Bruce Willis: Οι φωτογραφίες του, 9 μήνες μετά τη διάγνωση με αφασία

Bruce Willis: Οι φωτογραφίες του, 9 μήνες μετά τη διάγνωση με αφασία
Bruce Willis Charles Sykes/Invision/AP

Η κόρη του διάσημου ηθοποιού, Scout, φωτογραφίζει τον πατέρα της σε οικογενειακό δείπνο. Ο Bruce Willis είχε διαγνωστεί με αφασία. Τι είναι.

Η οικογένεια του Bruce Willis ανακοίνωσε πριν από περίπου 9 μήνες, πως ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός βάζει τέλος στην καριέρα του για “λόγους υγείας”, κυρίως επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα λόγου, λόγω της διάγνωσής του με αφασία.

“Ο πολυαγαπημένος μας Bruce αντιμετώπιζε ορισμένα προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε ότι πάσχει από αφασία, γεγονός που επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητές του. Κατά συνέπεια και κατόπιν ώριμης σκέψης, ο Bruce εγκαταλείπει την καριέρα που τόσο αγαπούσε” έγραφε στην ανακοίνωσή της η οικογένεια.

Αν και, έκτοτε, ο 67χρονος ηθοποιός έχει απομακρυνθεί έκτοτε από τα φώτα της δημοσιότητας, η κόρη του, Scout Willis, την οποία απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο, την Demi Moore, φωτογράφισε τον πατέρα της κατά τη διάρκεια οικογενειακού δείπνου και ανήρτησε τις φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Στο πρώτο καρέ, ο Bruce Willis φαίνεται να κρατά ένα μικρό σκυλάκι στα χέρια του, ενώ στο δεύτερο κρατάει τρυφερά το χέρι της δεύτερης συζύγου του, Emma Heming, ενώ το ζευγάρι χαμογελά. Υπενθυμίζεται πως η σύζυγός του είχε αναφερθεί στη θλίψη που βιώνει, λόγω της ασθένειας του γνωστού ηθοποιού.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Τι είναι η αφασία

Η αφασία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητά του ατόμου να επικοινωνεί. Μπορεί να επηρεάσει την ομιλία του, καθώς και τον τρόπο που γράφει ή και κατανοεί τόσο τον προφορικό όσο και τον γραπτό λόγο.

Η αφασία συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σταδιακά από κάποιον όγκο στον εγκέφαλο ή κάποια ασθένεια. Η σοβαρότητα της αφασίας εξαρτάται από μια σειρά καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας και της έκτασης της εγκεφαλικής βλάβης.

Αφού αντιμετωπιστεί η αιτία, η κύρια θεραπεία για την αφασία είναι η λογοθεραπεία. Το άτομο με αφασία ξαναμαθαίνει και εξασκεί τις γλωσσικές δεξιότητες και μαθαίνει να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους επικοινωνίας. Τα μέλη της οικογένειας συχνά συμμετέχουν στη διαδικασία, βοηθώντας το άτομο να επικοινωνήσει.

Ποιά είναι τα βασικά συμπτώματα

Η αφασία συνήθως είναι σημάδι κάποιας άλλης πάθησης. Ένα άτομο με αφασία μπορεί να παρουσιάσει κάποια από τα παρακάτω:

  • Μιλάει με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις
  • Οι προτάσεις του δεν έχουν νόημα
  • Αντικαθιστά μια λέξη με μια άλλη
  • Λέει λέξεις που δεν υπάρχουν
  • Δεν καταλαβαίνει τη συζήτηση των άλλων
  • Γράφει προτάσεις που δεν έχουν νόημα

Πώς εκδηλώνεται η αφασία

Τα άτομα με αφασία μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικά μοτίβα δυνατών και αδύναμων χαρακτιριστικών.

  • Εκφραστική αφασία. Τα άτομα με εκφραστική αφασία καταλαβαίνουν τι λένε οι άλλοι όμως δυσκολεύονται να μιλήσουν οι ίδιοι. Συνήθως δεν μιλούν με ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά με λέξεις ή πολύ σύντομες προτάσεις.
  • Δεκτική αφασία. Τα άτομα με αυτό το είδος αφασίας μπορεί να μιλούν με σύνθετες προτάσεις που δεν βγάζουν νόημα ή περιλαμβάνουν μη αναγνωρίσιμες, λανθασμένες ή περιττές λέξεις. Συνήθως δεν καταλαβαίνουν καλά την προφορική γλώσσα και συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι οι άλλοι δεν μπορούν να τους καταλάβουν.
  • Σφαιρική/καθολική αφασία. Αυτό το συγκεκριμένο είδος αφασίας χαρακτηρίζεται από δυσκολία και στην κατανόηση αλλά και στο σχηματισμό λέξεων και προτάσεων. Τα άτομα αυτά συχνά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα