Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις – Παραλήρημα Ερντογάν: “Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας”

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις – Παραλήρημα Ερντογάν: “Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας”
Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για την κατάσταση στην ανατ. Μεσόγειο Eurokinissi

Το ΚΥΣΕΑ αξιολόγησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το γεωτρύπανο "Πορθητής" φαίνεται να κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. "Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας" δηλώνει ο Ερντογάν σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές Αρχές των Τούρκων που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30.

Η συνεδρίαση, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε ως θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ανακοίνωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ προκαλεί όπως είναι λογικό ανησυχία. Σε συνδυασμό με τη σχεδόν επιβεβαιωμένη γεώτρηση που κάνουν οι Τούρκοι με το γεωτρύπανο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, “μυρίζει” κλιμάκωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Militaire.gr, ωστόσο, στη συνεδρίαση τού το Συμβούλιο ΚΥΣΕΑ δεν θα λάμβανε οποιαδήποτε απόφαση στην οποία θα μπορεί να δοθεί τέτοια ερμηνεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση εκτίμησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και δεν επρόκειτο να λάβει καμία απόφαση για λήψη οποιουδήποτε στρατιωτικού μέτρου, πλην όσων έχουν ήδη ληφθεί. Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία επιθυμεί την κλιμάκωση και ψάχνει αφορμή για να την επιτύχει. Δεν θέλει να τη “χρεωθεί’ και για αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει “διαφημίσει” τη γεώτρηση που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει κάνει.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία από τη μία καλεί την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική της στάση αλλά από την άλλη μιλά για “ΑΟΖ, την οποία αξιώνει η κυπριακή δημοκρατία”.

Με λίγα λόγια: αν ο Ερντογάν επιθυμεί να κλιμακώσει, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη αλλά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το λάθος του 1996 και να δοθεί η ευκαιρία πρόκλησης κρίσης.

Ερντογάν: Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας

Στις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εξαγωγείς.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί».

Παράλληλα, σημείωσε, σύμφωνα με το CNN Turk, πως η χώρα του διαθέτει «4 πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίσουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version