Πώς βλέπουν 25 χώρες του κόσμου -και η Ελλάδα- τις ΗΠΑ, την ηγεμονία τους και την Κίνα που “έρχεται”

Πώς βλέπουν 25 χώρες του κόσμου -και η Ελλάδα- τις ΗΠΑ, την ηγεμονία τους και την Κίνα που “έρχεται”
Η ετήσια τοποθέτηση σημαιών στο πανεπιστήμιο Πέπερνταϊν στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου AP

Πως βλέπουν τις ΗΠΑ και την ηγεμονία τους στον πλανήτη; Ποια είναι η ισχύς των ΗΠΑ σε σχέση με τη Κίνα κι άλλα πολλά παρουσιάζονται στην πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα του Pew Research, το αποτέλεσμα της οποία δεν το λες φιλικό προς τον Τραμπ.

Ο πόλεμος που δέχεται ο Τραμπ ανηλεής, αλλά όχι και τελείως αδικαιολόγητος. Πρόκειται σίγουρα για έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους προέδρους των ΗΠΑ… Υπάρχουν Αμερικανοί που τον πιστεύουν και τον στηρίζουν  αλλά υπάρχουν κι αυτοί που δεν μπορούν να συμβιβαστούν σχεδόν δυο χρόνια μετά από την εκλογή του, ότι η χώρα τους έχει τον Τραμπ για πρόεδρο.

Όπως γράφει το Militaire.gr, το Pew Research δημοσιεύει μια πολύ μεγάλη δημοσκόπηση μέσα από την οποία προκύπτει η εικόνα των ΗΠΑ σήμερα, από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και από 25 χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Πως βλέπουν τις ΗΠΑ και την ηγεμονία τους στον πλανήτη; Ποια είναι η ισχύς των ΗΠΑ σε σχέση με τη Κίνα κι άλλα πολλά παρουσιάζονται στην πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα του Pew Research, το αποτέλεσμα της οποία δεν το λες φιλικό προς τον Τραμπ.

Στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 36% έχει θετική “οπτική” για τις ΗΠΑ.

Όλη η έρευνα διαθέσιμη ΕΔΩ

Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το Pew Research:

• Η παγκόσμια εικόνα της Αμερικής κατέρρευσε μετά από την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, εν μέσω εκτεταμένης αντίθεσης στις πολιτικές της διοίκησής του και σε μια ευρέως διαδεδομένη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του.

•Με δείγμα που προέρχεται από 25 χώρες, προκύπτει ότι η διεθνής εικόνα του Τραμπ, παραμένει κακή, ενώ οι απόψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ χειρότερες από ό, τι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

•Η δημοσκόπηση διαπιστώνει επίσης ότι οι πολίτες άλλων χωρών εκφράζουν σημαντικές ανησυχίες για τον ρόλο της Αμερικής στις παγκόσμιες υποθέσεις. Μεγάλες πλειοψηφίες λένε ότι οι Η.Π.Α. δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των χωρών τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.Οι Έλληνες σε ποσοστό 70% πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δίνουν ελάχιστη ή καμία απολύτως σημασία στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Η.Π.Α. κάνουν λιγότερα για να βοηθήσουν στην επίλυση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, από ό, τι παλιότερα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική εξουσία μειώνεται , συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν τη φήμη τους για το σεβασμό τους στις ατομικές ελευθερίες, λιγότεροι πιστεύουν αυτή την άποψη απ΄ ότι πριν από μία δεκαετία.

•Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να λαμβάνουν θετικά σχόλια στα 25 ερωτηθέντα κράτη, με το 50% να έχει θετική γνώμη για τις ΗΠΑ, ενώ το 43% αρνητική. Το 27% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Τραμπ στις παγκόσμιες υποθέσεις. Το 70% δεν του έχει εμπιστοσύνη.

•Στη Γερμανία, μόλις το 10% έχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ, στη Γαλλία, μόνο το 9% , ενώ το 81% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα χωρών όπως η Γαλλία.

•Μόνο το 25% των Καναδών εκτιμούν θετικά τον Τραμπ, περισσότεροι από έξι στους δέκα (63%) λένε ότι οι Η.Π.Α. κάνουν λιγότερο από ότι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα και το 82% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ αγνοούν τα συμφέροντα του Καναδά .

•Τα χαμηλότερα ποσοστά στην έρευνα για τομν Τραμπ προέρχονται από το Μεξικό, όπου μόνο το 6% εκφράζει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του.

•Eξαίρεση είναι το Ισραήλ. Αναμενόμενο. Το 69% κρίνει θετικά το έργο Τραμπ.

Στα 25 κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα, ένας μέσος όρος 31% λέει ότι οι Η.Π.Α. διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στον κόσμο σήμερα από ότι πριν από δέκα χρόνια. 25% λένε ότι παίζει λιγότερο σημαντικό ρόλο και το 35% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικές όσο πριν από μια δεκαετία.

Αντίθετα, οι απόψεις για την κινεζική επιρροή είναι ξεκάθαρες:Το 70% αναφέρει ότι ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Παρά την ανησυχία που πολλοί αισθάνονται για τις Η.Π.Α., η ιδέα μιας παγκόσμιας τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους περισσότερους. Στο ερώτημα ποια χώρα θα ήταν καλύτερη για τον κόσμο, ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ , οι άνθρωποι σχεδόν σε κάθε χώρα τείνουν να επιλέγουν τις ΗΠΑ και αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό μεταξύ ορισμένων γειτόνων της Κίνας , όπως η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Στην Ελλάδα το 45% προτιμά τις ΗΠΑ από την Κίνα.

Οι  Η.Π.Α. λαμβάνουν μερικές από τις πιο αρνητικές αξιολογήσεις τους στην Ευρώπη, όπου η Γερμανία φαίνεται να αποκτά ρόλο. Οι Έλληνες σε ποσοστό 81% πιστεύουν ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι πολύ πιο σημαντικός απ΄ ότι πριν από 10 χρόνια.

Δέκα από τις 25 χώρες της έρευνας είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτά μόνο 43% έχουν ευνοϊκή γνώμη των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

“Αν καταρρεύσω εγώ θα καταρρεύσει η Τουρκία”! Ο Ερντογάν σπέρνει φόβο και διχασμό
Η εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων “Ζόντερκομαντο” στο Άουσβιτς στις 7 Οκτωβρίου 1944
Το εντυπωσιακό και “φρέσκο” βίντεο των Γαλλικών Rafale

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα