Αντιδράσεις ΠΓΔΜ και Αλβανίας

Αντιδράσεις ΠΓΔΜ και Αλβανίας

Για τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Διάβημα από ΠΓΔΜ και οξύτατες διαμαρτυρίες από την Αλβανία. Συγγνώμη από τον Έλληνα πρέσβη

Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ καλεί σήμερα την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, προκειμένου να υποβάλλει διάβημα διαμαρτυρίας για τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα.



Μάλιστα, όλα τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρονται εκτενώς στα συνθήματα που ακούστηκαν στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα, στις 25 Μαρτίου, καθώς και στην αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στο γεγονός ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τη διερεύνηση του περιστατικού.



Συγκεκριμένα,  όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “ΜΙΑ”, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ θα επιδώσει στην κα Παπαδοπούλου διάβημα διαμαρτυρίας.



Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μάρτιν Μαρτίνοφσκι κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης για τα συνθήματα στη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, δήλωσε ότι εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.



Παράλληλα,  την έντονη αντίδρασή της για το περιστατικό έχει εκδηλώσει και η Αλβανία μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Μέτα, ο οποίος έκανε λόγο για “σκανδαλώδη και καταδικαστέα ενέργεια”.



Ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ερευνήσει εμπεριστατωμένα το περιστατικό και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ζήτησε συγγνώμη για τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αθήνα, από ομάδα ένστολων του Λιμενικού Σώματος.



Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως εκτιμά την άμεση και αποφασιστική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.



Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, “ο πρέσβης κ. Πάζιος εξέφρασε στον κ. Μέτα τη λύπη του για το συμβάν και τον διαβεβαίωσε πως οι ελληνικές αρχές θα ερευνήσουν εμπεριστατωμένα το περιστατικό και θα τιμωρήσουν τους δράστες”.



Το Σάββατο, εκπρόσωποι αρκετών αλβανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διαδήλωσαν μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, στα Τίρανα, διαμαρτυρόμενοι για τα συνθήματα αυτά που ακούστηκαν κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα