Με Navtex απαντά η Κύπρος στην Τουρκία – Στόχος η παρεμπόδιση του Γιαβούζ

Με Navtex απαντά η Κύπρος στην Τουρκία – Στόχος η παρεμπόδιση του Γιαβούζ
Navtex Κύπρου

Η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας καλύπτει το χρονικό διάστημα της τουρκικής δέσμευσης νότια και δυτικά της Κύπρου. Πρόκειται για προληπτική κίνηση. Αναμένεται η εκ νέου απάντηση της Τουρκίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και αργά χθες, δεν είχε αντιδράσει ως συνηθίζει με δήθεν αντι-Navtex με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι εμφανές ότι η Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο Yavus σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.  Επίσης, η Τουρκία  θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε νέο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα