Δυσάρεστες εκπλήξεις για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16
MotionTeam

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Αμερικανούς έχει διαπιστωθεί δυσκαμψία σε όσα έχουν -υποτίθεται- συμφωνηθεί για τους υπολογιστές των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν.

Την ώρα που στο ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, η Lockheed Martin επιφυλάσσει τη μία δυσάρεστη έκπληξη μετά από την άλλη, στο Βέλγιο κάνει “τρελές εκπτώσεις”, πουλώντας το F-35 στα 76,3 εκατομμύρια το ένα, αφαιρώντας από τη τιμή το κόστος ανάπτυξης!

Το Βέλγιο δεν γνωρίζουμε ποιον… εχθρό έχει να αντιμετωπίσει με τα F-35, πάντως οι Αμερικανοί είναι εξαιρετικά ελαστικοί στις τιμές τους σε αντίθεση με εμάς όπου δεν έχουν δείξει τη παραμικρή διάθεση να βοηθήσουν!

Για να επανέλθουμε στις δυσάρεστες εκπλήξεις: όπως γράφει το Militaire.gr, μετά από την επιβεβαίωση του προβλήματος συνεργασίας του ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, που οδηγεί αναπόφευκτα σε νέο σύστημα αυτοπροστασίας και επιπλέον κόστος, άρχισαν τα “μισόλογα” για τους υπολογιστές των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Αμερικανούς έχει διαπιστωθεί… δυσκαμψία σ΄όσα έχουν υποτίθεται συμφωνηθεί. Ποια είναι αυτά;

Υποτίθεται ότι στα αεροσκάφη που θα εκσυγχρονιστούν θα τοποθετηθούν νέοι υπολογιστές. Αυτοί που θα βγουν από τα αεροσκάφη θα τοποθετούνταν στα F-16 που είχαν αγοραστεί την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για να υπάρξει και σ΄ αυτά τα αεροσκάφη μια σχετική “αναβάθμιση”. Τώρα οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την άποψη ότι οι υπολογιστές δεν θα αντικατασταθούν αλλά θα αναβαθμιστούν!

Αν αυτά ισχύουν, το 1,5 δις δολάρια που θα κοστίσει ο εκσυγχρονισμός για το οποίο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, δημόσια μας ευχαρίστησε, ακούγεται πολύ “τσουχτερό”.

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν περιθώρια για να ασκηθούν πιέσεις στην Lockheed Martin. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η γκρίνια και ο σκεπτικισμός που υπάρχει για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 γιγαντώνεται. Επιπλέον το πρόγραμμα τουλάχιστον στην έναρξη του προχωρά με εξαιρετικά νωχελικούς ρυθμούς. Η Lockheed Martin μπορεί να έχει χρόνο. Η ελληνική ΠΑ δεν έχει καθόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

Οι τουρκική χάρτες “τρέλας” και η αποδόμησή τους από τον Κων. Φίλη
Το Πεντάγωνο προειδοποιεί: “Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τη στρατιωτική τους κυριαρχία”
Πραξικόπημα στην Εκκλησία! Έχει συμβεί ήδη μια φορά

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version