Έρευνα του News 247: Αξιοκρατία και Διαφθορά: Το στοίχημα (4ο μέρος)

Έρευνα του News 247: Αξιοκρατία και Διαφθορά: Το στοίχημα (4ο μέρος)

Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από μέτρα που αφορούν τη συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, βρίσκουν αποδοχή στους νέους και το παλιό όνειρο της θέσης στο δημόσιο μοιάζει να ξεθωριάζει, την ίδια στιγμή το στοίχημα της πάταξης της διαφθοράς και της ανάκτησης της αξιοκρατίας, φαίνεται -όπως εκτιμούν οι περισσότεροι- να χάνεται

Παρά το γεγονός, ότι αντιμετωπίζουν θετικά μία σειρά μέτρων, όπως τη συρρίκνωση του δημοσίου, την αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων,  ωστόσο οι νέοι εμφανίζονται σε συντριπτικό ποσοστό απαισιόδοξοι σε δύο καίριες παραμέτρους της κοινωνικής ζωής, που καθορίζουν το μέλλον αλλά και το σύνολο των ζητουμένων για τις ηλικίες αυτές, όπως η αναζήτηση εργασίας και η δίκαιη αντιμετώπιση από τους οργανωμένους φορείς. 

Την αξιοκρατία και τη διαφθορά.

Εδώ η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πείσει μεν ότι αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος (γι’αυτό και η υψηλή αποδοχή των μέτρων που αφορούν τον Δημόσιο Τομέα) αλλά έχει ίσως αποτύχει να πείσει για την προοπτική εξαλειψής τους.

 

Σε ποσοστό 72% απαντούν ότι στον τομέα της Αξιοκρατίας, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ή πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, ενώ για την διαφθορά το ποσοστό παραμένει επίσης υψηλό, στο 70%.

 

Αρκετά ψηλά, στις εκτιμήσεις, βρίσκεται και η πεποίθηση, πως ένα από τα σοβαρά αίτια της κρίσης ήταν και η φοροδιαφυγή, όμως μόνον το 39% πιστεύει ότι η φορολογική συμπεριφορά των Ελλήνων θα αλλάξει, ενώ το 60% δηλώνει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια, εμφανίζοντας υψηλή δυσπιστία, στον τρόπο ελέγχου της φοροδιαφυγής.

Έτσι δεν είναι διόλου δυσερμήνευτο το στοιχείο της έρευνας, που καταγράφει πως σχεδόν 7 στους 10 νέους ανθρώπους δεν περιμένουν έξοδο από την κρίση, το συντομότερο πριν το 2014 ενώ σχεδόν οι μισοί, κρίνουν αρνητικά την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στην ελληνική οικονομία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο, είναι πως κατά γενική εκτίμηση σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους (48%) δηλώνουν πως η κρίση θα σταθεί αφορμή οι Έλληνες να βελτιώσουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά, αναγνωρίζοντας έμμεσα πως τόσο η ακρίβεια σε προϊόντα που σε άλλες χώρες προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, όσο και η σπατάλη ήταν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού της αλόγιστης κατανάλωσης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα