Αναζητείται χώρος για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων

Αναζητείται χώρος για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων
Migrants and refugees arrive in a coast near Skala Sikaminias village in the north of Lesbos island, Greece on November 13, 2015. SOOC

Την ώρα που μόνο τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες 250 πρόσφυγες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, 71 άνθρωποι όλοι θύματα ναυαγίων, παραμένουν άταφοι στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, με τους συγγενείς τους να ζητούν και να ελπίζουν να βρεθεί άμεσα χώρος για την ταφή τους

Όπως είναι γνωστό, οι τοπικές αρχές της Λέσβου δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βρουν χώρο ταφής των ανθρώπων που χάθηκαν στο Αιγαίο.  Κι αυτό γιατί το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θάβονταν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες, έχει γεμίσει.

Η δημοτική αρχή της Λέσβου αν και προσπαθεί μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς του νησιού να επεκτείνουν ένα τμήμα του νεκροταφείου δεν το έχουν ακόμη καταφέρει λόγω της γραφειοκρατίας και έως ότου βρεθεί λύση, οι σοροί τους συντηρούνται σε ειδικό κοντέινερ-ψυγείο στον αύλειο χώρο του νεκροτομείου.

ΛΕΣΒΟΣ-Το νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη της Μυτιλήνης όπου θάβονται πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

 

Μάλιστα, το ειδικό αυτό ψυγείο το προμηθεύτηκαν πρόσφατα εθελοντές της Μυτιλήνης, με τη βοήθεια μη κυβερνητικής οργάνωσης του εξωτερικού, οι οποίοι και το παραχώρησαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Νέα παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Υ.Α. Adrian Edwards, ο ΟΗΕ αποφάσισε να ενισχύσει τη στήριξή του στη Λέσβο εστιάζοντας στις διασώσεις στη θάλασσα και στη βελτίωση της ικανότητας υποδοχής.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Adrian Edwards και δεδομένων των συνεχών πιέσεων στη Λέσβο, η Υ.Α. εδραιώνει την παρουσία της σε έξι στρατηγικές τοποθεσίες κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού προκειμένου να παρέχει στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες άμεση βοήθεια ζωτικής σημασίας. Η νέα στήριξη θα ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων όπου η Υ.Α. και οι εταίροι παρέχουν ήδη χώρους για ξεκούραση, ρούχα, φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Παράλληλα, καλεί τις αρχές να δημιουργήσουν άμεσα επιπλέον δομές στέγασης και υποδοχής γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Όπως σημείωσε ο κ. Adrian Edwards “υπάρχουν μόνο 2.800 θέσεις υποδοχής για τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται τώρα στο νησί. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών γυναίκες, παιδιά και νεογνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταίνονται. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες από πλευράς ασφάλειας και προστασίας και είναι λόγος δημιουργίας εντάσεων με την τοπική κοινωνία”.

O εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. ανέφερε επίσης ότι χρειάζονται  βελτιώσεις στις δομές στα ανατολικά της Λέσβου, που λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, καθώς και παροχή φωτισμού, αποχωρητηρίων και θέρμανσης. Προς το παρόν, οι πρόσφυγες πρέπει να βρουν οι ίδιοι ένα μέρος για να κοιμηθούν στα λίγα διαθέσιμα καταλύματα δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες όπου οι «ισχυρότεροι» βρίσκουν κατάλυμα εις βάρος των πιο ευάλωτων ατόμων. Επιπλέον, η Υ.Α. έχει ενισχύσει και το προσωπικό της στη Λέσβο με 13 μέλη, πολλοί από τους οποίους μιλάνε τη γλώσσα των προσφύγων, φτάνοντας συνολικά τα 30 μέλη προσωπικού στο νησί.

Κι άλλη σορός

Εν τω μεταξύ, άλλη μια σορό ξέβρασε σήμερα η θάλασσα στη βόρεια Λέσβο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα από τα θύματα του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι οι νεκροί του μεγάλου ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου με μετανάστες και πρόσφυγες ξεπερνούν τους 60, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα