Σέρβος δημοσιογράφος στo SPORT24: “Ο Τζόκοβιτς έχει εξελιχθεί σε ήρωα του αντιεμβολιαστικού κινήματος”

Σέρβος δημοσιογράφος στo SPORT24: “Ο Τζόκοβιτς έχει εξελιχθεί σε ήρωα του αντιεμβολιαστικού κινήματος”
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς AP Photo / Manu Fernandez

Ο Βόιν Βελίτσκοβιτ συνάντησε τον Τζόκοβιτς στις 16 Δεκεμβρίου, την ημέρα που εμφανίζεται στο έγγραφο με το θετικό covid τεστ του Νόλε. Ο Σέρβος δημοσιογράφος μίλησε στο SPORT24.

O δημοσιογράφος, Βόιν Βελίτσκοβιτς της Sportski Žurnal θεωρείται guru του τένις στη Σερβία. Γνωρίζει τον Νόβακ Τζόκοβιτς από παιδί, έχει δει αμέτρητους αγώνες του από κοντά και τον συνάντησε το επίμαχο διήμερο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου του 2021, στο Βελιγράδι.

Μίλησε στο SPORT24 για το πρόγραμμα του Νόλε εκείνες τις δύο ημέρες, έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα της Αυστραλίας, ανέφερε το λάθος που έκανε η οικογένειά του κορυφαίου Σέρβου τενίστα και αναφέρθηκε και στο προφίλ του 34χρονου αθλητή.

“Αυτό που συνέβη είναι ντροπή. Μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση της Αυστραλίας! Ο Νόβακ είχε όλα τα έγγραφα που χρειαζόταν, για να μπει στην Αυστραλία. Έστειλε στα δύο ιατρικά γκρουπ -του Australian Open και της πολιτείας της Βικτώριας- ό,τι του ζήτησαν για την εξαίρεση. Και οι δύο ιατρικές επιτροπές του άναψαν το πράσινο φως, για να μπει στη χώρα. Πήρε αυτή την απάντηση και ήξερε ότι είναι όλα ΟΚ. Όταν έφτασε στην Αυστραλία, του απαγόρεψαν την είσοδό του στη χώρα. Τον πέρασαν από ανάκριση, ακολούθησε η ένταση και οι διαμαρτυρίες και έπρεπε να περιμένει μέχρι τη Δευτέρα (10/1), για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να περάσει στη Μελβούρνη.

Έμεινε κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο για πέντε ημέρες, χωρίς προπόνηση και κανονική ζωή. Προγραμμάτισε αμέσως και την επόμενη προπόνησή του, ώστε να είναι έτοιμος ν’ αγωνιστεί. Είχε κλείσει και το γήπεδο. Την είχε προγραμματίσει για τις 5.00 το πρωί ώρα Σερβίας, δική σας 6.π.μ. Θέλει τον τίτλο στο Australian Open, το 21ο grand slam και 10ο στο συγκεκριμένο τουρνουά”, είπε ο κ. Βελίτσκοβιτς.

“Δεν λέω ότι ο Τζόκοβιτς δεν είναι ένοχος για τις φωτογραφίες με τα παιδιά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι και ένοχος

Στο θετικό τεστ, με το οποίο ζήτησε την ιατρική εξαίρεση για το Australian Open, αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έγινε στις 16/12 στη 1.05 μ.μ. και το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε στις 8.19μ.μ.. Την ημέρα του τεστ αρχικά παρέστη σε εκδήλωση για τα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν προς τιμήν του και το απόγευμα κάθισε μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο πάνελ της εκδήλωσης “Στο μονοπάτι των πρωταθλητών” που διοργάνωσε ο ίδιος και το ίδρυμά του. Την επόμενη ημέρα παρέστη σε εκδήλωση με παιδιά.

“Αυτές οι φωτογραφίες με τα παιδιά -πράγματι- τραβήχτηκαν, στις 17 Δεκεμβρίου. Ήταν το πρωί. Στις 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ο Νόβακ είχε μια κατά κάποιο τρόπο συνέντευξη Τύπου με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον οποίο γνωρίζετε και τη Σόνια Βάσιτς που ήταν μπασκετμπολίστρια. Είχε αυτό το γεγονός γύρω στις 8 με 9 το βράδυ. Ήμουν εκεί, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα. Εκείνο το απόγευμα ήταν η συνάντηση με τον Ομπράντοβιτς και τη Βάσιτς και το επόμενο πρωί έδωσε τα τρόπαια στα παιδιά της ομοσπονδίας τένις του Βελιγραδίου, στο Novak Tennis Center. Δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς συνέβη. Υποθέσεις κάνω.

Μπορεί να είχαν σταλεί τα αποτελέσματα στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά επειδή ήταν αργά εκείνο το βράδυ -και ενδεχομένως να μην είχε δώσει το τηλέφωνό του ή το e-mail του στους ανθρώπους που του έκαναν το τεστ- να μην το έμαθε. Ίσως, δεν ξέρω, να έδωσε τα τηλέφωνα ή τα e-mail των μάνατζέρ του ή άλλων και πιθανότατα να μην τον ειδοποίησαν έγκαιρα ότι ήταν κρούσμα. Θα μπορούσε να είναι ένας λόγος, αλλά δεν το γνωρίζω. Δεν λέω ότι δεν είναι ένοχος γι’ αυτό που συνέβη με τα παιδιά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι και ένοχος επειδή υπήρχε πολύ λίγος χρόνος”.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους δεν εμφάνιζε συμπτώματα νόσησης από τον covid-19 εκείνες τις ημέρες, αλλά και ο κ. Βελίτσκοβιτς δεν είδε αδιάθετο τον Τζόκοβιτς.

“Δεν γνωρίζω αν ήταν τεστ ρουτίνας. Ενδεχομένως να ένιωσε κάτι ή να ήρθε σε επαφή με κάποιο κρούσμα, αλλιώς γιατί να κάνει το τεστ; Πιθανότατα το δεύτερο”. Ο Τζόκοβιτς παρά το γεγονός ότι περίμενε τα αποτελέσματα του τεστ -γνωρίζοντας ότι έχει έρθει σε επαφή με κρούσματα, όπως ισχυρίστηκε- και χωρίς να ξέρει αν νοσεί ή όχι, παρέστη κανονικά και χωρίς μάσκα αρχικά στο πάνελ, την επόμενη ημέρα φωτογραφήθηκε με παιδιά και αφού έμαθε ότι είναι θετικός παραχώρησε και συνέντευξη στην “Equipe”.

Σύμφωνα, με όσα είπε ο Σέρβος δημοσιογράφος η ώρα της εκδήλωσης συμπίπτει με την ώρα που φαίνεται ότι προέκυψε το αποτέλεσμα του τεστ, το οποίο παρουσίασε ως αποδεικτικό νόσησης.

Σταμάτησαν τη συνέντευξη Τύπου, από το να απαντήσουν στην ερώτηση. Μοιάζει σαν να κρύβουν κάτι

Η οικογένεια του Νόβακ Τζόκοβιτς έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα. Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τα μέλη της φαμίλιας Τζόκοβιτς για όσα συνέβησαν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου διέκοψαν τη συνέντευξη Τύπου:

“Σταμάτησαν τη συνέντευξη Τύπου, από το να απαντήσουν στην ερώτηση που θα ήταν προτιμότερο. Ήταν χαζομάρα αυτό που έκαναν. Μοιάζει σαν να κρύβουν κάτι, θα ήταν καλύτερο να δώσουν μια απάντηση. Θα έπρεπε να περιμένουν αυτή την ερώτηση και -αν θες- να έχουν προετοιμάσει την απάντηση. Όχι, να κόψουν τη συνέντευξη Τύπου με αγένεια. Το έγραψα κι εγώ αυτό στην εφημερίδα μου”.

Ο κ. Βελίτσκοβιτς συνέχισε λέγοντας: “Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Νόβακ έχει γίνει ένα είδος συμβόλου για τους αντιεμβολιαστές και αυτό δεν είναι καλό. Μόλις έγραψε στο instagram ότι θα πάει στη Μελβούρνη πολλοί Αυστραλοί θύμωσαν. Γνωρίζουν ότι δεν έχει εμβολιαστεί και παράλληλα οι ίδιοι έχουν περάσει περισσότερες από 250 ημέρες σε αυστηρό lockdown. Θύμωσαν που θα πάει στην πατρίδα τους, χωρίς να έχει εμβολιαστεί. Επίσης, πιστεύω ότι κάποιοι πολιτικοί ίσως και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον είδαν αυτή την ιστορία ως ευκαιρία, δεδομένου ότι σε λίγους μήνες θα έχουν εκλογές εκεί.

Το είδε ως ευκαιρία, ώστε να συλλέξει περισσότερες ψήφους. Πολλοί Αυστραλοί δεν επιθυμούσαν ο Νόβακ να πάει στην πατρίδα τους, όχι επειδή δεν τον συμπαθούν, αλλά επειδή δεν εμβολιάζεται και έχει γίνει σύμβολο του μετώπου ανάμεσα σε όσους θέλουν το εμβόλιο και τους αντιεμβολιαστές. Αυτό είναι το πρόβλημα και είναι μεγάλο. Σκέψου, ότι μεταξύ μουσικών, ηθοποιών και άλλων αθλητών ο Τζοκόβιτς είναι ο πιο γνωστός που αντιτίθεται σε αυτόν τον εμβολιασμό. Έτσι, νομίζω”.

Ανάμεσα στα πολλά που έχει πει αυτές τις ημέρες ο πατέρας του Τζόκοβιτς, Σέρτζαν και το εξής: “Η Σερβία είναι ο Νόβακ και ο Νόβακ είναι η Σερβία”. “Αυτό είναι μια πραγματικότητα, εδώ. Όλοι τον θαυμάζουν στη Σερβία. Είναι τόσο μεγάλη προσωπικότητα, τόσο θετική για τη χώρα. Είναι η εθνική υπερηφάνεια της Σερβίας. Είναι ο κορυφαίος Σέρβος αυτή τη στιγμή και ένας από τους κορυφαίους στην Ιστορία της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.

Ήταν 12 με 14 ετών όταν τον γνώρισα. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Πάντως, ήταν πολύ μικρός. Μόνο τένις, αυτή ήταν η ζωή του τότε. Ήταν πάντα ερωτευμένος με το τένις. Έκανε πολλή προπόνηση και σταδιακά άρχισε να συμμετέχει σε πιο μεγάλους αγώνες. Είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 14 ετών. Ξέραμε από τότε ότι είναι σπουδαίο ταλέντο, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο μακριά θα φτάσει και ότι θα γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους τενίστες στην ιστορία”.

Ο πατέρας του χρειάστηκε να παίρνει χρήματα από τοκογλύφους με πολύ μεγάλο τόκο, για να τον βοηθήσει.

“Μεγάλωσε σε μια σχετικά φτωχική οικογένεια. Είχαν μια πιτσαρία. Ωστόσο, το να μεγαλώνεις ένα παιδί που ασχολείται με το τένις έχει πολλά έξοδα. Πολλά ταξίδια, πολλά τουρνουά. Ο πατέρας του χρειάστηκε να παίρνει χρήματα από τοκογλύφους με πολύ μεγάλο τόκο, για να βοηθήσει το παιδί του στο τένις. Θυσίασαν πολλά. Γι’ αυτούς στην πορεία το τένις έγινε μια οικογενειακή επιχείρηση. Ο Νόβακ στηρίζει την οικογένειά του.

Είναι πολύ μεγάλος παίχτης, αλλά και πιο σύνθετος σε πνευματικό επίπεδο από άλλους αθλητές τένις. Είναι πολύ θετικός άνθρωπος, συνέχεια θέλει να βοηθάει. Έχει αυτή την αρχή. Έχει σίγουρα μεγάλη καρδιά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιες φορές γίνεται ένα μεγάλο αγόρι. Κάποτε έκανε μιμήσεις παριστάνοντας τον Ναδάλ και την Σαραπόβα. Ωστόσο, είναι καλός συνάδελφος. Είναι easy-going.

Μπορεί να είναι μικρότερος από τον Ρότζερ Φέντερερ και από τον Ράφα Ναδάλ και φαινομενικά να έχει περισσότερα χρόνια στο τένις, αλλά πρόκειται για μια μεταξύ τους κούρσα που είναι σε εξέλιξη και ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει, εννοώ αν τελικά τους ξεπεράσει. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο, καθώς ναι μεν να μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Φέντερερ και τον Ναδάλ στον αριθμό των τροπαίων στα grand slam (20), άλλα έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες εβδομάδες στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (355) και έχει περισσότερους τίτλους masters (37), καλύτερα head to head. Αν λοιπόν, τον συγκρίνουμε τώρα είναι καλύτερος, αλλά ποιος μπορεί να ξέρει τι θα γίνει σε ένα – δύο χρόνια που άλλοι δύο μεγάλοι θα αποσυρθούν;

Είναι ένας άνθρωπος που σκέφτεται πολύ και το πεδίο των ενδιαφερόντων του έχει μεγαλύτερο εύρος από αυτό του Ναδάλ και του Φέντερερ. Ο Ράφα -για παράδειγμα- είναι απολύτως αφοσιωμένος στο τένις. Έχει μόνο αυτό στο μυαλό του και σαφώς το εκτιμώ πολύ, είναι η επιλογή του. Ο Νόβακ ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα εκτός του τένις, αφιερώνει ώρες σε αυτό, αλλά έχει και πολλά ενδιαφέροντα. Tου αρέσει η φιλοσοφία, δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για την ιστορία και ειδικά την ιστορία της πατρίδας του.

Ξέρει την ιστορία της Σερβίας πάρα πολύ καλά. Σκέφτεται διαρκώς πώς θα βοηθήσει άλλους τενίστες -αυτούς που δεν κερδίζουν χρήματα- και γι’ αυτό δημιούργησε την Professional Tennis Players Association, έχει το δικό του Ίδρυμα μέσω του οποίου βοηθάει παιδιά, πάντα βοηθάει τους Σέρβους όταν -για παράδειγμα- υπάρχει κάποια φυσική καταστροφή, αλλά όχι μόνο τους Σέρβους. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Covid ενίσχυσε το εθνικό σύστημα υγείας εδώ, αλλά βοήθησε και την Ιταλία και την Ισπανία. Ενίσχυσε οικονομικά και ανθρώπους στην Κροατία και τη Βοσνία με τις πλημμύρες, πριν από 5-6 χρόνια. Η μητέρα του είναι Κροάτισσα, ένας από τους πρώτους προπονητές του -όταν ήταν μικρός- ήταν Κροάτης, ενώ τώρα είναι με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Και δεν μιλάει για τον πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Κροατίας. Δεν μιλάει ιδιαίτερα γι’ αυτό. Είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αρά για ποιο λόγο να αναφερθεί σε αυτό; Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι εθνικότητες.

Τώρα, που έμενε στο ξενοδοχείο των μεταναστών, έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούσε να βγει από το δωμάτιο του. Αυτό ξέρω. Κι έτσι δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους ανθρώπους εκεί. Αφότου, έφυγε από το ξενοδοχείο πήγε στο σπίτι που έχει νοικιάσει στη Μελβούρνη. Πάντως, γενικά δεν μπλέκεται στην πολιτική. Πραγματικά, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βοηθάει και βλέπει την διαφορετικότητα των λαών μέσα από ένα θετικό πρίσμα. Ο πόλεμος χωρίζει τους ανθρώπους και αυτό δεν το θέλει. Με την αλληλεγγύη ενώνεις τους λαούς”.

Το μυαλό του είναι πολύ δυνατό και αν παραμείνει στην Αυστραλία θα παλέψει για να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ταξιδεύει πολύ λόγω των αγώνων του. Απουσίαζε πολύ από τη Σερβία. “Πλέον έρχεται στο Βελιγράδι πιο συχνά. Έχει το σπίτι του στο Μόντε Κάρλο, πέρυσι αγόρασε κι ένα σπίτι στη Μαρμπέγια -στην Ισπανία- και έχει και το σπίτι του -εδώ- στο Βελιγράδι. Τώρα, μένει όλο και περισσότερο στο Βελιγράδι, λόγω των παιδιών του. Ήθελε τα παιδιά του να πάνε σχολείο στη Σερβία και να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο εδώ. Κυρίως για τα παιδιά επιλέγει περισσότερο πια το Βελιγράδι. Ο μεσαίος αδερφός του, ο Μάρκο που είναι προπονητής τένις μένει στην Μαρμπέγια. Δουλεύει στην ακαδημία τένις του προπονητή, Πέπε Ιμάθ. Ο Τζόρτζιε μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Μαρμπέγια και το Βελιγράδι.

Ο Πέπε Ιμάθ ήταν αυτός που βοήθησε τον Νόλε κυρίως σε θέματα ψυχολογίας. Όπως καταλαβαίνεις η πίεση που ασκείται στον Τζόκοβιτς είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά την περίοδο που τον γνώρισε, περίπου το 2015, είχε κατακτήσει τα πάντα και χρειαζόταν κάποιον να τον καλμάρει. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Πέπε Ιμάθ. Τον βοήθησε πολύ. Όταν αργότερα έκανε κάποιες ήττες πολλοί έριξαν την ευθύνη στον Ιμάθ. Ξέρω τον Ιμάθ από τότε που ο Νόβακ κέρδιζε τα πάντα. Δεν ήταν ευθύνη του Ιμάθ. Οι ήττες ήταν ευθύνη του Νόβακ”.

Αν τελικά ο Τζόκοβιτς παραμείνει στην Αυστραλία θ’ αγωνιστεί για να γίνει ο αθλητής με τα περισσότερα grand slam τρόπαια. To ερώτημα που τίθεται είναι πόσο είναι πιθανό να επηρεαστεί από αυτή την ιστορία ή από ένα εχθρικό κοινό. “To μυαλό του είναι πολύ δυνατό και αν παραμείνει στην Αυστραλία θα παλέψει για να κατακτήσει το τρόπαιο. Πολλοί, ενδεχομένως, να πιστεύουν ότι νιώθει ταπεινωμένος. Αλλά, όχι, η μενταλιτέ του είναι δυνατή και θα αγωνιστεί σκληρά για τον τίτλο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα