Βασιλειάδης στο Game Changer: Να ξεφύγουμε από τις έριδες επιχειρηματιών στον αθλητισμό

Βασιλειάδης στο Game Changer: Να ξεφύγουμε από τις έριδες επιχειρηματιών στον αθλητισμό

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης άνοιξε το συνέδριο "Game Changer" και αναφέρθηκε στα προβλήματα του αθλητισμού και τις λύσεις που προωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τις εργασίες του άνοιξε σήμερα Τρίτη, λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι, το δεύτερο “Game Changer” αφιερωμένο στον αθλητισμό. Το συνέδριο που διοργανώνει η 24Media για δεύτερη διαδοχική χρονιά έχει ως βασικά του θέματα τα κύρια ζητήματα του αθλητισμού, καθώς και τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω δυναμική ανάπτυξή του.

Ο πρώτος που ανέλαβε να καλωσορίσει τους καλεσμένους ήταν ο Σταύρος Δρακουλαράκος. Ο CEO της 24Media μεταξύ άλλων τόνισε: “Εύχομαι να έχουμε καλό συνέδριο.  Από τον πρωταθλητισμό μέχρι τον μαζικό αθλητισμό και από το ποδόσφαιρο μέχρι τις ρακέτες στην παραλία η Ελλάδα γουστάρει να αθλείται. Κι όμως αυτό το ευρύτερο οικοσύστημα του αθλητισμού νοσεί.

Εμείς πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτό. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινήσαμε το Game Changer. Θέλουμε να θυμηθούμε αυτά που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον αθλητισμό και να συζητήσουμε όσα μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από αυτόν. Σήμερα θα ακούσουμε για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίας πολιτικής στο χώρο του αθλητισμού.

Θα μάθουμε για τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την επικοινωνία, ομάδας-αθλητή-φιλάθλου και φέρνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θα μιλήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά και η ανοικτή κολύμβηση και το τρέξιμο. Θα μάθουμε για τη σπουδαιότητα του ατζέντη στη σχέση ομάδας και αθλητή. Τέλος, ευελπιστούμε ότι θα συγκινηθούμε.

Με αφορμή το βιβλίο του δικού μας Γιάννη Φιλέρη για το Ευρωμπάσκετ του 1987 έχουμε ένα ειδικό πάνελ καλεσμένων που σας προσκαλώ να μείνετε μέχρι το τέλος για να το απολαύσετε. Με αφορμή αυτό αγαπητοί και αγαπητές μια παρέα Ελλήνων έβγαζε όλη την Ελλάδα στο δρόμο για ένα διαφορετικό λόγο. Ούτε για να διαμαρτυρηθεί, ούτε για να διχάσει ούτε για να διχαστεί. Τους έβγαζε στους δρόμους για να πανηγυρίσει και να μονιάσει. Τι συνέβη από τότε; Πως από τον ενθουσιασμό του είμαστε πια πρωταθλητές έρχονται άλλες εποχές επιστρέψαμε υπάρχει λόγος σοβαρός που ήμουν νέος χλιαρός αυτά μου έτυχαν δυστυχώς;

 

Το ερώτημα αυτό ξεκινά από το χώρο του αθλητισμού, αλλά επεκτείνεται σε κάθε τομέα της ελληνικής κοινωνίας. Το έπος του 87 μας μιλάει για τη χαμένη μας αισιοδοξία. Χρειαζόμαστε τη χαμένη μας πίστη και τη χαμένη μας προσήλωση. Χρειαζόμαστε να καλύψουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία μπορεί κανείς πάλι να ονειρεύεται και να ζει. Καταλαβαίνω ότι στα επτά και βάλε χρόνια της κρίσης φαντάζει υπερβολικό και μακρινό. Ίσως, και λίγο αφελές.

Είναι εξίσου αφελές όπως κάποτε μια παρέα λίγων Ελλήνων ταλαντούχων αθλητών θα έκαναν την κραταιά Σοβιετική Ένωση και την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία να γονατίσουν στο παρκέ του ΣΕΦ. Κι όμως το κατάφεραν. Ας διδαχτούμε από τους το παράδειγμα, την τόλμη και τη θέληση τους. Με αυτή τη νοσταλγικά αισιόδοξη τοποθέτηση σας καλώ όλους να συμμετέχετε στο συνέδριο κοιτώντας προς το μέλλον. Με πίστη για όσα μπορούμε να κατορθώσουμε μέσα από τον αθλητισμό”.

‘Να υπάρξουν κανόνες για διαφάνεια και σωστή διακυβέρνηση’

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε μεταξύ άλλων: “Νιώθω λίγο άβολα σε αυτές τις εκδηλώσεις όταν συμμετέχουν άνθρωποι, τους οποίους θαύμαζα. Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου συνεχίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα όχι μόνο γιατί το συνέδριο αναμένεται να γίνει θεσμός, αλλά γιατί τα υπάρχουν θέματα αφορούν το μέλλον. Προς τα που κινούμαστε, που κινούμαστε και τα βήματα παραπάνω.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σήμερα. Ποια είναι η προοπτική του αθλητισμού; Να επανακαθορίσουμε τους στόχους που πρέπει να έχουμε. Όλα αυτά υπό το πρίσμα ενός νέου οικονομικού πλαισίου που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Πώς θα γίνει αυτό εάν εμείς ως πολιτικής ηγεσία δεν χαράξουμε τον δρόμο για μία αντίληψη στονμ χώρο του αθλητισμού. Έναν νέο τρόπο χωρίς αγκυλώσεις με επίγνωση της πραγματικότητας και αποδοχή της οικονομικής διάστασης στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία. Τούτη εδώ η χώρα ταλαιπωρήθηκε από την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος μετά την ομολογουμένως χρυσή εποχή του 1980.

Να ξεφύγουμε από τις συμπληγάδες των ερίδων μεταξύ επιχειρηματίων που χρησιμοποιούν το αθλητισμό για τις επιδιώξεις και την αυτοεπιβεβαίωση τους

Πρέπει ν’ αλλάξουμε και να φύγουμε μπροστά. Να ξεφύγουμε από τις συμπληγάδες των ερίδων μεταξύ επιχειρηματίων που χρησιμοποιούν το αθλητισμό ως όχημα για τις επιδιώξεις τους και την αυτοεπιβεβαίωση τους. Να υπάρξουν κανόνες για τη διαφάνεια και τη σωστή διακυβέρνηση. Να δείξουμε το δρόμο ώστε να μπουν νέοι παράγοντες. Να υπάρξει χώρος για τους πρωταγωνιστές που είναι οι αθλητές. Είμαστε από τους λίγες χώρες που δεν βλέπουμε τους πρωταγωνιστές μετά το τέλος της καριέρας τους να συμμετέχουν στην διοίκηση και τη διάδοση των αθλημάτων τους.

Την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουμε την οικονομική διάσταση του αθλητισμού. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να χαράξουμε την πολιτική μας. Για αυτό το λόγο πρέπει να μπουν κανόνες. Κανόνες που για τον ίδιο τον αθλητισμό θα πρέπει να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος και να αλλάξουμε σελίδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μπουν κανόνες καλής διαχείρησης. Να διώξουμε τελείως τις σκιές του παρελθόντος.

Παράλληλα, κάνουμε μικρές αλλά ουσιαστικές δράσεις για την ενίσχυση του Ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού. Παράλληλα, προωθούμε δράσεις για την επανένταξη κοινωνικών ομάδων. Ο αθλητισμός είναι το αρχαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης.

Ξανά βάζουμε τη χώρα στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Θα διοργανώσουμε το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας στα Ιωάννινα. Θα φιλοξενήσουμε τους Μεσογειακούς αγώνες παραλίας του 2019 στην Πάτρα. Καταφέραμε να φέρουμε στην Αθήνα τουρνουά τένις 500.000 δολαρίων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω δύο αναφορές. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην απογοήτευση όλων μας μετά τα γεγονότα του τελευταίου μήνα. Ταυτόχρονα ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι δικαιολογίες και η εθελοτυφλία. Ταυτόχρονα ήρθε η ώρα να σταματήσουμε και οι πειραματισμοί. Για το λόγο αυτό προχωρούμε σε συνολική αναθεώρηση της στρατηγικής μας για θέματα ασφαλείας.. Ένα πλαίσιο σύγχρονο, σαφές και ελεγχόμενα δρακόντειο. Ένα πλαίσιο που θα ισχύει για όλους.

Λάβαμε μία σημαντική απόφαση. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα αυτό πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή του συνόλου του αθλητικού κόσμου. Δεν θα είχα κανένα νόημα να νομοθετήσω για να βάλω και εγώ το όνομα μου σε ένα νόμο που δεν θα λύνει τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. Για το λόγο αυτό και με χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο του 2017 εκπονούμε τη στρατηγική για τον αθλητισμό της χώρα για τις επόμενες δεκαετίες. Εδώ δεν χωρούν χρώματα, αλλά ήρθε η ώρα να συζητήσουμε οι πάντες τα πάντα.

Χωρίς παρωπίδες με ανοικτά μάτια και μυαλά. Η Ελλάδα αλλάζει και μπορούμε να την αλλάξουμε όλοι μαζί”.

Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο ομιλιών ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: “Είναι σε δύσκολη θέση ο κ. Υφυπουργός. Δεν χωρούν κομματικές έριδες στον αθλητισμό. Το συνέδριο ονομάζεται Game changer και εγώ θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα που νομίζω ότι δείχνει αυτή την αλλαγή.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι πόροι δεν υπάρχουν. Υπήρχε ένα παιδί εμφανώς ταλαντούχο το οποίο προφανώς δεν είχε καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα των Ελλήνων σκάουτερ.

Έπαιξε μπάσκετ στο τσιμεντένιο γήπεδο των Σεπολίων. Πούλησε cd. Μεγάλωσε μία οικογένεια. Πάνω σε αυτό η κορυφαία αθλητική οργάνωση όπως είναι το ΝΒΑ κατάφερε να “χτίσει”. Αυτό το γηπεδάκι στα Σεπόλια έγινε μπραντ αθλητικό. Πάνω σε αυτό έχτισαν μία κουλτούρα. Ενός παιδιού που αντιπροσωπεύει την ιστορία της επιτυχίας του Αμερικάνικου ονείρου. Επένδυσαν σε αυτό εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τα οποία παίρνουν πίσω ήδη. Μία ομάδα μικρή προς μέτρια επένδυσε πάνω στον Γιάννη και έγινε Game Changer.

Η κρίση δίνει τη δυνατότητα να ξεριζωθούν κακές συνήθειες και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε”.

(Με πληροφορίες από Contra)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα