Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες

Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες

Τι θα εξαγγείλει για τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας απόψε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19, αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να ανακοινώσει το Σάββατο το βράδυ από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών ανέρχεται στα 650 ευρώ. Επίσης η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σταδιακά, σε μείωση φορολογικών συντελεστών σε στοχευμένες κατηγορίες, αγρότες και επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες. Το πακέτο φοροελαφρύνσεων για τους αγρότες και ειδικά για τους συνεταιρισμένους αγρότες είναι πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, ενώ για την κυβέρνηση αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των παραγωγών στους συνεταιρισμούς.

Μια πρόγευση των όσων θα πει ο πρωθυπουργός για τους αγρότες είχε δώσει στα μέσα της εβδομάδας ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΑΑΤ, ειδικά για τους αγρότες που λειτουργούν μέσα σε συνεργατικά σχήματα, είτε είναι συνεταιρισμοί, είτε ομάδες παραγωγών, υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο, και τώρα πλέον μένει να δρομολογηθούν οι ελαφρύνσεις έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο για τη συμμετοχή τους στους συνεταιρισμούς.

“Θέλουμε να ενισχύσουμε τους παραγωγικούς αγρότες, αυτούς που παράγουν. Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες που είναι και εργοδότες” τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι εξής κατηγορίες αγροτών: Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό

Οι αγρότες που τους υπολείπονται τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση (65ο έτος).

Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν: από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014 από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέχρι 13 Σεπτεμβρίου οι ενστάσεις για τις αυτόχθονες φυλές

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 2 εκατ. ευρώ σε 421 αγρότες

Μέχρι 1η Οκτωβρίου οι αιτήσεις για τη Σύσταση Ομάδων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα