Προσωπικά δεδομένα: Το 2ο Συνέδριο της FIFA είναι το ίδιο μια “καλή πρακτική”

Προσωπικά δεδομένα: Το 2ο Συνέδριο της FIFA είναι το ίδιο μια “καλή πρακτική”
Στιγμιότυπο έξω από το αρχηγείο της FIFA στη Ζυρίχη AP

Η σημασία που αποδίδει η FIFA στην προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτυπώνεται στο γεγονός ότι διοργάνωσε ήδη το 2ο συνέδριό της για το θέμα αυτό.

Με τη διοργάνωση του 2ου συνεδρίου της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβρη του 2019, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις πολιτικές και τα μέσα προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα.

Οι κατηγορίες φυσικών προσώπων των οποίων προσωπικά δεδομένα επεξεργάζεται η FIFA δεν είναι ούτε μία ούτε δύο αλλά 10:

• αγοραστές εισιτηρίων

• προσκεκλημένοι

• επαγγελματίες των ΜΜΕ

• μέλη και εθελοντές ομάδων που παρουσιάζουν events

• επίσημοι

• παράγοντες

• οπαδοί

• παίχτες κάτω των 18 ετών

• ερασιτέχνες

• επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

Όλες μαζί αποτελούν ένα πολύπλοκο και πολυπληθές σύνολο ατόμων. Αν είστε φαν του ποδοσφαίρου και ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, η FIFA έχει αφιερώσει ξεχωριστό χώρο για εσάς.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες ήδη υπάρχει ξεχωριστή ιστοσελίδα όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν με περισσότερη λεπτομέρεια για τα προσωπικά τους δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζεται η FIFA, καθώς και για όσους τα μοιράζεται, τους λόγους για τους οποίους τα συλλέγει, καθώς και πολλές άλλες πληροφορίες αναγκαίες για να αποδεικνύει ότι εργάζεται με διαφάνεια και τηρώντας τις απαραίτητες αρχές επεξεργασίας.

Παράλληλα, το γεγονός ότι στα δεδομένα που συλλέγονται περιλαμβάνονται και δεδομένα ειδικών κατηγοριών, όπως αυτά της υγείας, ή δεδομένα παιδιών, τα οποία συμμετέχουν ως ανήλικοι αθλητές, σε διεθνή κλίμακα και σε μεγάλους αριθμούς, αξιολογείται ως στοιχείο που επιφέρει αυξημένες υποχρεώσεις ασφάλειας των δεδομένων αυτών, στοιχείο που επίσης αντιμετωπίζεται με ξεχωριστή σημασία από την Ομοσπονδία.

Ο Trevor Hughes, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της International Association of Privacy Professionals (IAPP), ο οποίος προσκλήθηκε και συντόνισε τη συζήτηση στο webinar για τις τεχνολογίες και πρακτικές προστασίας δεδομένων σε συλλόγους και ομοσπονδίες, τόνισε τη σημασία που πρέπει να δίνεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ένα άθλημα που «όλοι λατρεύουν».

Ειδική σημασία δόθηκε στις διασυνοριακές ανταλλαγές δεδομένων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της UEFA, καθώς η διεθνής αθλητική δραστηριότητα συνεπάγεται και τις ανάλογες διαβιβάσεις δεδομένων. Οι διαβιβάσεις εδώ είναι πιο πολύπλοκες καθώς αναφερόμαστε σε διαφορετικά θεσμικά πλαίσια ανά χώρα ή ήπειρο.

Το φετινό 2ο συνέδριο έγινε διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση της COVID-19 ενώ έτυχε μεγάλης αποδοχής και ενδιαφέροντος. Σε επιμέρους συζητήσεις συμμετείχαν η Ομοσπονδία Τένις και η World Rugby, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων η Ομοσπονδία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ίδιος «καλή πρακτική». Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Εντόπισε τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων των οποίων τα δεδομένα επεξεργάζεται

• Εντόπισε τα δεδομένα που επεξεργάζεται κατά περίπτωση

• Οργάνωσε και δημοσιοποίησε Πολιτική Προστασίας των δεδομένων αυτών

• Προώθησε τη Διαφάνεια, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών

• Αξιοποίησε επαγγελματίες του χώρου της ιδιωτικότητας για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα

• Συνεργάστηκε με άλλες ομοσπονδίες για να προωθήσει το μήνυμα ευρύτερα

Ακόμη και αν κανείς έχει παρατηρήσεις, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές, για το περιεχόμενο, από μόνη της αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια δυναμική που ενισχύει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συζήτηση γύρω από αυτό.

Η προώθηση του μηνύματος του περυσινού πρώτου αλλά και του φετινού δεύτερου συνεδρίου της FIFA για τα προσωπικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενεργοποίηση των Εθνικών Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου, ως και σε επίπεδο Συλλόγων, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία στην «πηγή» της συλλογής των δεδομένων.

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός μπορούν να αποδείξουν ότι παράλληλα με την ενίσχυση της υγείας των αθλητών, της ψυχαγωγίας των θεατών, συμβάλουν και στην προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική τους σημασία.

Ο Θόδωρος Μπλίκας είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MBA Certified Data Protection Officer

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα