Ποιο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη; Πάνε κι έρχονται τα τουρκικά C-130

Ποιο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη; Πάνε κι έρχονται τα τουρκικά C-130
Τουρκική φρεγάτα AP

Ενισχύεται άμεσα η δύναμη της επιχείρησης "IRANI" της ΕΕ, η οποία ως αποστολή έχει την παρεμπόδιση αποστολής όπλων στη Λιβύη.

Με μια ακόμη φρεγάτα από την Ιταλία – πέραν της ελληνικής που πήγε ήδη – και με επιπλέον αεροσκάφη εναέριας παρακολούθησης ενισχύεται άμεσα η δύναμη της επιχείρησης “IRINI” της ΕΕ που έχει ως αποστολή να παρεμποδίσει την αποστολή όπλων στη Λιβύη δια θαλάσσης και επιχειρεί Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Την είδηση περί της ενίσχυσης της επιχείρησης έδωσε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπορρέλ μετά θέμα που ήγειρε, ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής , ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα ο Ελληνας σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, ρώτησε τον κ. Μπορρέλ, αν η στρατιωτική αυτή αποστολή θα μπορεί να αποτρέψει προκλητικές ενέργειες που πηγάζουν από το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Σύμφωνα με το Militaire, σήμερα, δύο μήνες μετά την υιοθέτηση της απόφασης από το Συμβούλιο της ΕΕ, η επιχείρηση διαθέτει μία Γαλλική φρεγάτα και δύο αεροπλάνα από την Πολωνία και το Λουξεμβούργο, είπε ο κ Ανδρουλάκης. Η Ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ που ξεκίνησε την συμμετοχή της αντικαθίσταται εντός των επομένων ημερών, λόγω βλάβης από τη φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ”.

Ωστόσο η επιχείρηση IRINI μπορεί να εξελιχθεί σε ανέκδοτο. Κι αυτό ,γιατί μπορεί πολεμικά πλοία να περιπολούν στη θάλασσα, αλλά στον αέρα τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη “πάνε κι έρχονται” στη Λιβύη! Κι αυτό δεν γίνεται τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό. Έχουν καταγραφεί ακόμη και 50 πτήσεις σε μία εβδομάδα! Όπως φαίνεται από τη πορεία των μεταγωγικών αεροσκαφών πετούν νότια της Κρήτης.

Αναγνώρισε τις ελλείψεις ο Μπορρέλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Έλληνα ευρωβουλευτή, Ν.Ανδρουλάκη ,ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορρέλ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην οργάνωση και στη χρηματοδότηση της επιχείρησης που προκάλεσαν καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπήρχαν προβλήματα στον ορισμό του Διοικητή ο οποίος ανέλαβε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Αναγνώρισε επίσης την έλλειψη στα μέσα που ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης στην ερώτησή του και τα προβλήματα που μπορεί να θέτει η έλλειψη αυτή στην αποστολή, παραδεχόμενος ότι δεν είναι πολλά.

Συμπλήρωσε ότι αναμένεται άμεσα η ενίσχυσή με δύο πολεμικά πλοία από Ελλάδα (σ.σ. ήδη στάλθηκε φρεγάτα) και Ιταλία καθώς και επιπλέον αεροπλάνα για την εναέρια παρακολούθηση. Σημείωσε επίσης ότι κύριος στόχος της επιχείρησης Ειρήνης είναι η επιτυχημένη επιβολή του εμπάργκο όπλων που έχει αποφασιστεί από τον ΟΗΕ καθώς και η επίτευξη εκεχειρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version