Αυγενάκης: “Οριο εκλογής μέχρι τα 71 χρόνια”

Αυγενάκης: “Οριο εκλογής μέχρι τα 71 χρόνια”

Μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις θητείες προέδρων, αντιπροέδρων, γραμματέων και ταμίων, με όριο εκλογής τα 71 τους χρόνια.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε ποστάρισμα στο twitter και αναφέρθηκε στις θητείες προέδρων, αντιπροέδρων, γραμματέων και ταμίων, με όριο εκλογής τα 71 τους χρόνια και τόνισε ακόμα πως η διοικητική αναζωογόνηση των Ομοσπονδιών θα ξεκινήσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2020.

“Μέχρι 3 θητείες ο εκάστοτε Πρόεδρος. Στις 2 θητείες οι Αντιπρόεδροι, Γραμματείς και Ταμίες και κατόπιν διετές ‘διάλειμμα’. Για όλους όριο εκλογής μέχρι τα 71 τους. Άμεση, του χρόνου μετά τους ΟΑ στο Τόκιο, η διοικητική αναζωογόνηση των Ομοσπονδιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΑ

Επίσης, προς αποφυγή παρερμηνειών και παρανοήσεων ως προς την άμεση εφαρμογή του κατά την εκλογική διαδικασία και σχετικά με την χρονική ισχύ του άρθρου 8 παρ. 1, που αφορά στις θητείες των ΔΣ των Ομοσπονδιών στο νομοσχέδιο που τώρα συζητείται στη Βουλή, η ακριβής διατύπωσή του είναι η εξής: “Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες ισχύουν τα εξής: α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος και β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας”.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του άρθρου 8 του αθλητικού Σ/Ν περί αναδρομικής ισχύος και επιβολής ηλικιακού ορίου στις θητείες των εκλεγμένων των αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών, υπέβαλε στην αρχή της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας της ολομέλειας, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και αναπληρωτής τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, συνεπικουρούμενος από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Ο κ. Μπουρνούς – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- υπερασπιζόμενος της ένσταση αντισυνταγματικότητας των εν λόγω διατάξεων  – και αφού υπενθύμισε ότι το όριο θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες (χωρίς αντισυνταγματική αναδρομικότητα και όρια ηλικίας) το θέσπισε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το “Νόμο Βασιλειάδη” (4603/2019) – επικαλέστηκε το άρθρο 12 του Συντάγματος περί δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις περί αντισυνταγματικότητας της αναδρομικότητας και των ορίων ηλικίας, τόσο από τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

“Πριν συζητηθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο υφυπουργός Αθλητισμού απέσυρε τη διάταξη περί αναδρομικότητας και διατήρησε τη διάταξη περί ορίου ηλικίας, διορθώνοντάς το από τα 70 στα 71 έτη” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση και προσθέτει: “Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ εγέρθηκαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, του ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, αφήνοντας μόνη τη ΝΔ να υπερασπίζεται μια φωτογραφική και αντισυνταγματική διάταξη. Αμέσως μετά την απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία της ένστασης, ακολούθησε η ομιλία του κ. Μπουρνού ως εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version