Οι μέρες και οι νύχτες που κάηκε η Αθήνα

Οι μέρες και οι νύχτες που κάηκε η Αθήνα
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 16ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΜΟΥ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 16ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΜΟΥ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει τις μέρες και τις νύχτες την τελευταία 5ετία, που το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο (Vids+Pics)

Το NEWS 247 με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης Κυριακής θυμάται τις συγκεντρώσεις και τις πορείες που σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια τα τελευταία 5 χρόνια

Μεταξύ αυτών, η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η εξέγερση που ακολούθησε το 2008 και η τραγωδία της Μαρφίν, στις πέντε Μαΐου του 2010.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη

Το 2008 η κρίση ουσιαστικά μόλις ξεκινούσε. Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία υπό τον Κ. Καραμανλή δεν είχε φέρει την ηρεμία που περίμεναν πολλοί και χρειαζόταν ο τόπος.

Αντίθετα, για κάποιο διάστημα πριν τη δολοφονία του νεαρού μαθητή, η ατμόσφαιρα έμοιαζε ηλεκτρισμένη.

Και η σπίθα που θα έβαζε φωτιά βρέθηκε. Το Σάββατο το βράδυ, έξι Δεκέμβρη γύρω στις εννέα, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά τη σφαίρα που δέχτηκε από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Τι είχε προηγηθεί; Απλώς ένας λεκτικός διαξιφισμός ανάμεσα στους δύο ένστολους οι οποίοι περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με την παρέα του νεαρού.

Ο ειδικός φρουρός άφησε το περιπολικό του και επέστρεψε πεζός στο σημείο, όπου και πυροβόλησε τον νεαρό. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Η είδηση μεταδίδεται άμεσα από τους δημοσιογράφους, αλλά και το ιντερνετ. Ξεκινάνε αμέσως οι αντιδράσεις.

Η ΕΛΑΣ αρχικά προσπαθεί να εμποδίσει μεγάλη ομάδα διαδηλωτών να κατέβει από τα Εξάρχεια αλλά αποτυγχάνει. Εκδηλώνεται οργή με φθορές και εμπρησμούς.

Επεισόδια εχθές το βράδυ στους δρόμους γύρω απο το Πολυτεχνείο,μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο σημείο που σκοτώθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια,Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Επεισόδια εχθές το βράδυ στους δρόμους γύρω απο το Πολυτεχνείο,μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο σημείο που σκοτώθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια,Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 

Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο μαθητής και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την επόμενη ημέρα, μαθητές προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ.

Συνεχίζονται όμως και οι επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, φρούτα και βόμβες μολότοφ.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) Eurokinissi

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Το επόμενο βράδυ διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από κόμματα της αντιπολίτευσης, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους, στα Προπύλαια και την Ομόνοια.

Ξεκίνησαν ομαδικές καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ .(EUROKINISSI-Β.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

 

Αργότερα οι καταστροφές επεκτάθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού. Συγκρούσεις εκδηλώθηκαν επίσης στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, γύρω από τα Εξάρχεια καθώς και στον Πειραιά.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΩΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

 

Η οργή δεν έλεγε πάντως να κοπάσει. Νέα πορεία και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Ακολουθεί πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ μπροστά στο κτήριο της Βουλής και επίθεση των δυνάμεων καταστολής στον γενικό όγκο της πορείας.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) Eurokinissi

 

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν τότε προκάλεσαν πολιτικό σεισμό.

‘Εδειχναν αστυνομικούς να προτάσσουν τα όπλα τους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιούν ρίχνοντας βολές στον αέρα.

Παράλληλα διατυπώθηκαν σοβαρά ερωτήματα για την ταυτότητα των διαφόρων κουκουλοφόρων. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που απεικονίζουν κουκουλοφόρους και άντρες με πολιτικά που κρατούν σιδηρολοστούς και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα μαζί με αστυνομικούς.

Στην πλατεία Κοραή αστυνομικοί εμποδίστηκαν να συλλάβουν νεαρούς, ενώ προπηλακίστηκαν από τα ΥΜΕΤ και δημοσιογράφοι.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο-διαμαρτυρία για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008.Συλλήψεις απο την αστυνομία πρίν ξεκινήσει η πορεία στην οδό Κοραή,κλοιός της αστυνομίας για να αποκλειστούν τα ΜΜΕ απο τους συλληφθέντες (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

 

Μάλιστα συνελήφθη και δημοσιογράφος του ραδιοσταθμού “Στο Κόκκινο”. Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια νέου συλλαλητηρίου σημειώθηκαν συλλήψεις και καταγγελίες για αδικαιολόγητη χρήση βίας από την αστυνομία.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο-διαμαρτυρία για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008.Συλλήψεις πρίν ξεκινήσει η πορεία στην οδό Κοραή,κλοιός της αστυνομίας για να αποκλειστούν τα ΜΜΕ απο τους συλληφθέντες (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

 

Η τραγωδία στη Μαρφίν

Ίσως η χειρότερη στιγμή στην ελληνική πραγματικότητα των διαμαρτυριών και διαδηλώσεων ήταν αυτή του εμπρησμού στη Μαρφίν.

Μία τεράστια πορεία έχει βγει στους δρόμους της Αθήνας, στις πέντε Μαίου του 2010, τουλάχιστον 150.000 πολίτες διαμαρτύρονταν εκείνη την ημέρα, ενώ άλλες εκτιμήσεις τους ανεβάζουν στους πάνω από 200.000.

Ξεκινάνε συγκρούσεις παντού. Μικρές ομάδες χτυπάνε και φεύγουν σε ένα σύστημα καταδρομικής επίθεσης, ενώ σε άλλα σημεία διαδηλωτές συμπλέκονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επικρατεί χαοτική ατμόσφαιρα, κυνηγητό και εκτεταμένη χρήση χημικών. 

Στις περίπου δύο το απόγευμα, εκδηλώνεται πυρκαγιά, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, επί της οδού Σταδίου εκινείτο ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Νεαροί φέρονται να έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας, πέταξαν μπιτόνι με βενζίνη στο εσωτερικό της και μετά βόμβες μολότοφ και το κτίριο τυλίχθηκε  στις φλόγες.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός.

Έξι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν από την πυρκαγιά. Τέσσερις κατέφυγαν σε μπαλκόνι, από όπου και απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, οι τρεις άλλοι δεν κατάφεραν να βρουν καταφύγιο και εξέπνευσαν από ασφυξία, ανάμεσά τους και μία έγκυος στον τέταρτο μήνα.

Τρεις υπάλληλοι της Μαρφίν χάνουν την ζωή τους στις 5 Μαίου 2010, από την φωτιά που προκάλεσαν στο κατάστημα της Σταδίου, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στην συνέχεια ανάμεσα στους διαδηλωτές Phasma

 

Τραγική στιγμή, έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, άνδρες των ΜΑΤ συμπλέκονταν με διαδηλωτές, διαδηλωτές έβαλαν κατά δημοσιογράφων, αλλά και αστυνομικοί τα έβαλαν με τους εκπροσώπους του Τύπου, την ίδια ώρα που μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν ακόμη οι σοροί των τριών θυμάτων και ένα όργιο φημών εξαπλωνόταν στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ MARFIN ΣΤΗΝ ΣΤΑΔΙΟΥ// ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ (Α.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Οι αγανακτισμένοι τον Ιούνιο

Έχουμε φτάσει στις 15 Ιουνίου του 2011, ημέρα κορύφωσης της διαμαρτυρίας των “αγανακτισμένων”.

Όλα αρχικά κυλούν ήρεμα με τη συγκέντρωση να έχει πάρα πολύ κόσμο και παλμό.

Οι ενδείξεις όμως υπάρχουν. Οι ομάδες εκείνες που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος βρίσκονται στο χώρο του Συντάγματος. Άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν μικροεντάσεις ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες.

Παράλληλα, εκείνη τη μέρα, υπάρχει και 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Ξεκινάνε τα σοβαρά επεισόδια. Δημιουργούνται πολλαπλές εστίες έντασης και γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών.

 

Σημειώνονται τραυματισμοί αλλά και συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και οπαδούς φασιστικών και ακραία εθνικιστικών ομάδων.

Οι υπόλοιποι πολίτες οι οποίοι δεν συμμετείχαν προσπαθούσαν να παραμείνουν στο χώρο αλλά οι συγκρούσεις είναι τόσο βίαιες, όπως και η εκτεταμένη χρήση των χημικών που ο κύριος όγκος θα αποχωρήσει σταδιακά.

Τη μέρα που ξεχείλισε η οργή

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν ναι ή όχι στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ως γνωστόν υπερψηφίστηκε.

Από νωρίς το πρωί πολίτες επιχειρούν να συγκεντρωθούν στο χώρο του Συντάγματος. Δημιουργείται ένταση αλλά και επεισόδια.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλη δέχεται επίθεση με γιαούρτι. Ήταν μόνο ο προάγγελος των όσων θα ακολουθούσαν.

Την ώρα που στη Βουλή εξελισσόταν η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, έξω από το κτίριο, στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα ξεσπούσαν βίαιες συγκρούσεις, καθώς οργισμένοι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο Μεσοπρόθεσμο και τα σκληρά μέτρα που αυτό φέρνει.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι γνωστοί κουκουλοφόροι οι οποίοι και μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την πλατεία Συντάγματος, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι συγκρούσεις που κράτησαν ώρες, έδιωξαν τους διαδηλωτές από την πλατεία. Εκατοντάδες πολίτες κατέφυγαν στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου.

Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τα επεισόδια γενικεύτηκαν.

Το Σύνταγμα θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ έγινε πλιάτσικο σε τράπεζα στην Πανεπιστημίου και καταστράφηκαν καταστήματα.

Ο “πόλεμος” της 20ης Οκτωβρίου

Ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου. Στο κέντρο της Αθήνας, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 πολίτες για να διαδηλώσουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, για τις μειώσεις μισθών και το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων.

Από νωρίς το πρωί το ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, είχε καταλάβει περιμετρικά την πλατεία Συντάγματος με αλυσίδες περιφρούρησης , απαγορεύοντας στον καθένα να εισχωρήσει.

Να σημειωθεί πως τουλάχιστον δύο ημέρες πριν το ΠΑΜΕ είχε ενημερώσει και ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε περικύκλωση της Βουλής.

Μέχρι τις δύο και μισή και με δεδομένη αυτή την ύπαρξη του ΠΑΜΕ δεν είχαν σημειωθεί επεισόδια.

Όλα τα άλλα μπλόκα της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων πολιτικών χώρων ήταν πίσω από τις αλυσίδες αλλά και τον κόσμο του ΠΑΜΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Είκοσι λεπτά πριν τις τρεις το μεσημέρι, φτάνει το κίνημα “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ”, το οποίο και προσπάθησε να σπάσει τα μπλόκα του ΠΑΜΕ και να μεταβεί στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Ακολουθεί διαπληκτισμός και ένταση, αλλά προς στιγμήν εκτονώνεται. Πίσω όμως από το “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιδιώκουν τη σύγκρουση.

Επιτίθενται στο ΠΑΜΕ, μπροστά από το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, επιχειρώντας να καταλάβουν το πάνω μέρος της πλατείας.

Τα μπλόκα του ΠΑΜΕ αντιστάθηκαν και ακολούθησε τυφλός πετροπόλεμος  με τις αστυνομικές δυνάμεις να παρατηρούν. Για τρία τέταρτα άνοιγαν κεφάλια, εκτυλίσσονταν μάχες σώμα με σώμα.

Κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα περαστικών διαδηλωτών που απλά συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Ενδεικτικό είναι ότι οι κουκουλοφόροι δεν δίστασαν να πετάξουν βόμβες μολότοφ μέσα στην πορεία του ΠΑΜΕ όπου υπήρχαν ηλικιωμένοι και γυναίκες , ενώ στην αντίπερα όχθη και κάποιοι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ “απάντησαν” στον πετροπόλεμο, πετώντας μάρμαρα στην πλατεία Συντάγματος.

Όταν ο αριθμός των τραυματιών άρχισε να ανεβαίνει και αφού πέρασαν 45 λεπτά και οι πολέμιοι του ΠΑΜΕ είχαν είτε εγκλωβιστεί εντός της πλατείας είτε βρίσκονταν προς την οδό Φιλλελήνων, διμοιρίες των ΜΑΤ βγήκαν μπροστά από τα μπλόκα του ΠΑΜΕ και άρχισε να καταδιώκουν τους κουκουλοφόρους που έστησαν οδοφράγματα στην οδό Σταδίου την οδό Φιλελλήνων αλλά και στην οδό Ερμού και Καραγιώργης Σερβίας.

Δυστυχώς, ένας 53χρονος, οικοδόμος και μέλος του ΠΑΜΕ, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος είχε μεταφερθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον “Ευαγγελισμό” άφησε την τελευταία του πνοή από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα