Αναδίπλωση Γιλμάζ για Τούρκους εμπρηστές

Αναδίπλωση Γιλμάζ για Τούρκους εμπρηστές
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ / ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Στροφή 180 μοιρών από τον Μεσούτ Γιλμάζ. Κάνει λόγο για παρερμηνεία και επιτίθεται στην Ελλάδα. Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις. Ανακαλούνται από το αρχείο υποθέσεις πυρκαγιών

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε , ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ανασκεύασε τις δηλώσεις του για τουρκικό “δάκτυλο” στις καταστροφικιές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τη διετιά 1995-1997.

Επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο Μεσούτ Γιλμάζ πετάει το μπαλάκι στο δικό μας τερέν, κατηγορώντας την Ελλάδα για εμπρησμούς τουρκικών δασών.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, όπως σημειώνει το onalert.gr, τόνισε πως το θέμα προέκυψε από μια “λανθασμένη ερμηνεία των δηλώσεων του” από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birgün.

“Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϊσεβέρ απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετία του ’90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ επανήλθε στο θέμα και κατά την αναχώρησή του μαζί με τη σύζυγό του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για το Λος Αντζελες, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για παρεξήγηση.

“Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία”, υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε πει ξεκάθαρα ότι “δεν μπορούν να ερευνηθούν τα μυστικά κονδύλια τα οποία αφορούν την απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζαρμπαιτζάν και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα “.

Παρέμβαση Τέντε για τις αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, οδήγησαν στην παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, που ζήτησε την ανάκληση από το αρχείο όλων των σχετικών δικογραφιών που έχουν κατατεθεί στις εισαγγελίες όλης της χώρας.

Η αξιολόγηση των δηλώσεων του Μεσούτ Γιλμάζ, που ήρθαν ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν πληροφορίες που έκαναν λόγο για εμπρησμούς από Τούρκους, ενδεχομένως οδηγήσει στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα