Σαν σήμερα: Όταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή για το Μουντιάλ λόγω Πινοσέτ

Σαν σήμερα: Όταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή για το Μουντιάλ λόγω Πινοσέτ
Στιγμιότυπο από τον αγώνα. youtube

Η ΕΣΣΔ ζήτησε ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, όμως η Fifa απάντησε οτι δεν συντρέχουν λόγοι να πάρει μια τέτοια απόφαση. Οι Χιλιάνοι έπαιξαν μόνοι τους.

Σχεδόν μισός αιώνας, για την ακρίβεια σαράντα έξι χρόνια, συμπληρώνονται από τότε που η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να διεκδικήσει τις πιθανότητες συμμετοχής  σε ένα Μουντιάλ, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί στη δικτατορία Πινοσέτ στη Χιλή.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1973, ήταν προγραμματισμένος ο επαναληπτικός αγώνα play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά το ματς στη Μόσχα (0-0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να πάει στη Χιλή, διαμαρτυρόμενη ενάντια στο πραξικόπημα Πινοσέτ, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πινοσέτ είχε μεταμορφώσει το εθνικό στάδιο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η ΕΣΣΔ ζήτησε ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Όμως, η Fifa, αφού διενήργησε κάποιες επιθεωρήσεις, αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Τελικά ο αγώνας έγινε και οι κρατουμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλο μέρος.

Το πιο παράδοξο είναι οτι  στον αγώνα συμμετείχαν μόνο οι Χιλιανοί, που σκόραραν σε άδειο τέρμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version