Παυλόπουλος: “Χρέος μας να θυμόμαστε τη ένταξη μας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς”

Παυλόπουλος: “Χρέος μας να θυμόμαστε τη ένταξη μας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς”

Σαράντα χρόνια μετά την ιστορική στιγμή της υπογραφής της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε ένα επετειακό βίντεο με δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 28 Μαΐου 1979, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στην νεότερη ελληνική ιστορία, μία καθοριστική απόφαση για την πορεία της Ελλάδα στη Μεταπολίτευση.

Ο Καραμανλής είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιζητήσει την προσχώρηση στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.

Σαράντα χρόνια μετά η ΕΕ τιμά την συγκεκριμένη στιγμή με ένα επετειακό βίντεο με αποσπάσματα δηλώσεων πρώην πρωθυπουργών καθώς και μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 

“Σαράντα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει τεράστια σημασία να θυμόμαστε την αξία αυτής της ένταξης για τον τόπο μας, για τη δημοκρατία μας, την οικονομία μας, την κοινωνία μας αλλά και για τα εθνικά μας θέματα. Επίσης οφείλουμε να θυμόμαστε την ηγετική φυσιογνωμία του Κ.Καραμανλή ο οποίος τότε αποφάσισε ως ένας πραγματικός ηγέτης αγνοώντας το πολιτικό κόστος με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, του λαού μας και του έθνους μας” λέει ο κ.Παυλόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version