Νέες Τεχνολογίες Υποστήριξης Οδηγού από τη Ford

Νέες Τεχνολογίες Υποστήριξης Οδηγού από τη Ford

Στρεσάρεστε όταν παρκάρετε ή όταν Κινήστε σε Δρόμο με Πυκνή Κυκλοφορία; Μήπως Θεωρείτε Πιθανό να Μπείτε Κατά Λάθος στο Αντίθετο Ρεύμα; Οι Τεχνολογίες Ford σας Βοηθούν να Αντιμετωπίσετε τις Δύσκολες Καταστάσεις

-Η Ford επενδύει σε τεχνολογίες υποστήριξης επόμενης γενιάς με νέες λειτουργίες που διευκολύνουν τη διαδικασία παρκαρίσματος και επιτρέπουν στους οδηγούς να σταθμεύουν σε χώρους που δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν

-Άλλες νέες τεχνολογίες υποστηρίζουν τους οδηγούς για να αποφεύγουν αργά κινούμενα ή σταματημένα οχήματα που βρίσκονται στο δρόμο τους και τους προειδοποιούν αν οδηγούν στο λάθος ρεύμα κυκλοφορίας

-Τα νέα συστήματα βασίζονται σε τεχνολογίες που ήδη προσφέρονται ευρέως από τη Ford και βοηθούν τους οδηγούς στο παρκάρισμα, την αποφυγή συγκρούσεων, τη παραμονή στη λωρίδα κυκλοφορίας, τη διαχείριση ταχύτητας και άλλα

Σπάσιμο νεύρων, πιθανοί κίνδυνοι ακόμα και δαπανηρές επισκευές από μικροσυγκρούσεις και γρατζουνιές – αυτός είναι πολλές φορές ο απολογισμός ενός παρκαρίσματος – ο χειρότερος εφιάλτης των οδηγών σε όλη την Ευρώπη.

Στη Βρετανία, το ένα στα τέσσερα ατυχήματα συμβαίνει σε σταθμούς πάρκινγκ. Σχεδόν ο ένας στους δύο οδηγούς προτιμά να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσει στον προορισμό του από το να επιχειρήσει παράλληλο παρκάρισμα σε περιορισμένο χώρο.

Η ειδοποίηση διερχόμενης κυκλοφορίας με τεχνολογία αυτόματου φρεναρίσματος της Ford είναι σχεδιασμένη για να μειώνει το στρες του παρκαρίσματος εντοπίζοντας διερχόμενα άτομα και αντικείμενα πίσω από το όχημα, ειδοποιώντας τον οδηγό και τέλος φρενάροντας εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει. Η ευρυγώνια πίσω κάμερα θα προσφέρει άριστη εικόνα της περιοχής πίσω από το όχημα. Η αναβαθμισμένη λειτουργία active park assist θα αναλαμβάνει το παράλληλο ή κάθετο παρκάρισμα, με το απλό πάτημα ενός μπουτόν.

«Έχουμε συνηθίσει όλοι στις προκλήσεις της οδήγησης, αλλά παραμένει από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας,» δήλωσε ο Torsten Wey, manager, Chassis & Safety Electronics, Ford Ευρώπης. «Η τεχνολογία ήδη αποδεικνύει ότι μπορούμε να περιορίσουμε το στρες της οδήγησης – και η επένδυση της Ford σε έρευνα και εξέλιξη ανταμείβει, επιταχύνοντας την επέκταση καινοτόμων τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού και επιδόσεων που οι πελάτες θα εκτιμήσουν.»

Άλλες τεχνολογίες που γεννήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας της Ford στο Άαχεν της Γερμανίας περιλαμβάνουν συστήματα σχεδιασμένα για να βοηθούν τους οδηγούς να ελίσσονται ώστε να αποφεύγουν συγκρούσεις με υψηλή ταχύτητα και να τους προειδοποιούν ώστε να μην πάρουν λάθος κατεύθυνση στον αυτοκινητόδρομο.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες – που αναμένεται να είναι διαθέσιμες για πρώτη φορά με οχήματα Ford την επόμενη διετία – αποτελούν τμήμα της δέσμευσης της εταιρείας να τριπλασιάσει τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Με τον τρόπο αυτό θα τα εξελίξει περαιτέρω και θα επεκτείνει τις δυνατότητές τους, επιταχύνοντας το λανσάρισμα συστημάτων που θα διευκολύνουν το παρκάρισμα και την οδήγηση σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, και θα βοηθούν στην αποφυγή συγκρούσεων.

«Οι οδηγοί πρέπει να παραμένουν σε ετοιμότητα και ενεργοί όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι αλλά η τεχνολογία υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε ο Edmund King OBE, president, the Automobile Association. «Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υποστήριξης από τη Ford έχει πολλά οφέλη, βοηθώντας τον οδηγό να αποφύγει τις συγκρούσεις, να εντοπίζει ευάλωτους χρήστες των δρόμων σε τυφλά σημεία ή να καταργεί το στρες του παρκαρίσματος κάνοντάς το πολύ ευκολότερο.»

Ξεχάστε το στρες του παρκαρίσματος

Στη Βρετανία, το ένα στα τέσσερα ατυχήματα γίνεται σε χώρους στάθμευσης και κοστίζει στους οδηγούς περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για επισκευές κάθε χρόνο. Τα τελευταία 20 χρόνια, το πλάτος των αυτοκινήτων έχει αυξηθεί περίπου κατά 16% αλλά πολλοί χώροι στάθμευσης έχουν διατηρήσει τις ίδιες διαστάσεις.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 47% των οδηγών παρκάρει ακόμα πιο μακριά από τον προορισμό τους για να αποφύγουν το παράλληλο παρκάρισμα, το 15% αποφεύγει εντελώς το παράλληλο παρκάρισμα, και το 75% νιώθει νευρικότητα όταν πρέπει να παρκάρει μπροστά από άλλους οδηγούς.

«Το παρκάρισμα είναι μία από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες πίσω από το τιμόνι και οι οδηγοί που πασχίζουν να βρουν κατάλληλους χώρους στάθμευσης σε αστικές περιοχές μπορεί να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και πολύ άγχος,» δήλωσε ο Dirk Gunia, supervisor, Driver Assist Electronics, Ford Ευρώπης. «Τεχνολογίες όπως το αναβαθμισμένο μας σύστημα active park assist τονώνουν την αυτοπεποίθηση των οδηγών όταν παρκάρουν σε χώρους αδιανόητους μέχρι τώρα.»

Το αναβαθμισμένο active park assist ελέγχει το τιμόνι, την επιλογή σχέσης στο κιβώτιο και την εμπρός/πίσω κίνηση για να διευκολύνει τη διαδικασία στάθμευσης μέσω ενός μπουτόν. Το σύστημα μπορεί να κατευθύνει το όχημα μέσα και έξω από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης και να το παρκάρει με όπισθεν σε κάθετο χώρο. Το αναβαθμισμένο Active Park Assist χρησιμοποιεί επίσης αισθητήρες για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων στάθμευσης.

Το Cross Traffic Alert με λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για να παρακολουθεί τη περιοχή πίσω από το όχημα. Εάν ο οδηγός κάνει όπισθεν και δεν αντιδράσει στην αρχική προειδοποίηση, το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Επίσης ανιχνεύει μοτοσικλέτες και ποδήλατα.

Η Κάμερα οπισθοπορείας προβάλλει μία ευρυγώνια εικόνα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου στην οθόνη του αυτοκινήτου, προσφέροντας παρόμοια λειτουργικότητα με την Front Wide View Camera της Ford που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα των μοντέλων Ford Edge, Galaxy και S-MAX. Στην όπισθεν, προσφέρει μία πρόσθετη εικόνα που επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν πέρα από τις γωνίες καθώς και αντικείμενα και εμπόδια που πλησιάζουν πίσω από το όχημα.

Ελιγμοί αποφυγής εμποδίου

H Ford εξελίσσει επίσης μία νέα τεχνολογία που βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν σταματημένα ή αργά κινούμενα οχήματα και το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Το σύστημα υποστήριξης ελιγμών αποφυγής εμποδίου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ταχύτητες πόλης και αυτοκινητόδρομου. Χρησιμοποιεί ραντάρ και μία κάμερα για να ανιχνεύει αργά κινούμενα και σταματημένα οχήματα και μέσω την κατάλληλων ελιγμών επιτρέπει στους οδηγούς να αποφύγουν ένα όχημα και κατ’ επέκταση μία σύγκρουση.

Το σύστημα ενεργοποιείται εάν δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την αποφυγή μιας σύγκρουσης μόνο με φρενάρισμα και ο οδηγός αποφασίζει να κάνει έναν ελιγμό αποφυγής. Το Evasive steering assist βασίζεται στην υπάρχουσα τεχνολογία Forward Collision Warning, και Pre-Collision Assist, που μειώνει τη σφοδρότητα συγκρούσεων όπου εμπλέκονται οχήματα και πεζοί ή βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν τελείως της σύγκρουση.

«Μόλις ο οδηγός προσπαθήσει να στρίψει το τιμόνι για να αποφύγει ένα όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το evasive steering assist ενεργοποιείται για να διευκολύνει τους ελιγμούς διεύθυνσης» δήλωσε ο Peter Zegelaar, τεχνικός ειδικός σε θέματα πέδησης, Automated Driving, Ford Ευρώπης.

Προειδοποίηση λάθους κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο

Είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων των οδηγών και η Ford δημιούργησε μία τεχνολογία που μπορεί να τον αποτρέψει – προειδοποιώντας τους οδηγούς να μην επιλέξουν λάθος ρεύμα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο.

Οι συγκρούσεις λόγω οδήγησης σε λάθος ρεύμα κυκλοφορίας είναι αιτίες για σοβαρούς και μοιραίους τραυματισμούς συγκριτικά με άλλα είδη ατυχημάτων. Στη Γερμανία, το 3% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους είναι αποτέλεσμα οδήγησης σε λάθος ρεύμα κυκλοφορίας, με περίπου 20 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο.

Το Wrong Way Alert χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ σε συνδυασμό με πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης για να προειδοποιήσει τους οδηγούς με οπτικά και ακουστικά σήματα όταν παραβιάζουν δύο απαγορευτικά σήματα (“No Entry”) εισόδου ή εξόδου σε αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα – που αρχικά διατίθεται σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία – βασίζεται στο Traffic Sign Recognition που χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα η οποία εντοπίζει οδικά σήματα και προειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία τους. Το Wrong Way Alert με τη συμβολή της κάμερας και του συστήματος πλοήγησης προειδοποιεί τους οδηγούς να σταματήσουν ή να στρίψουν.

Το Traffic Jam Assist είναι μία ακόμα τεχνολογία που είχε ανακοινώσει παλιότερα η Ford, και αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως μέσα στην επόμενη διετία. Το σύστημα βοηθά το οδηγό να διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του και χρησιμοποιεί το φρένο και το γκάζι για να εναρμονιστεί με το ρυθμό του προπορευόμενου οχήματος

Μακροπρόθεσμα, η Ford εξελίσσει επίσης ένα Προηγμένο Σύστημα Εμπρόσθιου Φωτισμού, Βασισμένο σε Κάμερα που διευρύνει τη δέσμη των προβολέων σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους ακολουθώντας την ερμηνεία των σημάτων της κυκλοφορίας.

Πρωτοπόρος στην τεχνολογία υποστήριξης οδηγού

Η Ford είναι ήδη πρωτοπόρος στον εκδημοκρατισμό τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού. Στην Ευρώπη, προσφέρει μία πλούσια γκάμα συστημάτων, προσιτών στην ευρεία βάση πελατών, εδώ και πολλά χρόνια:

Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection

Intelligent Speed Limiter: όταν ενεργοποιείται ανιχνεύει οδικά σήματα και ρυθμίζει το γκάζι για να βοηθήσει τους οδηγούς να παραμείνουν εντός νόμιμων ορίων και να αποφύγουν τα πρόστιμα

Glare-Free Highbeam: χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ για την ανίχνευση των προβολέων ή των πίσω φώτων ποδηλάτων σε απόσταση έως 100m, μοτοσυκλετών έως 400m και αυτοκινήτων έως 800m τη νύχτα. Επίσης χρησιμοποιεί προβολείς ειδικής σχεδίασης που μπλοκάρουν το φως το οποίο σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να ‘τυφλώσει’ προσωρινά άλλους οδηγούς και δικυκλιστές

-Adaptive Front Lighting System της Ford: προσαρμόζει τη γωνία δέσμης και την ένταση των προβολέων σύμφωνα με το περιβάλλον της κυκλοφορίας, και περιλαμβάνει Weather-Dependent Lighting mode που προσαρμόζει αυτόματα τους προβολείς για τον εντοπισμό κινδύνων στο πλάι του δρόμου σε περίπτωση ισχυρής νεροποντής

Οι οδηγοί της Ford εδώ και αρκετό καιρό απολαμβάνουν τα οφέλη των τεχνολογιών υποστήριξης παρκαρίσματος όπως:

Perpendicular Parking: ανιχνεύει και κατευθύνει το όχημα με όπισθεν (κάθετο παρκάρισμα) σε χώρους δίπλα με άλλα οχήματα όπως το Active Park Assist υποστηρίζει τους οδηγούς στο παράλληλο παρκάρισμα

-Park-Out Assist: βοηθά τους οδηγούς να εξέρχονται από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης, όπου το σύστημα ελέγχει το τιμόνι και ο οδηγός το γκάζι και το φρένο αντίστοιχα

-Side Parking Aid: εκδίδει ακουστικές προειδοποιήσεις και προβάλλει ενδείξεις απόστασης στην οθόνη για εμπόδια γύρω από το όχημα

Cross Traffic Alert: προειδοποιεί τους οδηγούς οι οποίοι βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση άλλων οχημάτων πίσω τους

Άλλες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν Adaptive Cruise Control, Blind Spot Information System, Traffic Sign Recognition, Lane Keeping Alert, Lane Keeping Aid και Driver Alert.

# # #

1. Accidentexchange.com. In 2014, 22.78% of accidents recorded by Accident Exchange were car park-related accidents (501,160 from 2.2 million accidents).

2. https://www.osv.ltd.uk/osv-reveal-brits-dread-parking/

3. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2838510/Drivers-1-400-car-park-prangs-day-Vehicles-getting-bigger-spaces-staying-size-blamed-accidents-cost-drivers-716m-year.html

4. https://www.adac.de/_mmm/pdf/rv_falschfahrer_sp_0814_83112.pdf

Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company είναι μία παγκόσμια εταιρία αυτοκίνησης και μετακίνησης με έδρα στο Dearborn, Mich. Με περίπου 203.000 εργαζόμενους και 62 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ο επιχειρηματικός πυρήνας της εταιρίας περιλαμβάνει δραστηριότητες σχεδίασης, παραγωγής, μάρκετινγκ, χρηματοδότησης και σέρβις ολόκληρης της γκάμας αυτοκινήτων, φορτηγών και SUV Ford καθώς και πολυτελών οχημάτων Lincoln. Για να επεκτείνει το επιχειρηματικό μοντέλο της, η Ford αναζητά δυναμικά αναδυόμενες ευκαιρίες με επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, την αυτονομία και τη μετακίνηση. Η Ford παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ford και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.corporate.ford.com

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 53.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και περίπου 68.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών και μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division και 24 εγκαταστάσεις παραγωγής (16 πλήρους κυριότητας ή συγχωνευμένων κοινοπραξιών και 8 μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα