post impression url

Πώς θα κάνεις πιο λειτουργικό τον κήπο ή τη βεράντα σου;

Πώς θα κάνεις πιο λειτουργικό τον κήπο ή τη βεράντα σου;

Μυστικά για να βρεις... τον ίσκιο που σου αξίζει, να έχεις ανθοφορία όλο το χρόνο, αλλά και να πρασινίσεις ακόμη και το πιο μικρό μπαλκόνι (pics)

Ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται το μυαλό όταν ακούς τη λέξη κήπος; Όμορφος, καταπράσινος; Και αν αναφέρω τη λέξη μπαλκόνι; Θέα, φως (εντάξει ίσως και τσάι με λεμόνι). Μπορεί οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού να έχουν συνδυαστεί με ανέμελες στιγμές και ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης, για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να τους έχεις σχεδιάσει σωστά και προσεκτικά.

Τι χρειάζεσαι για να προσφέρεις σκιά τις μεσημεριανές ώρες, αν το μπαλκόνι σου “λούζεται” από ήλιο τα μεσημέρια; Ποια τεχνητά μέσα μπορεί να σου φανούν χρήσιμα για τον ίδιο σκοπό; Πώς θα λύσεις το πρόβλημα του δυνατού αέρα δια παντός; Γίνεται καταπράσινο ένα στενό μπαλκόνι; Τα μυστικά που θα σου επιτρέψουν να έχεις ανθοφορία όλο το χρόνο.

Σκιά όταν τη θες και απάγκιο… όπου το χρειάζεσαι

Η διαχείριση του ήλιου στο μπαλκόνι ή τον κήπο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν ο δυνατός ήλιος του μεσημεριού δεν σου επιτρέπει να βγεις στον αγαπημένο σου εξωτερικό χώρο για τρεις με τέσσερις ώρες το καλοκαίρι, τότε κάτι δεν έχεις σχεδιάσει σωστά. Κι αν η ομπρέλα είναι φολκλόρ στοιχείο για έναν κήπο (κι αυτό παίζεται) στο μπαλκόνι θα είναι πραγματικά πολύ αστείο θέαμα και κυρίως αναποτελεσματικό.

 

Αντίστοιχες είναι οι απαιτήσεις του εξωτερικού σου χώρου, αν ανήκεις πάλι στην κατηγορία Κατερίνα Σοφιανού, είσαι δηλαδή του Ρετιρέ. Θα έχεις παρατηρήσει πως ο αέρας είναι μια παράμετρος που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα. Η λύση βέβαια δεν είναι να περιφρουρήσεις το μπαλκόνι σου από κάθε πλευρά και έτσι να κλειστείς μέσα σε αυτό χωρίς επαφή με τον γύρω κόσμο. Αν και εξαρτάται από το γεωγραφικό σημείο και την κατεύθυνση που “βλέπει” το σπίτι, συνήθως ένας τύπος ανέμου είναι ο ενοχλητικός και από εκεί που… φυσά θα θέλεις να προφυλαχτείς.

ΚΑΛΑΜΩΤΗ, ΑΠΟ Τ’ ΑΛΛΟ ΣΟΥ Τ’ ΑΥΤΙ

Οι καλαμωτές από οποιοδήποτε υλικό, είναι ιδανικές για σκίαση και περίφραξη ενός εξωτερικού χώρου. Ανάλογα με το υλικό (καλάμι, ερείκη, φλοιός δέντρου) διαφέρει και η δυνατότητα διάτρησης της σκίασης της καλαμωτής (π.χ. η ερείκη σαν πλέξη είναι πιο πυκνή από το καλάμι, συνεπώς περιορίζεται η ορατότητα με τον δρόμο καλύτερα με ερείκη). Οι καλαμωτές τοποθετούνται εύκολα με στηρίγματα, όπως και αφαιρούνται εύκολα και είναι ιδανικές για τοποθέτηση πάνω σε συρμάτινο πλέγμα ή κάγκελα. Βγαίνουν σε διάφορες διαστάσεις, αποχρώσεις και υλικά για κάθε ανάγκη σκίασης.

 

Δες μεγάλη ποικιλία σε φράχτες, καλαμωτές και καφασωτά εδώ

ΔΩΣΕ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΟΥ ΧΩΡΟ

Πολλές φορές η επιλογή ενός αναρριχητικού φυτού στον τοίχο του σπιτιού ή τα κάγκελα της βεράντας μας προβληματίζει για τις συνέπειες. Υγρασία, διάβρωση των υλικών κτλ. Αν όμως στήσεις τον κισσό και τις αγαπημένες τριανταφυλλιές σου σε καφασωτά; Τα καφασωτά, από εμποτισμένη ξυλεία είναι η νούμερο ένα επιλογή για διαχωριστικά κήπου, που παρέχουν σκίαση (ειδικά αν εξοπλιστούν με το κατάλληλο φυτό) και άλλη αισθητική. Η στήριξή τους είναι απλή, βιδώνοντας τα με απλές βίδες σε τοίχους αλλά επίσης μπορούμε δημιουργήσουμε και κατασκευές με την βοήθεια ξυλείας κήπου (π.χ. κατασκευή πέργκολας). Διατίθενται σε διάφορες αποχρώσεις ξύλου και σε διάφορες διαστάσεις.

ΕΜΠΙΣΤΕΨΟΥ ΤΗ ΦΥΣΗ

 

Από την άλλη μπορείς να μην τοποθετήσεις τίποτα τεχνητό. Απλώς να διαλέξεις την πλευρά που θέλεις να προσθέσεις… σκιά στο χώρο σου και να φτιάξεις έναν φυτοφράχτη. Η πυκνή φύτευση φυτών όπως της βατομουριάς, δημιουργεί μια φυσική βλάστηση που σε συνδυασμό με τοποθέτηση κάγκελων μπορεί να προστατεύσει και να σκιάσει τον κήπο σας καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Για κατασκευή φυτοφράχτη απαιτείται η φύτευση κωνοφόρων και αιθαλών φυτών, που να αντέχουν όλες τις καιρικές συνθήκες και να είναι κατά βάση ανθισμένα.

ΚΑΛΥΨΗ… ΑΠΟΚΡΥΨΗ

 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στην τελική διαμόρφωση του χώρου σου, είναι οι ενέργειες που αφορούν στην εδαφοκάλυψη. Διακοσμητικά βότσαλα και πέτρες, δεν θα συμβάλουν μόνο να αναδείξεις μια γωνιά του κήπου, αλλά θα γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι και στην αντιμετώπιση μιας σειράς άλλων προβλημάτων. Μπορείς για παράδειγμα να τοποθετήσεις βότσαλα για να σταθεροποιήσεις ελαφριές γλάστρες από τον αέρα. Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα να προστατεύσεις χώρους από τη λάσπη, χρησιμοποιώντας διακοσμητική λάβα ή να προστατεύσεις χώρους από κατοικίδια και πουλιά!

Βρείτε ιδέες και λύσεις για εδαφοκάλυψη εδώ

Επιχείρηση: Πράσινο μπαλκόνι

 

Η ιδέα πως στην Ελλάδα με τους 8 μήνες καλοκαιρίας, υπήρξαν μηχανικοί και αρχιτέκτονες που εμπνεύστηκαν σπίτια με μπαλκόνια μινιατούρες μοιάζει εξωφρενική. Τα λάθη όμως έγιναν και πρέπει να δούμε πως μπορούμε θα τα διορθώσουμε. Ένα στενό μπαλκόνι, στο οποίο μετά βίας μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος πλάι στον άλλο, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι και γλάστρες στο πάτωμα. Όχι, αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση πράσινο μπαλκόνι τελειώνει εδώ.

Δες μεγάλη ποικιλία σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για τον κρεμαστό σου κήπο εδώ

Μπορείς να τσεκάρεις στην αγορά μια σειρά από εκπληκτικές λύσεις που θα σε βοηθήσουν να βάλεις χρώμα στο μπαλκόνι σου, όσο μικρό κι αν είναι. Εδώ “παίζεις μπάλα” με γλάστρες και ζαρντινιέρες που μπορείς να κρεμάσεις στα κάγκελα, να στήσεις τη μία πάνω από την άλλη, ή ακόμη και να τις αφήσεις να αιωρούνται στον αέρα.

Λουλούδια όλο το χρόνο

Το ζήτημα της ανθοφορίας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα πρακτικό, έχει όμως τη δική του ψυχολογική σημασία. Θα ήθελες ιδανικά αν βλέπεις λουλούδια στις γλάστρες ή τον κήπο σου όλο το χρόνο. Πώς μπορείς να επιλέξεις φυτά που κάθε ένα τους προσφέρει τα άνθη του σε διαφορετική εποχή;

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

 

Διάλεξε Χειμωνανθούς, πανσέδες, Υάκινθους και Νάρκισσους που θα σπάσουν τη μουντή εποχή του χειμώνα.

…ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Εδώ οι επιλογές σου είναι ατελείωτες, αφού η φύση είναι με το μέρος σου. Μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, Αγγέλικες, Μανόλιες, Ανεμώνες και ότι άλλο φανταστείς θα σε γεμίσουν άρωμα και χρώμα την άνοιξη.

…ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Γιασεμί και βουκαμβίλια, αρωματική λεβάντα, βιγγόνια και “εντομοαπωθητική” πιρκοδάφνη, αλλά και Ιβίσκος και λυγαριά είναι μερικά από τα λουλούδια-φυτά που θα προσφέρουν τα άνθη τους το ζεστό καλοκαίρι.

…ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Η γαζία και το κίτρινο γιασεμί, το χρυσάνθεμο ή αηδημητριάτικο και ορισμένες τριανταφυλλιές θα φροντίσουν για χρώμα στον κήπο ή τη βεράντα σου το φθινόπωρο.

ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ

Τα χρώματα στον εξωτερικό σας χώρο όμως δεν θα σας προσφέρουν καμία απόλαυση, αν πρέπει να βγαίνετε έξω με κουνουπιέρα. Το γνωρίζατε πως υπάρχουν αρωματικά φυτά που και μοσχοβολάνε και ακίνδυνα είναι για την υγεία και απωθούν μύγες και κουνούπια; Έχουμε και λέμε…

Βρες μεγάλη ποικιλία από λουλούδια, φυτά και σπόρους για τον κήπο σου εδώ

Το μυστήριο γύρω από τη γλάστρα με βασιλικό, που υπήρχε σε κάθε περβάζι και παράθυρο ελληνικού σπιτιού λύθηκε. Φαίνεται πως το αρωματικό φυτό διώχνει μύγες και κουνούπια, ενώ στην Ινδία τρίβουν φύλλα του πάνω στο δέρμα σαν φυσικό εντομοαπωθητικό.

Αρωματικά βότανα, με έντονο άρωμα όπως η αρμπαρόρριζα, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος, η μέντα, τοποθετημένα ή φυτεμένα κοντά στο χώρο που καθόμαστε, απωθούν τα κουνούπια που δεν συμπαθούν καθόλου τη μυρωδιά τους.

Αν το μέγεθος του κήπου σας είναι κατάλληλο, φυτέψτε καρυδιά η οποία κρατάει μακριά τις μύγες ή ευκάλυπτο που διώχνει τα κουνούπια. Η θέση του ευκαλύπτου όμως θέλει προσοχή γιατί κάνει βαθύ και ισχυρό ριζικό σύστημα που θα ψάξει για νερό παντού, βάζοντας σε κίνδυνο αποχετεύσεις ή ακόμα και την πλακόστρωση.

Με τη δύναμη του ήλιου…

Μια και μιλήσαμε για έντομα, μύγες και κουνούπια, ενδιαφέρον παρουσιάζει στο θέμα “κήπος και βεράντα” ο φωτισμός. Τις γλυκιές ανοιξιάτικες νύχτες ή τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, το μόνο που δεν χρειάζεσαι είναι μια λάμπα, σαν προβολέα ανάκρισης πάνω από το κεφάλι σου. Άσε που θα γίνει “πόλος έλξης” για κάθε λογής έντομο. Έχεις σκεφτεί τα ηλιακά φωτιστικά; Φωτίζουν αξιοποιώντας την ενέργεια του ήλιου, τον οποίο σαν χώρα έχουμε άπλετο, ενώ έχουν κατά βάση χαρακτήρα σήμανσης ή διακοσμητικό.

Δες τεράστια γκάμα ηλιακών φωτιστικών για διακόσμηση ή και σήμανση εδώ

Οικολογικά και με μηδέν κατανάλωση, μπορούν να τοποθετηθούν πολύ εύκολα όπου επιλέξει κανείς και αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Εσύ το μόνο που πρέπει να προβλέψεις είναι που θα βρίσκονται τις ώρα που ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό, προκειμένου να έχουν καλή επαφή και να φορτίζουν επαρκώς.

Τα εργαλεία που πρέπει να έχεις στη βεράντα σου

Ας υποθέσουμε πως βρήκες όλα όσα ζητούσες και σχεδίασες με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο τον εξωτερικό σου χώρο. Η υπόθεση κήπος και μπαλκόνι είναι πολύ σοβαρή όμως και στη συντήρηση. Μια παράμετρος που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, τόσο επιλέγοντας τα φυτά σου, τα οποία θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικά και να χρειάζονται λιγότερο κλάδεμα και περιποίηση, αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, όσο και αναφορικά με το χρόνο που λείπεις από το σπίτι σου. Ένα εξοχικό, το οποίο δεν έχει μόνιμη επιτήρηση, χρειάζεται διαφορετικό στήσιμο, από τα φυτά στη βεράντα ή το μπαλκόνι του κυρίως σπιτιού σου.

 

Η λίστα με τα εργαλεία που θα σου φανούν απαραίτητα περιλαμβάνει:

Κλαδευτήρι: Φίλοι κηπουροί, γίνεται να αρχίσουμε τις εργασίες στον κήπο μας χωρίς κλαδευτήρι; Δύσκολα, αφού είναι ίσως το βασικότερο και χρησιμότερο εργαλείο χειρός για την περιποίηση του κήπου μας. Είναι ο απαραίτητος βοηθός για να περιποιηθούμε τα αγαπημένα μας φυτά, κόβοντας τα ξερά κλαδιά και δίνοντας τους σχήμα.

Ψαλίδι: Το ψαλίδι είναι το εργαλείο που θα μας βοηθήσει για το κλάδεμα μικρών κλαδιών και των ξερών φύλλων. Για τα ψηλά φυτά θα χρειαστούμε ένα τηλεσκοπικό ψαλίδι κλαδέματος. Μην ξεχνάμε ότι με το κλάδεμα, τα φυτά μας παίρνουν το σωστό σχήμα, δυναμώνουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μια όμορφη και πλούσια ανθοφορία.

Πριόνι: Για τα μεγάλα ή καρποφόρα δέντρα μας χρειαζόμαστε σίγουρα ένα πριόνι, ώστε να μπορούμε να κόβουμε τα χοντρά κλαδιά. Συνήθως είναι ατσάλινα με ξύλινη λαβή. Για καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέγουμε πριόνι με διπλή σειρά δοντιών.

Φτυάρι – Φτυαράκι χειρός: Το φτυάρι είναι το βασικό εργαλείο για το σκάψιμο. Επίσης είναι χρήσιμο για τη μεταφορά χώματος. Το φτυαράκι μας βοηθάει κατά τη διάρκεια της φύτευσης σπόρων κυρίως σε γλάστρες ή πολύ μικρό τμήμα του κήπου. Προσέχουμε πάντα το φτυαράκι μας να χωράει ακόμα και στο μικρότερο μέγεθος γλάστρας που έχουμε.

 

Βρες ότι εργαλείο βάλει ο νους σου για τον κήπο και τη βεράντα εδώ

Σκαλιστήρι: Εργαλείο χρήσιμο για την περιποίηση του χώματος αφού το προετοιμάζει κατάλληλα για τη νέα φύτευση. Αποτελείται από μικρά δόντια και είναι κατάλληλο για σκάψιμο μικρού βάθους καθώς και μικρής επιφάνειας. Το προτιμούμε όταν θέλουμε να σπείρουμε σε μικρά βάθη.

Τσουγκράνα: Έχει συνήθως παράλληλα δόντια και χρησιμεύει στο στρώσιμο του χώματος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο για το μέγεθος όσο και για τη λαβή π.χ. μεταλλική, πλαστική ή ξύλινη. Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα, καλό θα είναι να επιλέξουμε τσουγκράνα με πολλά δόντια. Είναι το κατάλληλο εργαλείο για το μάζεμα των πεσμένων φύλλων ακόμα και από τα δύσκολα σημεία του κήπου.

Φυτευτήρι: Μας εξασφαλίζει ταχύτητα και ευκολία στη φύτευση των βολβών. Με το μυτερό μέρος του ανοίγει τρύπες στο χώμα, στο βάθος που επιλέγουμε για τον κάθε βολβό.

Ποτιστήρι: Υπάρχει κηπουρός χωρίς ποτιστήρι; Το ποτιστήρι είναι το απαραίτητο εργαλείο για το πότισμα των φυτών. Ενδείκνυται για το πότισμα γλαστρών ή κήπου μικρής έκτασης. Καλό είναι να προτιμούμε ποτιστήρι με δοσομετρητή για να είναι χρήσιμο ακόμα και όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα υγρό λίπασμα και να το αραιώσουμε σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Τέλος, είναι αναγκαίο όταν δεν θέλουμε να βραχούν τα φύλλα κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.

Έχεις ακόμη περισσότερες απορίες για το στήσιμο ή τη συντήρηση και τη φροντίδα του κήπου και των φυτών στη βεράντα σου; Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διακόσμηση ή το έξυπνο πότισμα. Μπες στον απόλυτο οδηγό του Praktiker και μάθε τα πάντα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα