Οι 10 μεγάλες δίκες που αναμένουμε: Χρυσή Αυγή, τραπεζικά σκάνδαλα και ιερές ανταλλαγές

Οι 10 μεγάλες δίκες που αναμένουμε: Χρυσή Αυγή, τραπεζικά σκάνδαλα και ιερές ανταλλαγές

Μία χρονιά πλούσια σε ποινικά δικαστήρια, προμηνύεται πως θα είναι το νέο δικαστικό έτος 2015 -2016, το οποίο επισήμως ξεκινά την 15η Σεπτεμβρίου. Το NEWS 247 παρουσιάζει τις 10 δίκες που αναμένεται να μονοπωλήσουν φέτος το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης

Την … τιμητική της θα έχει και αυτή τη χρονιά η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία μέσα στη νέα δικαστική χρονιά -που ξεκινά επίσημα την 15η Σεπτεμβρίου- θα πρέπει να ασχοληθεί με σημαντικότατα σκάνδαλα, τα οποία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Η δικογραφία της Χρυσής Αυγής, με βασικούς κατηγορούμενους σύσσωμη την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της, η δίκη για τον εμπρησμό του καταστήματος της Marfin στο κέντρο της Αθήνας, που οδήγησε στο θάνατο τριών εργαζομένων, αλλά και οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται η Ιερά Μονή Βατοπεδίου και η ProtonBank, βρίσκονται ήδη στα ακροατήρια και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Την ίδια ώρα, κι άλλες πολύκροτες υποθέσεις (τα μαύρα ταμεία της Siemens, τα γερμανικά υποβρύχια, τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλα) πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να πάρουν σειρά και μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής σεζόν δεν αποκλείεται να έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις.

Το NEWS 247 παρουσιάζει σήμερα τις 10 σημαντικότερες υποθέσεις, με τις οποίες αναμένεται να ασχοληθούν τους επόμενους μήνες τα ελληνικά δικαστήρια:

1. Χρυσή Αυγή

Δίκη της "Χρυσής Αυγής" στην αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

 

“Ποδαρικό” έκανε για φέτος η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ήδη μετρά την πρώτη συνεδρίασή της πριν καλά καλά ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος. Η διαδικασία βρίσκεται σχεδόν ένα βήμα πριν την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης, καθώς το δικαστήριο αναμένεται στις 14 Σεπτεμβρίου να αποφανθεί επί των ενστάσεων.

Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις λοιπόν -ήδη η υπεράσπιση έχει ζητήσει την διακοπή της δίκης, επικαλούμενη την προεκλογική περίοδο, ενώ παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της δίκης- σύντομα αναμένεται να εξεταστεί ο πρώτος μάρτυρας, που δεν είναι άλλος από τον Π. Φύσσα, πατέρα του αδικοχαμένου 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα.

2. “Μαύρα ταμεία” της Siemens

 

Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν εννέα χρόνια, προκειμένου η πολύκροτη υπόθεση για τη σύμβαση 8002/97 ΟΤΕ και Siemens για την ψηφιακοποίηση του πρώτου, φτάσει στο ακροατήριο.

Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 27 Νοεμβρίου και στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσουν περίπου 70 κατηγορούμενοι, υπάλληλοι του ΟΤΕ καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα, χρηματιστές, κομματικά στελέχη, τραπεζίτες και μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι: παθητική και ενεργητική δωροδοκία, άμεση συνέργεια σε αυτή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

3. Ιερές ανταλλαγές

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ // ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ Η ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΟΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΛΛΙΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ (EUROKINISSI/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ) EUROKINISSI

 

Το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Ι.Μ. Βατοπεδίου, με αποτέλεσμα ακόμη και την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ πριν μερικά χρόνια, απασχολεί εδώ και μερικούς μήνες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι “ιερές ανταλλαγές” της λίμνης Βιστωνίδας και άλλων περιοχών έφεραν 14 πρόσωπα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ανάμεσά τους -εκτός του αρχιμανδρίτη Εφραίμ- ο μοναχός Αρτέμιος, η Αικατερίνη Πελέκη, ο Διονύσιος Πελέκης και ο Δημήτριος Πελέκης και ο Ιωάννης Διονυσόπουλος. Τους βαραίνουν οι κατηγορίες τις απιστίας σε βάρος της υπηρεσίας, ψευδείς βεβαιώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές, απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες.

4. Εμπρησμός της Marfin

ΔΙΚΗ ΤΗΣ MARFIN (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) G4PHOTOS

 

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τον άδικο χαμό της εγκύου, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, και των δύο συναδέλφων της, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διαδήλωση της 5ης Μαΐου 2010, όταν το υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου δέχθηκε εμπρηστική επίθεση.

Η δίκη για τον εμπρησμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχει αναβληθεί αρκετές φορές και πλέον έχει προσδιοριστεί για την 21η Σεπτεμβρίου. Οι επικείμενες εθνικές εκλογές όμως, θα αναβάλουν για ακόμη μία φορά την εκδίκαση του δολοφονικού εμπρησμού αλλά και της επίθεσης σε βάρος του βιβλιοπωλείου “Ιανός”. Στη δικογραφία για τα δύο περιστατικά είναι κατηγορούμενοι δύο πρόσωπα, ο ένας για την τράπεζα και ο άλλος για το βιβλιοπωλείο, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά τις βαρύτατες κατηγορίες.

5-6. Τραπεζικά σκάνδαλα Τ.Τ. και FBBank

Eurokinissi

 

Οι δύο δικογραφίες χορήγησης επισφαλών δανείων σε διάφορους επιχειρηματίες βρίσκονται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί αν και ποιοί κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη εντός του νέου έτους.

Το ποσό των δανείων, που ερευνά η Δικαιοσύνη αναφορικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, φέρεται να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι πρώην διοικητές της Τράπεζας, Φιλιππίδης και Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της DEMCO, Κοντομηνάς και ο Λ. Λαυρεντιάδης.

Όσον αφορά την FBBank, τα δάνεια υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ και βασικός κατηγορούμενος είναι ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, μαζί με τους δύο πρώην συνεργάτες του, Πάλλη και Καλλιμάνη.

7. Γερμανικά υποβρύχια

Με το παραπεμπτικό βούλευμα να έχει εκδοθεί εδώ και μερικούς μήνες, η δίκη για τις μίζες που φέρονται να έλαβαν κρατικοί αξιωματούχοι, προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει τα γερμανικά υποβρύχια, βρίσκεται προ των πυλών.

Τριανταδύο κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο -ανάμεσά τους ο Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, οι πρώην στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, και ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ.

Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων για το πολεμικό ναυτικό, ύψους 2,4 δις ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου.

8. Εγκληματική ομάδα στο ποδόσφαιρο

 

Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν το χειμώνα δεκάδες παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς η Δικαιοσύνη ερευνά την πιθανότητα εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φέρεται να “έστηνε” αγώνες.

Προπονητές, παίκτες, διαιτητές κλήθηκαν σε απολογία ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, οι περισσότεροι με περιοριστικούς όρους.

Σήμερα, η ανακριτική έρευνα έχει ολοκληρωθεί και η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στο αρμόδιο συμβούλιο, που είναι αρμόδιο να αποφασίσει αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη ή όχι.

9. Energa – Hellas Power

high-voltage cables Getty Images

 

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων βρίσκονται συνολικά 19 πρόσωπα, που κατηγορούνται για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, και υπολογίζεται ότι η δίκη θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, εκτός απροόπτου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δύο εταιρίες εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ τα χρήματα για το «χαράτσι», τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έδιναν τα χρήματα στο Δημόσιο. Μάλιστα, στα πρόσωπα των νόμιμων εκπροσώπων της ENERGA και της Hellas Power, Αρ. Φλώρου, Αχ. Φλώρου, Β. Μηλιώνη, Στ. Σιαφάκα και Ν. Δεκόλη, η Δικαιοσύνη “είδε” τους εγκεφάλους του σχεδίου.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση οι κατηγορούμενοι είναι: υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

10. Proton Bank

Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, η τακτική Δικαιοσύνη όμως έχει την τελική κρίση. Εδώ και μερικούς μήνες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ερευνά το σκάνδαλο της ProtonBank με βασικούς κατηγορούμενους το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλα πρώην μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, που φέρονται ότι προκάλεσαν ζημία ύψους 700.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί με την έναρξη της νέας χρονιάς. Πάντως, τα “προβλήματα” έχουν ξεκινήσει στην ακροαματική διαδικασία, καθώς οι συνήγοροι είχαν παραιτηθεί επικαλούμενοι απόφαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με βάση την οποία μετά τη δεύτερη διακοπή της ποινικής δίκης, είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από τα καθήκοντα τους, εκτός και αν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα