Λύνεται η πολιορκία

ΠΡΙΣΜΑ 23/11/2006 ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΙΣΜΑ 23/11/2006 ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΙΣΜΑ

Μετά από συνεδρίαση των ομοσπονδιών που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Άγνωστο το τι θα κάνουν οι σκληροπυρηνικοί, που διαφώνησαν και ζήτησαν ψηφοφορία από τη βάση. Οι κρίσιμοι παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση των αυτοκινητιστών

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν λίγο μετά τη 01:15, τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, ύστερα από μία συνεδρίαση των προέδρων των 9 ομοσπονδιών που κράτησε πάνω από 5 ώρες.

Η μαραθώνια συνεδρίαση σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση με τους σκληροπυρηνικούς της επιτροπής αγώνα να είναι δύσπιστοι και να προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και ψηφοφορία από τη βάση. Μάλιστα ετοιμάζουν κείμενο διαμαρτυρίας, στο οποίο θα καταγγέλλουν τη στάση των προεδρείων και τον κ. Τζωρτζάτο.

Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης να αποφασίσουν αναστολή των κινητοποιήσεων.

Τα δύο πρώτα έχουν σχέση με την τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση και η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, διοικητικές και ποινικές, για τους παραβάτες και την εκχώρηση έργου δημόσιας μεταφοράς σε Ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Το τρίτο έχει σχέση με τη σημερινή συνάντηση των μεταφορέων με τον υπουργό Ανάπτυξης, καθώς ήθελαν να πάρουν κάτι για να φύγουν με ψηλά το κεφάλι από τα μπλόκα.

Το τέταρτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ολόκληρη σχεδόν η κοινωνία και κυρίως ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, είχε στραφεί πλέον εναντίον του κλάδου και η κινητοποίηση είχε αρχίσει να παίρνει φθίνουσα πορεία, ενώ οι συνδικαλιστές δεν μπορούν να ελέγξουν τα μέλη τους, ορισμένα από τα οποία προβαίνουν σε ακραίες ενέργειες με επικίνδυνες επιθέσεις εναντίον συναδέλφων τους που εργάζονται.

Το παρασκήνιο πριν την συνεδρίαση

Της απόφασης προηγήθηκαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες για το ραντεβού μεταφορέων-Χρυσοχοϊδη, μεσολάβησε ο πρόεδρος των Εμπόρων κ. Κορκίδης.

Ακολούθησε συνεννόηση των κ. Ρέππα και Χρυσοχοϊδη, οι οποίοι συνομίλησαν για αρκετή ώρα και στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους, στο Μέγαρο Μαξίμου, και συζήτησαν, πέραν του νόμου που έχει ψηφιστεί, τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η ένταξη των μεταφορέων στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ, ένα αντικείμενο για το οποίο αρμόδιος είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Στη συνάντηση του υπουργού ανάπτυξης με την αντιπροσωπεία των μεταφορέων, ο κ. Χρυσοχοϊδης τους εξειδίκευσε τα μέτρα κάτω από τα οποία θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, θέμα πολύ σημαντικό για τους μεταφορείς, καθώς με τον τρόπο αυτό, όπως λένε οι ίδιοι, θα αντισταθμίσουν ένα μέρος από τις απώλειες που θα έχουν με τον μηδενισμό της αξίας της αδείας των οχημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι μεταφορείς εντάσσονται σε αναπτυξιακό νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βήμα προς τη λύση

SHARE:

24Media Network