθαρο ότι απευθυνόταν στις λαϊκές τάξεις (είχε την πιο χαμηλή τιμή) στις οποίες κατά δήλωση του εκδότη της Τζον Μπρόουνι Μπελ, σκόπευε να προσφέρει ιστορίες που θα προκαλούσαν αίσθηση.

Έτσι, κέρδισε γρήγορα πολλούς φανατικούς αναγνώστες και απογειώθηκε τον 20ο αιώνα και κυρίως από τη δεκαετία του 50′ και μετά όταν έφτασε να πουλά πάνω από 8.000.000 αντίτυπα.

Η πορεία της μέχρι τη σημερινή ημέρα που κυκλοφορεί το τελευταίο της φύλλο, χαρακτηρίστηκε από αποκαλύψεις που σόκαραν και ξάφνιασαν τη Βρετανία, αλλά και σκανδαλώδεις πρακτικές  που με εφαλτήριο την αναζήτηση (ή την κατασκευή) της είδησης,  γεννούσαν νέες ειδήσεις και γεγονότα με καταστροφικές πολλές φορές συνέπειες.

Το NEWS 247 με αφορμή την απόφαση του Ρούπερτ Μέρντοκ να κλείσει τη “News of the World” , θυμάται και σας θυμίζει, μερικές από τις πιο “κίτρινες” στιγμές της πλούσιας ιστορίας της, αλλά και ορισμένες πραγματικά σπουδαίες δημοσιογραφικές επιτυχίες.

Τα χρόνια της “αθωότητας”

 

Η οργή του Αρχιεπίσκοπου

Στα τέλη της δεκαετίας του 50′ η News of the World, επιχείρησε να κάνει στροφή στη θεματολογία της, εγχείρημα που απέτυχε (μεγάλη πτώση στις πωλήσεις) με αποτέλεσμα την επιστροφή από τις αρχές της δεκαετίας του 60′. σε αυτό που ήξερε καλύτερα: Τις πικάντικες ιστορίες και τα σκάνδαλα.

Εκείνη την περίοδο η εφημερίδα, έπεισε την ηθοποιό Νταϊάνα Ντορς, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα να διηγηθεί τη ζωή της για 35.000 λίρες.

Η ηθοποιός επί 12 εβδομάδες έδινε γαργαλιστικές λεπτομέρειες από τη ζωή με το σύζυγό της (είχε πεθάνει), ο οποίος ήταν εθισμένος στο… σεξ.

Οι πωλήσεις απογειώθηκαν και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, εξοργισμένος αποκάλεσε δημόσια την Ντορς “δύστροπο παλιοθύληκο”.

Η Κίλερ και η καρέκλα

 

Από το 1962 το σκάνδαλο Προφιούμο συγκλόνιζε τη Μεγάλη Βρετανία. Ο υπουργός πολέμου Τζον Προφιούμο, είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για τη σχέση του με την χορεύρια Κριστίν Κίλερ.

 

Η Κίλερ είχε παράλληλα σχέση και με τον Γιεβγκένι Ιβανόφ. Οι εφημερίδες της εποχής κατηγόρησαν εμμέσως τον Προφιούμο για εσχάτη προδοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κρατικά μυστικά έφτασαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ και του Ιβανόφ, που παρουσιαζόταν από τον τύπο ως κατάσκοπος.

 

Το 1963, η News of the World, όχι μόνο πλήρωσε αδρά την Κίλερ για να δώσει την εκδοχή της για το τεράστιο σκάνδαλο, αλλά την έπεισε να φωτογραφηθεί και γυμνή παρέα με μια… καρέκλα!

Το κορίτσι του Μποντ ήταν αγόρι

 

Το 1982 η News of the World, λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας Τζέιμς Μποντ “For Your Eyes Only” (Για τα μάτια σου μόνο), προέβη σε μια αποκάλυψη σοκ. 

Η Καρολίν Κόσεϊ ένα από τα δροσερά κορίτσια της ταινίας ήταν στην πραγματικότητα τρανσέξουαλ, με την εφημερίδα να γράφει στην πρώτη σελίδα “Το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ ήταν αγόρι”.

Η Κόσεϊ μετά την αποκάλυψη έπεσε σε κατάθλιψη βλέποντας την καριέρα της σαν ηθοποιός και μοντέλο να καταστρέφεται.

Τελικά, λίγους μήνες αργότερα εξέδωσε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, στο οποίο παραδεχόταν όλη την αλήθεια. Κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού, ωστόσο τα όνειρά της να γίνει μεγάλο αστέρι είχαν ακυρωθεί οριστικά.

Η εποχή Μέρντοκ

 

Το 1969 Ρούπερτ Μέρντοκ πήρε τον έλεγχο της News of the World, μετά από διαμάχη ενός έτους με την προηγούμενη ιδιοκτησία.

Ο Μέρντοκ  συνέχισε την παράδοση των σκανδάλων και των κίτρινων ρεπορτάζ, αυξάνοντας τις πωλήσεις, αλλά και τις μηνύσεις σε βάρος της εφημερίδας.

Μπροστά σε όσα ακολούθησαν οι υποθέσεις των προηγούμενων ετών ήταν πταίσματα.

Ο “Σεΐχης” Μαχμούντ

Ξεχωριστό κεφάλαιο της περιόδου, αποτελούν οι δραστηριότητες του γεννημένου στην Βρετανία, πακιστανικής καταγωγής δημοσιογράφου, Μαζέρ Μαχμούντ.

Ο Μαχμούντ είναι διάσημος για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του, κινείται στο παρασκήνιο και έχει υπογράψει συμβόλαιο μη δημοσίευσης της φωτογραφίας του με την εφημερίδα.

Πολλές φορές, προσποιούνταν τον σεΐχη (υιοθετώντας  κατάλληλη ενδυμασία και συμπεριφορά) ώστε να προσεγγίζει διασημότητες.

 

Κατάφερε να μάθει ζουμερές λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή διαφόρων σταρ, αλλά και μελών της βασιλικής οικογένειας. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έκαναν, κατά τη διάρκεια VIP πάρτι, χρήση ναρκωτικών μπροστά στον “πλούσιο” φίλο τους.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, υπήρχε σημαντικό μπάτζετ στην News of the World αποκλειστικά για να χρηματοδοτείται η δράση του.

Ο Μαχμούντ είχε σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες (ισχυρίζεται ότι με τις πληροφορίες του, έστειλε τουλάχιστον 100 κακοποιούς στη φυλακή), αλλά και μια τεράστια αποτυχία…

Οι ανάγκες της Δούκισσας

 

Στις 23 Μαΐου  2010 ο Μαχμούντ είχε συνάντηση με την Δούκισσα του Υόρκ, Σάρα Φέργκιουσον.

Ο δημοσιογράφος την κινηματογράφησε να του ζητά 500.000 λίρες για να μεσολαβήσει, ώστε να μπορέσει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος φυσικά δεν γνώριζε τίποτα.

 

“500.000 λίρες, όποτε μπορείτε, στο όνομά μου και οι πόρτες ανοίγουν”, είχε πει η Φέργκι στον δημοσιογράφο. Η ΝOTW ανέβασε το βίντεο στην ιστοσελίδα της και η Βρετανία παρακολούθησε άφωνη τον ξεπεσμό της Δούκισσας.

Το ματς των “ευγενών” ήταν στημένο

 

Ο Μαζέρ  Μαχμούντ, τον Αύγουστο του 2010 αποκάλυψε ένα μεγάλο κύκλωμα στημένων αγώνων στο κρίκετ, το “άθλημα των ευγενών”.

Εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος ομάδας τζογαδόρων, παρέδωσε ο ίδιος χρήματα στον μπουκμέικερ Μαζντάρ Μανζίτ, με αντάλλαγμα στοιχηματικές πληροφορίες για το ματς Πακιστάν-Αγγλία.

Πράγματι ο Μανζίτ του είπε πότε ακριβώς και ποιοι παίκτες του Πακιστάν, θα χάσουν κάποιες μπαλιές

 

Τα όσα είπε ο μπουκμέικερ, επαληθεύτηκαν στον αγώνα. Η News of the World παρουσίασε βίντεο και φωτογραφίες από τη συναλλαγή, αποδεικνύοντας έτσι ότι το ματς ήταν στημένο!

Επρόκειτο αναμφισβήτητα για τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία, παρά την μέθοδο που ακολουθήθηκε.

Η “απαγωγή” της Βικτόρια Μπέκαμ

 

Οι σκοτεινές πρακτικές του “ψεύτικου σεΐχη” δεν είχαν πάντα αίσιο τέλος με αποκορύφωμα το δήθεν σχέδιο απαγωγής της Βικτόρια Μπέκαμ το 2002.

Η News of the World σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι μια συμμορία επρόκειτο να απαγάγει τη σύζυγο του τότε αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων Ρουμάνων και ενός Κοσοβάρου. Όταν όμως η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, κατέρρευσε λόγω έλλειψης στοιχείων.

Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο απαγωγής και ο Μαζέρ Μαχμούντ, παρά την εμπειρία του είχε πιστέψει τον πληροφοριοδότη του, ο οποίος τον εξαπάτησε για να του πάρει χρήματα.

Αίμα, σεξ και στέμμα

Πέρα από τα ανδραγαθήματα του Μαχμούντ, η NOTW, είχε και πολλές άλλες επιτυχίες τις τελευταίες δεκαετίες, μερικές από τις οποίες τις πλήρωσε ακριβά στην κυριολεξία.

Η βοηθός του Μπέκαμ

Το 2004, έβαλε και πάλι στο στόχαστρο το πιο λαμπρό ζευγάρι της Βρετανίας, τον Ντέιβιντ και την Βικτόρια Μπέκαμ.

Λίγους μήνες αφού ο Μπέκαμ πήρε μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης και μετακόμισε στην Ισπανία, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι είχε ερωτική σχέση με την σέξι βοηθό του Ρεμπέκα Λους.

Το ζευγάρι διέψευσε το δημοσίευμα και το 2005 κινήθηκε νομικά εναντίον της News of the World, για ένα άρθρο με τίτλο “Posh and Becks on the Rocks”, το οποίο υποστήριζε ότι ο γάμος τους περνούσε κρίση.

Οι Μπέκαμ απέσυραν τη μήνυση το 2006, καθώς επιτεύχθηκε εξωδικαστικός συμβιβασμός με την εφημερίδα.

Ο βιτσιόζος Μαξ Μόσλεϊ

Ισχυρός άνδρας+ιερόδουλες+όργια σε ναζιστικό φόντο= εκατομμύρια πωλήσεις. Το 2008 η News of the World βιντεοσκόπησε τον Μαξ Μόσλεϊ, τότε επικεφαλής της Formula 1, κατά τη διάρκεια ενός σαδομαζοχιστικού πάρτι, παρέα με πέντε γυναίκες.

 

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για πέντε ιερόδουλες που φορούσαν ναζιστικές στολές.

Ο 68χρονος Μόσλεϊ, γιος του Όσβαλντ Μόσλεϊ, από τους πιο γνωστούς Βρετανούς φασίστες της δεκαετίας του 30′, παραδέχθηκε ότι πήρε μέρος σε σαδομαζοχιστικό πάρτι. Ωστόσο αρνήθηκε ότι το πάρτι είχε θέμα τον Ναζισμό ή ότι οι γυναίκες ήταν ιερόδουλες.

Ο Μόσλεϊ έκανε μήνυση στην NOTW για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής και πήρε αποζημίωση 98.000 λιρών.

Η ντροπή του παλατιού

 

Το 2002 η News of the World, άναψε φωτιές στο παλάτι, όταν αποκάλυπτε ότι ο τρίτος διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Χάρι, είχε καπνίσει μαριχουάνα και τα είχε τσούξει σε τοπικό μπαρ.

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε σάλος στη Μεγάλη Βρετανία. Ο πατέρας του Χάρι, πρίγκιπας Κάρολος, τον έστειλε σε κλινική αποτοξίνωσης για μία μέρα, ώστε να βάλει μυαλό και να παραδειγματιστεί.

Το πρωτοσέλιδο πάντως δεν το ξέχασε κανείς.

Το ψεύτικο άλλοθι του Άρτσερ

 

Το 1986 o συγγραφέας και πολιτικός των Τόρις, Τζέφρι Άρτσερ κέρδισε αποζημίωση 500.000 λιρών από την εφημερίδα Daily Star.

Η εφημερίδα δημοσίευσε ότι ο Άρτσερ είχε κοιμηθεί με ιερόδουλη, αλλά το άλλοθι που επικαλέστηκε έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Εκδίκηση για την Daily Star, πήρε 13 χρόνια αργότερα η News of the World. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο φίλος του Άρτσερ, Τεντ Φράνσις του είχε προσφέρει ψεύτικο άλλοθι.

Ο Άρτσερ δικάστηκε το 2001 και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ψευδορκία και παραπλάνηση της δικαιοσύνης. Η καταδίκη αυτή,  όπως ήταν φυσικό έβαλε τέλος στην πολιτική του καριέρα.

Οι  παιδόφιλοι και  ο… παιδίατρος

 

Εκτός από τις αποκαλύψεις η News of the World, έπαιρνε και την πρωτοβουλία για καμπάνιες για το “καλό” της κοινωνίας. Μια από αυτές είχε τραγικά αποτελέσματα, καθώς χάθηκε ο έλεγχος και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Το 2000, μετά από τη δολοφονία της 8χρονης Sarah Payne, η εφημερίδα άρχισε να δημοσιεύει ονόματα και φωτογραφίες, ανθρώπων που στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οργισμένοι πολίτες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στα σπίτια όσων κατονόμαζε η εφημερίδα.

 

Μια ομάδα 150 ατόμων έριξε πέτρες, έκαψε το αυτοκίνητο και διέλυσε το σπίτι ενός καταδικασμένου παιδόφιλου σε γειτονιά του νότιου Λονδίνου. Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν σε όλη τη χώρα.

Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι ο όχλος κατέστρεψε το σπίτι ενός παιδίατρου (μπέρδεψαν τις ιδιότητες), αλλά και ενός αθώου άνδρα που έμοιαζε σε έναν από τους παιδόφιλους. Η News of the World κατηγορήθηκε για απίστευτη ανευθυνότητα και η καμπάνια έλαβε τέλος.

Το πικρό τέλος και οι φήμες για επανέκδοση

Πήραμε μόνο μια μικρή γεύση από τα 168 χρόνια μεγάλων δημοσιογραφικών επιτυχιών, σκανδάλων, αποκαλύψεων και “αποκαλύψεων”, που έμοιαζαν ως πρελούδιο ενός αναπόφευκτου τέλους που θεωρήθηκε από πολλούς ως Θεία Δίκη.

Η News of the World κλείνει υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών, της πιο βρώμικης ιστορίας στην οποία μπλέχτηκε ποτέ και με πολλές εφημερίδες να τη χλευάζουν και να κάνουν λόγο  για “ντροπιαστικό θάνατο”.

 

Η αλήθεια είναι ότι ο ιδιοκτήτης της Ρούπερτ Μέρντοκ, έπρεπε να τη θυσιάσει (αφήνοντας 200 ανθρώπους χωρίς δουλειά) για να βγει αλώβητος από το σκάνδαλο και να διατηρήσει την επιρροή του στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

Οι φανατικοί  αναγνώστες της πάντως δεν θα πρέπει να απελπίζονται και οι ορκισμένοι της εχθροί να εφησυχάζουν,  καθώς ήδη οι φήμες οργιάζουν για επανέκδοση του φύλλου από Σεπτέμβριο με άλλο όνομα (πιθανότατα “Sunday Sun”).

Η εξέλιξη και τα αποτελέσματα των ερευνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα κρίνουν το αν οι φήμες τελικά επιβεβαιωθούν…

(Πηγές: Daily Telegraph, Guardian, Daily Mail, The Indipendent, FP, Wikipedia)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα