Πέθανε ο Λυκούργος Καλλέργης

Πέθανε ο Λυκούργος Καλλέργης

Τίτλοι τέλους έπεσαν για τον Λυκούργο Καλλέργη. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ στις 17/8 εισήχθη στην Εντατική με επιπλοκές από επέμβαση στο ισχίο

Απεβίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Λυκούργος Καλλέργης. Ηθοποιός, μεταφραστής και τέως βουλευτής της Αριστεράς ο Λυκούργος Καλλέργης, γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης.

Ο ίδιος νοσηελευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, καθώς η υγεία του επιβαρύνθηκε περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες μετά από επέμβαση στο ισχίο.

Το προφίλ μιας ισχυρής προσωπικότητας

Με καταγωγή από οικογένεια με πολιτική παράδοση - ο πατέρας του Σταύρος Καλλέργης υπήρξε δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Με θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1934 στον ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση.

Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, πήρε μέρος σε μεγάλη σειρά έργων, ερμηνεύοντας ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Μετέφρασε τα θεατρικά έργα του Τσέχωφ και έγραψε το βιβλίο "Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα". Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και το 1977 εκλέχτηκε Βουλευτής του ΚΚΕ.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πιραντέλλο και Βεάκη και έχει αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη και σε δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου από την οποία έχει ένα γιο.

 

SHARE: