Oι γκάνγκστερ που άφησαν εποχή

Oι γκάνγκστερ που άφησαν εποχή

Αδίστακτοι εγκληματίες που θησαύρισαν από τις παράνομες δραστηριότητές τους και έγραψαν ιστορία

Της Έφης Πάλλη

Συνωμοσίες, συμμορίες, παράνομο εμπόριο, ναρκωτικά, πλούτη, όπλα, δολοφονίες, φυλάκιση είναι κάποιες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να πλαισιώνουν τον όρο γκάνγκστερ.

Σε όλον τον κόσμο, κατά τα χρόνια των αυστηρών απαγορεύσεων από την αυγή του 20 αιώνα αλλά και προγενέστερα, έκαναν την εμφάνισή τους είτε ως στυγνοί εγκληματίες είτε ως επικίνδυνα και αιμοβόρα καρτέλ που σκόρπιζαν τον θάνατο σε όποιον προκαλούσε εμπόδια στις παράνομες δραστηριότητές τους. Κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια, χρυσό και πολυτέλειες αλλά έζησαν ως κυνηγημένοι και καταδιωγμένοι, από τις εκάστοτε αρχές, τους αντιπάλους τους ή τους ίδιους τους «έμπιστους» συνεργάτες τους.

Παρακάτω βρείτε τους πιο διάσημους γκάνγκστερ που άφησαν εποχή και χάρισαν πλούσια έμπνευση σε συγγραφείς, σεναριογράφους, κινηματογραφιστές.

AL CAPONE

Ο Αλφόνσο Αλ Καπόνε ήταν διαβόητος κακοποιός, λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών που έδρασε στις ΗΠΑ και δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931 κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την« σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» και το 1930 ήταν ο νούμερο ένα πιο επικίνδυνος εγκληματίας της πόλης του Σικάγο. Η περιουσία που απέκτησε από τις παράνομες δραστηριότητές του έφτανε τα 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1947.

 

CHARLES “LUCKY” LUCIANO

Ο Σικελός γκάνγκστερ θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου οργανωμένου εγκλήματος στις Η.Π.Α., μοιράζοντας τη Νέα Υόρκη σε πέντε διαφορετικές οικογένειες της Μαφίας. Ο Λάκι Λουτσιάνο μεταμόρφωσε τη Μαφία από συμμορία κακοποιών σε πανεθνική οργάνωση βασισμένη σε νόμιμες επιχειρήσεις-βιτρίνα. Ο ιταλικής καταγωγής «νονός» έμελλε να περάσει στα εγκληματολογικά κιτάπια ως ο απόλυτος αρχιτέκτονας του σύγχρονου εγκλήματος, μετατρέποντας την Κόζα Νόστρα σε απόλυτη εξουσία, κινώντας τα νήματα από την Ιταλία. Υπέστη καρδιακή προσβολή σε ηλικία 65 ετών ενώ βρισκόταν στο αεροδρόµιο της Νάπολης υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Πολλοί μιλούσαν για έγκλημα, αλλά καμία πληροφορία δεν διαπέρασε τη σιωπή της “ομερτά”.

 

FRANK LUCAS

Σε ηλικία 16 ετών, ξεκίνησε την παράνομη δραστηριότητά του με μια ένοπλη ληστεία σε ένα μπαρ και σε ένα κοσμηματοπωλείο στο Χάρλεμ το στέκι των εμπόρων και των εγκληματικών συμμοριών. 
Γρήγορα, εντάχθηκε στην μαφιόζικη ομάδα του γκάνγκστερ Έλσγουορθ Τζόνσον. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα διεθνές σύστημα διανομής ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά πέρναγαν στις ΗΠΑ από το Βιετνάμ με τη βοήθεια των στρατιωτών και με τη σειρά του ο Λούκας τους πλήρωνε αδρά για τις υπηρεσίες τους. Όταν συνελήφθη, έδωσε τα ονόματα των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και ένα μεγάλο αριθμό διεφθαρμένων αστυνομικών, που είχε και ο ίδιος δωροδοκήσει οπότε φυλακίστηκε μόνο για πέντε χρόνια. Η περιουσία του ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια δολάρια και η κόρη του τα διαθέτει για φιλανθρωπίες μέσω μιας ΜΚΟ που έχει ιδρύσει.

 

MEYER LANSKY

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς γκάνγκστερ της εποχής του. Γεννήθηκε από Πολωνούς Εβραίους γονείς στη Ρωσία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1911. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές του από την κλοπή αυτοκινήτων τις διαρρήξεις και το λαθρεμπόριο οινοπνευματωδών ποτών. Κατά τα 1932-1934 σχηματίσε ένα εθνικό συνδικάτο του εγκλήματος αφού συνεργάστηκε με τον Λάκι Λουτσιάνο και μετάτράπηκε σε δυναμικό τραπεζίτη αφού χρησιμοποιούσε δημόσιους λογαριασμούς για να ξεπλένει το μαύρο χρήμα. Πέρασε στην αγορά των (παράνομων) τυχερών παιχνιδιών μέσω των καζίνο σε Λας Βέγκας, Φλόριντα και αργότερα στην Κούβα.  Στο απόγειο της καριέρας του η περιουσία του ανέρχονταν σε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Αν και προσπάθησε να διαφύγει στο Ισραήλ, ο Lansky αναγκάστηκε  να γυρίσει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες αλλά λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, δεν πέρασε πολύ χρόνο φυλακή.Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στο Μαϊάμι σε ηλικία 83 ετών.

Δείτε τους υπόλοιπους εδώ

 

Πηγή: Fortunegreece.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα