Άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ

Άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ
Εργασίες για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ Eurokinissi Sports

Προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης των εργασιών του γηπέδου, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της "Αγιά Σοφιάς" το 2020.

‘’Άνοιξε ο δρόμος για την αποπεράτωση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ με τη χρηματοδοτική πρόταση της Περιφέρειας Αττικής η οποία «διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τον χαρακτήρα του έργου προς όφελος του ερασιτεχνικού αθλητισμού», ενώ προτάσσει και μέθοδο για την «εξυγίανση της επιχειρηματικότητας που περιβάλλει κυρίως τις ΠΑΕ», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, μετά την έγκριση της σύμβασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πρόκειται για την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την ερασιτεχνική ΑΕΚ, για τη χρηματοδότηση με 20 εκατ. ευρώ της δεύτερης φάσης των εργασιών του γηπέδου, η οποία «κλείνει όλα τα ανοιχτά θέματα και καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της «Αγιά Σοφιάς» το 2020», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρ. Καραμάνος.

Το σημαντικότερο σημείο της, πρόσθεσε, είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος που επιτυγχάνεται με τη μεταφορά της χρήσης και εκμετάλλευσης του γηπέδου στην ερασιτεχνική ομάδα η οποία αποδεσμεύεται πλήρως από την ΠΑΕ και τους ιδιώτες.

Απαγορεύεται η εκχώρηση του γηπέδου «Συνεπώς το γήπεδο ανήκει εσαεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ της οποίας η θέση και ο ρόλος θα ισχυροποιηθεί μέσα από διαδικασίες που θα ρυθμίσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την ενδυνάμωση και λειτουργική εξυγίανση των Αθλητικών Σωματείων.

Το Σωματείο πλέον, είναι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου που με τον τρόπο αυτό αποκτά ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο και μπορεί να το εκμεταλλευτεί για «να εισπράξει χρήματα τα οποία θα διαθέσει στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών προσθέτει ότι μέσω της συμφωνίας «απαγορεύεται με ρήτρα επιστροφής των χρημάτων, η εκχώρηση του γηπέδου σε άλλους φορείς προς εκμετάλλευση».

Επίσης, το Σωματείο υποχρεούται να παραδώσει στην Περιφέρεια όλες τις μελέτες που έχει εκπονήσει (περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εδαφοτεχνικές, ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, τοπογραφικές, χωροταξικές κλπ) καθώς και όλες τις έρευνες που τυχόν απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.

Ο αντιπεριφεριάρχης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για την επίτευξη της συμφωνίας προηγήθηκε επίμονη και ισχυρή διαπραγμάτευση «επιβάλαμε και τελικά πετύχαμε στις 28 Φεβρουαρίου τη λύση της σύμβασης με την εταιρία που είχε τη δικαιοδοσία της μετάλλευσης του γηπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας «Από κάθε άποψη, το γήπεδο βρίσκεται στα χέρια της ερασιτεχνικής ομάδας η οποία από πλευράς της αποποιήθηκε κάθε δικαιώματος και υποχρέωσης της έναντι της εταιρίας Δικέφαλος ΑΕ» που όπως είναι γνωστό είναι συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη.

Κρίσιμη η παρέμβαση της Περιφέρειας για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ

Ο Χρ. Καραμάνος σημείωσε ότι η Περιφέρεια σε όλη αυτή τη διαδικασία λειτούργησε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και «σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθήθηκε για το γήπεδο Καραϊσκάκη» (όπου ως γνωστόν η πολυετής εκμετάλλευση του ανήκει σε δύο μεγαλοπαράγοντες της ΠΑΕ).

Χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνολική παρέμβαση της Περιφέρειας για την κατασκευή του γηπέδου αναφερόμενος στην καθοριστική συμβολή της τόσο στην έκδοση της άδειας όσο τώρα και στην αποπεράτωση μιας κτιριακής υποδομής «τοπόσημο ιστορικής μνήμης για την Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και πρωτεύοντα αθλητικού πόλου για διεθνείς διοργανώσεις που θα ενισχύσει την αθλητική παράδοση και την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε ο ίδιος.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε ότι το έργο είχε εγγραφεί από το 2013 στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το οποίο «η νέα διοίκηση της αποφάσισε να προχωρήσει με πλήρη διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα